Най-добрите снегорини за сезон 2022/2023 за дома и вилата

Публикувано: 2022-12-05 06:47:50
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Снегорини Rss feed

Почистването на преспи сняг е неизменна част от зимните месеци у нас. Ако всяка година ви се налага да вадите лопатата и да влагате усилия и време в разчистването на пътеки, сега е моментът да се възползвате от модерните решения на пазара - снегорините. 

Всеки собственик на къща или вила има нужда от такъв помощник. Ние можем да ви помогнем в избора му. Познаваме продуктовото разнообразие на пазара и ще ви посочим кои са най-добрите снегорини за сезон 2022/2023. Освен това ще ви дадем ценни съвети как да поддържате техниката, за да я използвате успешно зима след зима. 

За да бъде почистването на сняг по-бързо, по-просто и по-качествено, трябва да разполагате със снегорин, който има нужните характеристики. Затова не се колебайте да потърсите съвет. Ние сме насреща! 

Най-добрите верижни снегорини

снегорин вериженЗа домашно използване сред лидерите на пазара през сезон 2022/2023 е моторен снегорин HONDA HSS655 ETD. Той се отличава с:

  • мощност
  • надеждност 
  • ефективност
  • висока производителност

Благодарение на своя 4-тактов двигател Honda GX 160 и наличието на електрически стартер, може да разчитате на бързо стартиране дори в много студени дни. Халогенните фарове осигуряват добри условия за работа и през тъмните часове от денонощието. 

Вижте още:

Верижен снегорин или на колела. Как да направим избор?

Как да изберем снегорин?

Този верижен снегорин на Honda ще бъде ваш пълноценен помощник дълго време. Той е издръжлив и с него може да почиствате сложни като проходимост терени. Механичната трансмисия с 3-степенна скоростна кутия позволява да избирате оптималната скорост и да насочвате движението. 

Сред безспорните преимущества на верижния снегорин HONDA HSS655 ETD са:

  • системата за стартиране 
  • механичната трансмисия
  • верижния тип на задвижване, който осигурява перфектно сцепление 
  • производителността

Най-добрите евтини снегорини

В магазини Коледжиков имате избор на евтини снегорини. Изгодно като съотношение цена и качество може да закупите следните модели: 

МоделТип двигателМощностРаботна ширинаСтартерСамоходТегло
RAIDER RD-ST01електрически1300W 30 смелектрическине5 кг
RAIDER RD-GST03бензинов5.5 к.с.61 смръченда54 кг
BULMASTER KC 624S бензинов6.5 к.с.62 смръченда76 кг


Електрически снегорин Райдер RD-ST01
е предназначен за почистване на пресен сняг с дебелина максимум 15 см и предпочитан за битова употреба. Той е лек, удобен за използване и за по-лесна употреба е снабден с допълнителна ръкохватка. Щепселът му е влагозащитен за защита на потребителя. 

Ако имате нужда от по-производителен евтин снегорин, вземете предвид модела RD-GST03. Отново продукт на Райдер, той е бензинов и сред преимуществата му са работната ширина, наличието на самоход, няколкото скорости и, разбира се, цената. 

Друг евтин бензинов снегорин е BULMASTER KC 624S. В сравнение с предходния, той е малко по-мощен, има повече скорости, устойчив качествен двигател с мощност 6.5 к.с., усилено задвижващо устройство.

Най-добрите бензинови снегорини

Като производителност бензиновите снегорини са водещи на пазара и поради тази причина са предпочитани. За да отговорим на потребностите на различните ни клиенти, се стараем да осигурим богат избор на модели. През настоящия сезон няколко снегорина заслужават вниманието ви. Те могат да бъдат ваши на достъпна цена. 

МоделМощностРаботна ширинаСтартерСамоходТегло
АL-KO Snow Line 560 II5.5 к.с. 56 смръченда75 кг
AL-KO SnowLine 620E II5.9 к.с.62 смръчен + електрическида75 кг
HUSQVARNA ST 2246.5 к.с.61 смръчен + електрическида90 кг
BULMASTER KC 726MS-F7 к.с.66 смръченда88 кг
HUSQVARNA ST 33011 к.с.76 смелектрическида127 кг


AL-KO е австрийска марка, която е добре известна на българския пазар, подобно на шведската Husqvarna. Редом до тях искаме да ви представим и снегорините BULMASTER, които съчетават в себе си здравина, производителност, стилен дизайн и разумна цена

снегорин булмастерЗапочваме с АL-KO Snow Line 560 II и AL-KO SnowLine 620E II - два моторни снегорина на цена до 1700 лв. Те се задвижват от мощни четиритактови двигатели и имат 7 скорости - 5 напред и 2 назад. AL-KO SnowLine 620E II се отличава с наличието на фар, по-голяма работна ширина и електрически стартер. 

С малко по-голям бюджет може да си позволите снегорина BULMASTER KC 726MS-F. Той има още по-мощен двигател, по-големи работна ширина и работна дълбочина и може да избирате измежду 8 скорости. Освен това има по-голям резервоар за гориво. Ако планирате да работите през късните часове на деня, трябва да знаете, че не е снабден с фарове. 

Следващите два снегорина са изключително мощни, производителни и дело на компания със завидни традиции в производството на почистваща техника. По-евтиният вариант HUSQVARNA ST 224 ще ви спечели с красив дизайн, LED светлини, подгряване на ръкохватките и X-trac гуми с дълбок грайфер. Този моторен снегорин облекчава много поддръжката на двора и алеите през студените месеци. Проектиран е да се справя с преспите със завидна бързина и изхвърля снега надалеч. За по-комфортни условия на работа е снабден със заглушител на шума. 

За ценители на мощните снегорини, които съчетават в себе си най-доброто от инженерна гледна точка, препоръчваме HUSQVARNA ST 330. Тази мощна снегопочистваща машина е снабдена с четиритактов двигател HUSQVARNA с мощност 11 к.с., има въздушно охлаждане, работна ширина 76 см и двустепенна роторна система. За комфортно използване са предвидени усилвател на волана, подгряване на ръкохватките, лост за почистване и LED фарове. Може лесно да контролирате скоростта и посоката на движение, а за сцеплението отговарят X-trac гуми с дълбок грайфер

Най-добрите електрически снегорини

МоделМощностРаботна ширинаСтартерСамоходТегло
RAIDER RD-ST011300W 30 смелектрическине5 кг
RAIDER RD-ST021300W40 смелектрическине11.5 кг


Електрическите снегорини са предпочитани най-вече заради цената си. Те са евтини, но и лесни за използване и поддръжка. Подходящи са за почистване на малки площи. Сред безспорните им преимущества са:

  • леко тегло
  • маневреност
  • лесно използване
  • екологичност 

Най-добрите акумулаторните снегорини

От продуктовия ни асортимент от акумулаторни снегорини през сезон 2022/2023 препоръчваме EGO POWER+ SNT2400E-K2753. Машината е снабдена с две мощни акумулаторни батерии, с които може да си осигурите до 25 минути работа при снежна покривка с дебелина 15-25 см. Работната ширина на EGO POWER+ SNT2400E-K2753 е 60 см. С него може да почиствате преспи с максимална дебелина 50 см

Може да регулирате посоката на изхвърляне на снега, а за тъмните часове от деня на разположение имате LED фар. При тегло 68 кг този акумулаторен снегорин е удобен за използване, не генерира вредни емисии и работи тихо.  

На какво да обърнем внимание при покупка на снегорин?

Покупката на снегорин има дългосрочен характер. Изборът му е определящ за срока на служба и неговото приложение. Затова в следващите редове ще ви запознаем с ключови характеристики, от които зависи функционалността на почистващата машина. Ще обърнем внимание и на някои допълнителни аспекти, осигуряващи комфортна работа за оператора. 

Мощност

Тази основна характеристика на снегорина влияе на възможността да почиства плътен сняг, разхода на гориво или електроенергия, неговото тегло и размери. 

Стартер 

Бензиновите снегорини може да се стартират с ръчен или електрически стартер. Някои модели разполагат и с двата начина на стартиране (например HONDA HSS655 ETD). Електрическият стартер е за предпочитане, когато работите в по-хладно време. 

Начин на придвижване

Според начина на придвижване снегорините биват несамоходни и самоходни. Първите изискват оператора да ги бута, докато вторите - само да ги направлява и да регулира скоростта им. 

Скорости

Броят на скоростите позволява на потребителя да контролира интензивността на почистването. Препоръчваме да изберете снегорин, който има няколко предни и задни скорости

Разстояние на изхвърляне

По принцип производителите посочват максималното разстояние на изхвърляне в характеристиките. В повечето случаи може да го регулирате според нуждите си.

Шнек

Шнекът има спираловидна форма и е предназначен за надробяване на снега. Качеството на материала, от който е изработен, е от значение. Най-евтините снегорини имат пластмасов шнек. Подходящи са за използване при съвсем лека снежна покривка. За почистване на плътни преспи препоръчваме моделите с метален шнек. 

Форма на режещата спирала

Смята се, че снегорините с шнек, чиято режеща спирала има зъбци, са най-подходящи за твърд сняг

Обем на резервоара за гориво 

верижен снегоринБензиновият снегорин има нужда от презареждане. Препоръчително е да съобразите размера на резервоара за гориво с обема на работа. 

Материал на корпуса 

Широка практика е електрическите и акумулаторните модели да имат пластмасови корпуси. Това е така поради две причини - този материал е евтин и лек. Когато търсите здрава и издръжлива снегопочистваща машина, отдайте предпочитание на моделите с метален корпус. 

Начин на задвижване 

В магазини Коледжиков предлагаме колесни и верижни снегорини. Първите се отличават със своята маневреност и лесно управление и са подходящи за равни терени. Изберете верижен снегорин, когато имате нужда от професионална машина. Той е по-скъп, но по-издръжлив и функционален. Пригоден е за работа по неравни терени. 

Шнекова система 

Един снегорин може да има едностепенна или двустепенна шнекова система. В първия случай машината е с по-малки размери, ниска производителност и е подходяща за почистване на преспи с височина до 1,5 см. По-мощните и функционални модели са с двустепенна шнекова система. Те най-често са бензинови. 

Работна ширина 

Тази характеристика е определяща за бързината, с която ще почиствате снега. 

Тегло

Теглото на снегорина се определя от материала, от който са изработени неговите компоненти. Най-тежки са бензиновите модели. Често те са снабдени със самоход, именно за да се намалят усилията на оператора при работа с тях. 

Фарове

Изберете снегорин с фарове, когато имате нужда от по-добра видимост на обработваемата площ. От полза е, когато почиствате рано сутрин. 

Блокиране на колелата

Тази опция е полезна при маневриране на тесни участъци. 

Подгряване на ръкохватките 

За удобство на потребителя някои производители предлагат снегорини със затоплящи се ръкохватки. 

Препоръки при работа със снегорин 

Правилната експлоатация е гаранция за дълъг срок на служба на всяка една машина. За да използвате своя снегорин пълноценно, искаме да ви дадем няколко препоръки за работа с него. 

Внимателно се запознайте с инструкциите за експлоатация, предоставени от производителя. Там конкретно e споменато в какви условия може да чистите сняг със снегорина и как да го обслужвате. 

  • За да не допуснете корозия, винаги го почиствайте след употреба. 
  • Смазвайте частите.
  • Уверявайте се, че всички крепежни елементи са затегнати. 
  • Доловите ли промяна в начина на работа, не се колебайте да потърсите мнение на техник.
  • Не насочвайте фунията за изхвърляне на снега към стъкла.
  • Изчакайте снегоринът да поработи малко, преди да пристъпите към почистване. След като двигателят загрее, плавно повишавайте натоварването. 
  • За почистването на плътни преспи, изберете по-ниска скорост. В противен случай рискувате да претоварите двигателя.
  • Стремете се да поддържате равномерна интензивността на работата. 




Може би се интересувате още и от: 

Как да съхраняваме снегорина след зимния сезон?

Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване?

Как да обслужваме електрически снегорин?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание