Електрически фрези - с какво са по-добри от останалите?

Публикувано: 2021-08-23 09:54:52
Категории: Мотофрези, мотоблокове и мотокултиватори Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Малцина са хората, които продължават да използват лопата, гребло, кирка и други градински инструменти, когато в двора има доста работа за вършене. Големият обем от задачи изисква оптимални решения - фреза, мотоблок, свредел за дупки, косачка за трева, храсторез, кастрачка за клони, тример за трева и т.н.

Ако ви предстои да купувате почвообработваща машина и се чудите дали да бъде електрическа фреза, моторна или акумулаторна, следващите съвети ще ви бъдат от полза. 

Електрическите фрези и техните предимства

На пазара ще срещнете много електрически фрези. Всеки един модел има своите специфики и предназначение. Например фреза с ниско тегло няма смисъл да бъде използвана на сложен терен. Тя не може да се сравнява с един тежък мотоблок

електрическа фрезаПоради това електрическата фреза е предпочитана от хората с неголеми градини с насаждения. Използва се главно за разрохкване на горния слой на почвата. Натоварена със задачи, които не са й присъщи, има риск да излезе от строя. 

Електрическата фреза за копаене има няколко ключови преимущества, които я правят популярна сред потребителите

Много от тях залагат на нея, защото:

  • осигурява добра производителност
  • лесно се обслужва
  • проста е за управление
  • има компактни размери 
  • не тежи много 
  • работи тихо
  • не генерира вредни емисии

Тези положителни страни на почвообработващата машина имат своето логично обяснение. Всеки опитен градинар веднага ще ги оцени. Неголямото тегло например - от 6 до 30 кг, означава, че с ел. фреза без кой знае какви усилия ще справи както жена, така и по-възрастен човек. Лекотата й позволява по-лесно пренасяне до желаната точка и транспортиране с лека кола.

Когато премисляте дали да купите електрическа фреза или мотофреза, бензиновата машина губи позиции по фактор екологичност. Отсъствието на вредни емисии е едно от основните правила при работа на закрито - в оранжерия например. 

Лекият шум, който издава електрическата мотофреза, е друго ценно нейно предимство. Натоварващо е в продължение на часове да се работи в среда на голям шум. Да не говорим за неудобството, което се създава за хората, които живеят наблизо. По-тихият режим на работа ви дава свобода да работите спокойно. 

електрическа фреза гарденияДруг ключов плюс на този модел фреза е, че е лесна за обслужване. При мотофрезата ще се налага да следите нивото на горивото, да го подготвяте, има специални изисквания за съхранение и т.н. 

Електрическият вариант не изисква специални познания и навици в това отношение. Усвояването на работата с нея е добра стъпка към плавен преход към по-функционалните и по-скъпи мотокултиватори и мотофрези

Кога е най-подходящо да се спрем на този модел?

Ако може условно да поделим почвообработващите машини на леки, средни и тежки, електрическите фрези принадлежат към първата категория. Те са незаменими, когато обработвате пръст в оранжерии, на тесни пространства и такива, недостъпни за по-голяма техника. Ключово предимство пред по-тежките мотофрези е тяхното по-леко тегло. 

Електрическите мотофрези са предпочитани от жените градинари. Те се управляват лесно и не изисква голяма физическа сила. Обикновено теглото им варира от 7 до 14 кг. Ако търсите мощна електрическа фреза, обърнете внимание на по-тежките модели. В зависимост от характеристиките на машината, с нея ще може да разрохквате пръст на дълбочина до 25 см

Специфика на ел. фреза е, че тя не е толкова функционална колкото мотоблоковете, които ще откриете в магазин Коледжиков. Това обаче не означава, че не се справя перфектно със задачата да се разрохква горния слой на почвата. 

Като основен минус на този тип градински машини е посочвано ограничението от дължината на кабела. То обаче може да бъде определено като такова, ако наистина за вас е проблем. 

На практика с електрическа фреза може да обработвате почвата в градината дълго време, без да се притеснявате, че:

  • ще свърши горивото (както е при бензиновите)
  • ще падне зарядът на батерията (при акумулаторните)

Предвид факта, че ел. фреза е препоръчителна за употреба на неголеми площи, дължината на захранващия кабел не би трябвало да е проблем. В повечето случаи ще може да достигате до всяка зона на двора. 

Необходимо е само да спазвате препоръките за безопасност: 

  • да не работите в мокро време
  • да следите кабелът да не се заплита по пътя
  • да внимавате да не се спънете в него
  • да следите кабелът да е здрав

За да онагледим дали електрическите фрези може да отговорят на вашите потребности, сме съставили таблица с приблизителни показатели за приложение на различните модели.

МощностПлощТип почваПлюсове
750 - 1000 W200 кв.мЗа меки, предварително обработени почвиниска цена, компактни размери, леко тегло (до 10 кг), икономичен разход, висока маневреност
1200 - 2000 W200 - 400 кв.мЗа почви със средна твърдостниска цена, добро съотношение на мощност и габарити, лесно транспортиране, просто управление, тегло до 16 кг
2000 W - 2500 W400 - 700 кв.м За меки и средно твърди почви, дори такива съдържащи глина, пясък и дребни камъчетапо-голяма мощност, по-голяма дълбочина и широчина на обработка


Заключение

Изборът на електрическа фреза е добра идея поради няколко причини. Тази машина е лесна за управление и поддръжка, не изисква сериозни инвестиции и е с компактни размери. Тя може да се използва на закрито, в тесни зони и труднодостъпни места. Благодарение на лекото си тегло е удобна за транспортиране.

Всеки опитен градинар ще я препоръча на начинаещите, които искат да се запознаят със спецификите на тази техника и нямат опит в отглеждането на зеленчуци, създаването на цветни градини и поддържането на дворното пространство. 

електрически фрези райдер

Когато купувате електрическа фреза, обърнете внимание на няколко ключови характеристики, извън мощността и теглото й. Удобните ръкохватки спомагат за лесното управление на машината и насочването й наляво и надясно. 

Наличието на сгъваема ръкохватка предполага по-лесно транспортиране и  нужда от по-малко място за съхранение. Това е важно, тъй като изключва необходимостта да търсите помощта на втори човек и да използвате товарна рампа за качване в лека кола. 

Някои производителите предлагат ръкохватки с покритие, което минимизира риска от хлъзгане на ръцете по време на работа. Разпитайте консултанта в магазина кои са електрическите фрези, които имат такива. 

Наличието на транспортни колела в комплекта е важно за транспортирането. Ако фрезата не разполага с такива, препоръчваме да ги купите ако има такава възможност за монтаж. 

Не се колебайте да задавате въпроси на консултантите в специализираните магазини за градинска техника. Всяка една информация, която ви дадат, ще ви бъде от полза, да направите информиран избор. Дори най-дребните детайли може да се окажат допринасящи за лекотата, с която ще обработвате градината сезон след сезон.

С оглед на това препоръчваме да изберете електрическа фреза, която е по-мощна от базовите характеристики, които са необходими за покриване на потребностите ви. Така ще разполагате с аванс и няма да претоварите машината, работейки на максимални обороти



Полезно четиво: 

Мотофреза Пуберт - опознайте различните модели, за да изберете подходящия

От Болгар, Тракия и Иван Андонов до мотофрезите сега

Видове мотофрези

Мотофреза или мотоблок - съвети, мнения и препоръки

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание