Преса за плодове - видове, характеристики и съвети за приложение

Публикувано: 2023-06-26 06:28:31
Категории: Оборудване за винарски изби Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Преси за плодове Rss feed

Преработката на плодове е традиция по нашите земи и начин да си набавим здравословна храна и напитки целогодишно. Пресата за грозде е ръчна машина за пресоване на гроздe, плодове и зеленчуци с цел изцеждане на сока от тях. Преди да ви разкажем какви видове преси за грозде и плодове се предлагат на пазара, ще обърнем внимание на устройството на машината. 

Какво представлява пресата за плодове?

Накратко, пресата за плодове е устройство, с което може да извличате сока на плодовете, използвайки натиск. В процеса на пресоване плодовете постепенно се смачкват, като сухата част от тях - семена, ципа, люспи и др., остават в специално отделение. По този начин извличате максимума от водното съдържание. 

Видове преси за плодове

Според принципа на работа на пазара може да видите:

Механична преса за плодове 

Механичната преса за плодове е с най-просто устройство и е добре позната сред потребителите. Тя представлява обикновена винтова механична преса. Корпусът се отличава с перфорация и се затваря с капак, през който минава винт. С навиването на последния плодовете се пресоват и започва да тече сок през перфорацията. 

преса за плодове неръждавейка

Тъй като механичните преси за плодове изискват физическо усилие от страна на потребителя, тяхната производителност не е голяма. Средно достига до 30 литра сок на час. Това количество не е голямо, но е обичайно за овощни градини с неголеми размери. 

С механична преса може да обработвате разнообразие от плодове - ябълки, круши, грозде, сливи и т.н. 

Хидравлична преса за плодове (хидропреса)

Хидравличната преса се откроява със своята висока производителност. Тя може да бъде ръчна или електрическа. Вместо перфориран корпус, пресата има няколко дренажни рамки, между които се поставят плодовете. 

Най-мощният вариант за по-голяма реколта са електрическите хидропреси. Често те имат вградени мембранни механизми, които гарантират максимално извличане на соковете от плодовете. 

преса за плодовеПневматична преса за плодове

Пневматичната преса се задвижва от сгъстен въздух. За разлика от хидропресата при нея отсъства водна мембрана.

Основни характеристики при избор на преса за плодове

Както сами може да се уверите, пресата за плодове не представлява сложно устройство. В голяма степен тя не е променила по никакъв начин технологията си на работа. От векове се използва в този си вид. Затова, когато купувате преса за грозде, сливи или пък ябълки, е важно да обърнете внимание на три ключови характеристики: 

  • Вместимостта на коша
  • Системата за натягане
  • Подноса за изцедения сок

Отправяйки се към физически магазин, за да разгледате пресите за плодове на място, бъдете готови с въпросите, които ще зададете на търговските консултанти. Ако ви е по-удобно, може да се консултирате с тях и по телефона, докато разглеждате онлайн магазин. Не забравяйте да зададете въпроси, отнасящи се до:

  • начина на управление - ръчен или автоматичен
  • типа преса - механична (ръчна), пневматична или хидравлична
  • вместимостта на коша
  • начина на закрепване - пресата за плодове може да бъде предназначена за поставяне на маса или на пода
  • типа суровина, който може да обработвате с нея

Как да изберем обема на пресата за плодове? 

В практиката е установено, че обемът на пресата за плодове се избира съобразно количеството плодове, които ще преработвате. Ако имате малка градина, съветваме да изберете модел с вместимост до 10 кг. Когато имате повече реколта от една култура, смело поръчайте по-голяма преса за плодове - например 20 до 40 кг вместимост. За по-сериозно производство категоричен избор са пресите с по-голям кош. В онлайн магазин koledzhikov.bg може да разгледате модели като GRIFO PEW80, ENOITALIA 55, ENOITALIA 65 и дори ENOITALIA 7, която е с капацитет 315 кг. 

За производители на вино, натурални сокове и друг тип крайни продуктите интерес ще представляват хидропресите с вместимост 40-80 кг

Как да изберем преса за грозде и горски плодове?

Имате нужда от преса за грозде, с която да извлечете сока му, за да произведете вино? За неголеми количества плодове може да разгледате модели като ENOITALIA 30. Това е кошова преса от парен бук, с която може да подготвите гроздето за ферментация. Винтовият механизъм значително намалява усилията, която трябва да полагате. 

Как да изберем преса за ябълки?

Ако имате градина с ябълкови дървета, една преса за плодове ще бъде от голяма полза. Препоръчително е предварително да надробите ябълките, за да извлечете оптимално сока от тях. За този вид плодове са подходящи хидропресите. 

преса за грозде от дърво

От какъв материал материал да бъде пресата за плодове - дърво или неръждавейка?

преса за гроздеНякои наши клиенти отдават предпочитание на пресите за плодове от неръждавейка, тъй като те са по-практични от дървените. По-лесно е почистването им. Дървото има способността да се оцветява от сока. Освен това е необходимо да му дадете време да изсъхне добре, след като го почистите. В магазин Коледжиков предлагаме и от двата вида. Пресите ни за плодове от дърво са изработени от парен бук, който се отличава със здравина и издръжливост. Той представлява натурален материал без вредни химикали и добавки, което го прави безопасен за пресоване на плодове. Тъй като е устойчив на влага, се е доказал като удачен за производството на преси. 

Заключителни думи

Ако планирате да купите преса за плодове или оборудване за вино, за да преработвате реколтата си или продукция, купена на пазара, препоръчваме да проучите производителите. В магазин Коледжиков предлагаме широка гама продукти за преработване на грозде и плодове. Конкретно пресите ни са италианско производство, на марките Enotalia и Grifo. Спрели сме се на тях, тъй като дават възможност да почерпим от качеството на оборудването на италианските преработватели. 

За да останете доволни от покупката си, препоръчваме да се консултирате, преди да направите поръчка на преса за плодове. Запознаването с основните характеристики на този тип машина е ключово и именно поради това го засегнахме по-рано. Втората стъпка изисква да се информирате за принципа на работа с машината и препоръките за поддръжката й. Така пресата тя ще ви служи максимално дълго време. 




Може би се интересувате още и от:

Машини за мелене на грозде - цени и видове

Търсите гроздомелачка? Насоки и съвети

Винарско оборудване GRIFO - качество и традиции от Италия

Иноксов съд за вино - предимства, начин на употреба и поддръжка

Как да работим с машина за мелене на грозде GRIFO DVEP30

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание