Перфектна морава през всеки сезон - съвети за целогодишна грижа

Публикувано: 2023-01-03 18:11:40
Категории: Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Перфектната морава е резултат от редовно и правилно поливане, косене и торене. Ако спазвате основните правила за грижа за нея, ще може да й се наслаждавате през всеки сезон. Точно затова сме подбрали няколко насоки, които ще свършат работа и на начинаещите, и на напредналите градинари. С тяхна помощ ще знаете какво точно да правите през пролетта, лятото, есента и зимата

Особености в грижата за моравата според сезона

Пищно зелената и равномерна тревна настилка е заслуга изцяло на грижовния градинар. Неговата философия е съобразена със сезонните условия. През пролетта например настъпват по-високи температури. Това е моментът, в който трябва да извадите греблото от бараката и да разчистите всички клони и листа от моравата. Такива със сигурност има опадали много през зимата. Трябва да знаете, че останалите от есента листа блокират достъпа да кислород до земята. Затова е препоръчително своевременно да бъдат отстранени. Най-късно - през ранна пролет. Премахването на излишните растителни отпадъци освобождава пространство за оптимално наторяване на почвата и употреба на хербициди, ако е необходими. 

Повишаването на температурите през пролетта води до активен растеж на тревата. Поради това е желателно да косите само в сухо време. Тъй като се затопля и самата почва, бъдете готови да използвате косачката за трева редовно. През месец май може да ви се наложи да минавате с нея по-често. 

косене на трева пролет лято

Снимка: pexels.com

Един от сигурните начини да си осигурите перфектна морава за лятото е аерирането. Неведнъж сме писали за него. С помощта на аератор ще наситите растителността с кислород. Машината разрохква почвата и по този начин облекчава достъпа на вода, хранителни вещества и въздух до корените на тревата. Като резултат ще имате тревна настилка с ярък и наситен цвят и със задоволителна гъстота. 

Обработката с аератор е препоръчително да се осъществява, когато почвата е влажна, но не и мокра. Най-подходящото време е през пролетта - например в средата или края на април

С настъпването на лятото е желателно да направите няколко промени в грижата за поляната на двора. Горещите температури стимулират развитието на личинки и други организми, които традиционно се хранят от кореновата система на тревата. За да се справят с тях, някои градинари използват пестициди. 

Щом топлото време се настани, тревата ускорява растежа си. Това води до задължително косене поне 2-3 пъти на месец. Съветът ни е да косите на принципа - не повече от ⅓ от височината на тревата. За целта препоръчваме да използвате косачка с регулиране на височината на косене

робот косачка хускварна

За да имате пищна и яркозелена морава, през лятото може да настроите косене на височина 7 до 8 см. Тя е оптимална за проникването на слънцето и въздуха в почвата. Поливайте обилно, но не твърде често. 

Щом наближи есента, преразгледайте отново плановете си за поливане, косене, торене и аериране. Време е да действате по различен начин.

  • Всички градински задължения трябва да бъдат отметнати преди настъпването на сланите. Т.е. през септември и октомври.
  • Тъй като есента е всеизвестна с честите дъждове, поливането може да бъде ограничено до 4-5 дни месечно. Трябва да следите внимателно за появата на локви на моравата. 

През есента косете тревата докато не престане да расте. За да я подготвите за зимата, максимално намалете височината на последното косене. Друг важен етап през този сезон е аерирането. С него ще поддържате здрава кореновата система и в дъждовно, и в засушливо време. Преди настъпването на студовете може да наторите моравата. Не забравяйте да я почистите от опадали листа и други растителни отпадъци. По този начин тя ще получава максимално много слънчева светлина и въздух. Някои градинари предпочитат да използват за целта косачки с функция мулчиране

аератор за трева

През зимата дворовете са покрити със сняг. Тревата е в състояние на покой. Препоръката ни е да избягвате да тъпчете почвата излишно. В противен случай през пролетта ще видите негативния резултат от действията ви.

Как да косим тревата без грешка?

Разпространена грешка са косенето до долу, уплътняването на почвата и пропускането на един важен фактор - навременното заточване на остриетата на косачката. За да сте сигурни, че косите правилно, имаме няколко съвета

Първо, не косете повече от една трета от дължината на тревата на едно минаване. Независимо колко е прорасла моравата, проявете търпение. В противен случай тревата няма да получава достатъчно хранителни вещества. 

Друг важен съвет - не натискайте излишно косачката за трева. Иначе рискувате да уплътните почвата и да се отдалечите от целта си да имате гъста и яркозелена поляна. 

Трето, редовното заточване на остриетата на косящата машина е фактор, който не бива да подценявате. Когато са затъпени, те не режат, а късат тревата. 


Може би ще ви интересува още и:

Тракторни косачки SECO - изборът за сезон 2023

Моторна косачка за трева - защо професионалистите я предпочитат

Косачки Гардена - едни от най-предпочитаните за градината

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание