Какъв храсторез да изберем - мнението на експерта

Публикувано: 2022-03-07 07:04:35
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Храсторези Rss feed

Красивата цветна градина изисква внимателно планиране и оттам насетне поддръжка на тревата, цветните лехи, дръвчетата, храстите и живия плет. Всеки опитен градинар знае колко усилия коства перфектният вид на двора им. С нужните инструменти те може да бъдат сведени до минимум. 

Един от полезните инструменти за всеки, който живее в къща с градина, е удобният и лесен за използване храсторез. С него по-бързо и прецизно може да оформяте различни храстовидни растения, без да се налага да прилагате много физическа сила и да губите време

Съвременният пазар на градинска техника предлага разнообразие от храсторези. Като търговец с дългогодишен опит може да ви помогнем да разберете кой модел е най-подходящ за вас и вашата домашна градина. 

Семейството на ножиците за храсти и храсторезите е голямо. В следващите редове ще ви запознаем с най-популярните модели и приложението им - ръчни, електрически, акумулаторни и бензинови храсторези, акумулаторни ножици за храсти, лозарски ножици, телескопични ножици за клони и др. Надяваме се, нашето професионално мнение да ви бъде от полза. 

Ръчни храсторези - добре познати, но изискват много сила и издръжливост 

Този традиционен градински инструмент е надежден, но има няколко съществени недостатъка. Един от тях е натоварването върху мускулите на ръцете. Не всеки е готов да полага толкова усилия, за да оформи градината си. Ако тя е по-голяма, използването на ръчен храсторез ще бъде истинско предизвикателство. 

Друга причина да се ориентирате към категорията електрически, акумулаторни и бензинови храсторези, е ниската производителност на ръчния модел. С машина, задвижвана от двигател, ще ви бъде по-лесно да оформяте живия плет. 

Електрически храсторези - евтини, леки и подходящи за оранжерии

Специфика при използването на електрически храсторез е необходимостта да имате достъп до електрическата мрежа. Макар винаги да може да използвате удължителен кабел, за да достигнете до желаната точка на двора, се счита, че той е с ограничен радиус на работа. Ако дворното пространство го позволява, не се колебайте да изберете качествен електрически храсторез. В тази категория моделите се характеризират с ниска цена и леко тегло. Освен това те са по-тихи и не генерират силни вибрации. Отличен избор са за хора с малко опит в работата с храсторези и позволяват да натрупате познания как да боравите с тях. 

Друго сериозно преимущество на електрическия храсторез, е че може да се използва в оранжерии. По време на работа той не генерира въглероден диоксид. 

електрически храсторез ryobi

Акумулаторни храсторези - удобни, леки и дават свобода на работа 

Подвид електрически храсторез е акумулаторният. Той е едновременно удобен за използване и лек. Качествените модели се захранват от издръжливи батерии, с които може да работите години наред. 

Един акумулаторен храсторез ще ви бъде от полза, когато имате домашна градина с голяма площ или искате да избегнете евентуално спъване в кабела на електрическия. Достатъчно е да заредите устройството, за да разполагате с време, през което да оформите храстовидната растителност. Качествените модели се отличават с висока мощност и са способни да режат клони с диаметър около 1 см. 

акумулаторен храсторез его

Бензинови храсторези - тежки, но мощни и високопроизводителни 

Бензиновият храсторез е предпочитан от професионалистите. Той може да е тежък, но е мощен и не може да се сравни с друг градински инструмент. Цената му обикновена е по-висока, което подсказва високите резултати, които може да постигнете с него. Наедно с това качественият бензинов храсторез, наричан още моторен, осигурява мобилност и спокойна работа в отдалечени райони. Негов недостатък е високото ниво на шума. Тъй като отделя газове по време на работа, не се препоръчва за използване на закрито. 

Ако имате нужда от тих бензинов храсторез, може да разгледате продуктите на няколко марки: Husqvarna, STIHL и др. Те предлагат модели, които са с понижено ниво на шума. 

бензинов храсторез хускварна

Акумулаторни ножици за клони и храсти

В арсенала на градинаря винаги има място за инструменти, които са по-компактни и позволяват деликатно да се работи с растителните видове. Един от тях е малката акумулаторна ножица за клони и храсти. Тя е удобна за използване и не изисква от потребителя прилагате на сила. Задвижва се от мощни батерии. 

Този тип ножица за клони е отлична алтернатива на добре познатите здрави лозарски ножици. Със своите остриета от стомана и удобна дръжка, тя е полезна вещ във всяка домашна градина. Има леко тегло и спестява доста сила и време. 

акумулаторна ножица за клони

В магазин Коледжиков ще откриете богато разнообразие от ножици за клони и храсти. Едни от най-търсените модели са лозарска ножица на батерии и телескопична ножица за клони. В продуктовия асортимент на Blue Bird ще откриете точно това. Базов модел акумулаторна ножица за клони, която може да бъде използвана с удължител за обработка на високи клони и в недостъпни терени

За ценителите на добре подравнения райграс предлагаме и акумулаторни ножици за трева на GreenWorks, Al-Ko, Raider, Bosch, Makita, Karcher, Ego, Stihl и Wolf Garten

Как да изберем храсторез?

Макар градинският храсторез да не е сложен като устройство, качеството на неговата изработка и модерният му механизъм са гаранция, че влагате парите си в нещо стойностно. Инструментът се състои от компактен двигател и режещи части - шини, които много приличат на тези на резачка за дърва. Имайки предвид това, при избор на храсторез трябва да обърнете внимание на: 

  • мощност на двигателя
  • дължина на шината

Мощност на храстореза

В зависимост от типа захранване съвременните храсторези имат ориентировъчен диапазон на възможностите. Един евтин електрически храсторез обикновено е с мощност между 400W до 600W. При скъпите модели този показател достига до 700-800W. Ако имате голяма домашна градина и трябва да се справяте с тънки клонки, препоръчваме да изберете градински храсторез на ток с мощност до 500W

Храсторез RYOBI RHT6160RS например се предлага на цена около 200 лв. и е с мощност 600W. С него с лекота ще отрязвате клони с диаметър 2,8 см. Освен това има въртяща се ергономична ръкохватка с 5 позиции. 

На по-ниска цена може да купите електрически храсторез GreenWorks GHT5056, който се характеризира с мощност 500W и изключително леко тегло - само 2,5 кг

Ако търсите инструмент на марка със солидни традиции в производството на градинска техника, в магазина ще откриете и храсторези Щил. Моделът STIHL HSE 42 е по-лек, по-тих и отличен избор за малки цветни градини. По-мощният STIHL HSE 61 е храсторез, с по-усъвършенствана конструкция и повече мощност. Разликата между тях чисто ценово е около 100 лв. 

За обрасли храсти и по-дебели клони препоръчваме да купите качествен бензинов храсторез с висока мощност. Най-скъпите модели - на Makita, Honda и Husqvarna, предлагат около 1 к.с. За производителността и качеството им на работа може да отсъдите по им скоростта на рязане - около 3500 разреза в минута

При акумулаторните храсторези цените също варират спрямо мощността и вложените материали и технологии. Най-евтините модели са на цени между 100 и 300 лв. Сред най-бюджетните е акумулаторен храсторез Raider RD-HTL04 - предпочитан от любителите градинари, които имат нужда от бързо и удобно оформяне на декоративни храсти и жив плет. 

Сред по-скъпите храсторези ще откриете модели на Solo by Al-Ko, Honda, Husqvarna, Stihl и Karcher. Разглеждайки разнообразния асортимент, внимателно преценете каква ще бъде крайната сума, която ще платите. Обикновено цената им в магазина не включва батерия и зарядно устройство. Ако вървят в комплект с храстореза, това е изрично посочено. 

Дължина на шината 

Друга важна характеристика при избор на храсторез е дължината на шината (наричана още нож). От дължината й зависи колко големи храсти може да обработвате за единица време. Този показател подсказва ефективността на подрязването, но същевременно е от значение и за маневреността. По-големите шини изискват повече вещина по време на работа. 

За домашна градина препоръчваме да изберете храсторез с къса шина - до 20 см. Може да откриете такива сред компактните модели в магазина. 

Други важни характеристики при покупка на градински храсторез 

При избора на храсторез от значение са не само мощността на двигателя и качеството и дължината на ножовете, добре е да обърнете внимание и на други характеристики. Сред тях е ръкохватката. Уверете се, че е удобна и че може да регулирате позицията й. Храсторез с неудобна ръкохватка не само ще натовари мускулите ви в повече, но и ще повлияе върху качеството на работата ви. 

Поинтересувайте се от системите за безопасност на потребителя. Много производители осигуряват функция за “бързо спиране” с цел минимизиране на риска от травми. Добре е храсторезът да има предпазители на ножа и за ръката

Подходете с внимание и към качеството на режещия инструмент. Той трябва да бъде защитен срещу случайно стартиране

За обработка на високи храсти препоръчваме да разгледате нашите храсторези тип прътови. Те са снабдени с телескопична дръжка и правят използването на стълба излишно. 


Полезно четиво: 

Как да подготвим градинската техника за работа?

7 неща, които трябва да знаете, ако ви предстои купуване на моторна коса

Как се работи с храсторез: особености при рязането и практични съвети

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание