Как се работи с храсторез: особености при рязането и практични съвети

Публикувано: 2023-01-09 06:10:54
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Храсторези Rss feed

Красиво оформените храсти са обект на възхищение от мнозина. Те са мечта за всеки втори собственик на къща с цветна градина. Преди да се предадете на мисълта, че такива дизайнерски структури може да бъдат постигнати само от професионалисти, опитайте се да усъвършенствате уменията си. С помощта на качествен храсторез, ножица за храсти и друг полезен инструментариум сте една крачка по-близо до мечтата ви. Подробно за особеностите на този тип градинска техника и начините за работа с нея ще поговорим в днешната статия. 

Храсторез - основна информация за инструмента 

Храсторезът е един от най-полезните градински инструменти, с които може да се оформят различни растителни видове - живи плетове, туи и много други. С него с лекота ще отстранявате излишно прораснали клонки и тревисти растения. Преди да пристъпите към разяне с храсторез, важно е да прегледате инвентара, с който разполагате. Той трябва да покрива всички работни задачи и да съответства на растителните видове в градината ви. 

Ако все още нямате храсторез, на пазара ще откриете няколко вида според захранването - електрически, бензинови и акумулаторни

Електрически храсторези 

Храсторезът на ток е с кабел и е подходящ за употреба навсякъде, стига да имате достъп ел. мрежа. За да покриете по-голям периметър, предвидете разклонител. Сред основните му преимущества са по-ниска цена в сравнение с акумулаторните и бензиновите, по-леко тегло и по-ниско ниво на вибрации по време на работа. Това прави електрическите храсторези удобни и предпочитани от мнозина. Единственият им недостатък е кабелът. Дръжте го под око и не позволявайте да бъде нарушавана целостта му.

храсторез цена

Средната мощност на този тип градинска техника е от 380 до 450W. Подходяща е за рязане на млади израстъци. През последните години популярност добиха евтините храсторези Райдер. В онлайн магазин Коледжиков ще откриете голям избор на модели на марката, както и предложения в други ценови класове. 

Бензинови храсторези 

Ако погледнете асортимента от бензинови храсторези в онлайн магазина, ще се уверите, че те много наподобяват резачка за дърва или моторна коса. Подобно на тях, те са най-мощните и поради това са предпочитани от професионалистите. Някои модели са способни да разрязват клони с диаметър до 40 мм.

Бензинов храсторез може да използват както за оформяне на градината и храстовидната растителност, така и за разчистването на дворното пространство. Високата мощност на двигателя му, която може да достигне около 700W, гарантира бързо и стабилно рязане. За да се възползвате максимално от него, винаги трябва да поддържате остриетата добре заточени. 

Друго важно преимущество на бензиновите храсторези е възможността те да бъдат използвани навсякъде на открито. Те не са ограничени от достъпа до електричество. Същевременно са по-шумни и изискват подготовка на горивна смес. Цената им е по-висока. 

Акумулаторни храсторези

В категорията Акумулаторни храсторези ще откриете богат избор на машини на топ производители с дългогодишна история. Те предлагат машини в различни ценови класове и според подготовката на потребителя. Акумулаторните храсторези се захранват от батерии и нямат кабел. Те споделят едно от предимствата на бензиновите - с тях може да работите където пожелаете, но и на закрито. Освен това, благодарение на усъвършенстването на технологиите, сред тях храсторезите на батерии може да откриете доста по-мощни модели от типичното за електрическите им алтернативи

акумулаторен храсторез его

Абсолютно предимство на акумулаторната градинска техника е по-ниското ниво на шум по време на работа. Сред недостатъците им са високата цена и необходимостта да закупите резервна батерия, с която да си гарантирате непрекъснато рязане. 

Как да работим безопасно с храсторез? 

Спазването на няколко прости правила гарантира на всеки градинар безопасно и комфортно оформяне на храстите, живия плет, туите и т.н. Можем да ви дадем няколко съвета: 

  • Когато режете с храсторез, позицията на краката ви трябва да бъде стабилна. Качването на стълба или друг предмет, за да достигнете по-високите части, невинаги е добра идея. 
  • Преди да стартирате машината, убедете се, че е всичко е в изправност. Огледайте режещите елементи за корозия, свалящите се елементи трябва да са на място, филтрите - почистени. 
  • Претоварването на храстореза никога не е полезно. Консултирайте се с търговеца още по време на покупката или се запознайте добре с инструкциите на производителя.
  • В процеса на работа не докосвайте земята с режещите елементи.
  • Режете растенията в посока отдолу нагоре. 
  • Дръжте остриетата към храстите, а не към себе си. По този начин ще се предпазите от инцидент. 
  • Ако режете с електрически храсторез, дръжте под око кабела. Той не бива да се заплита. 

Правила за рязане с храсторез

След като вече знаете какъв градински инструмент ви е необходим и кои са правилата за безопасна употреба, остава само да започнете да оформяте храстовидната растителност в двора ви. Има няколко ключови особености. Оформянето на горната част на храстите е препоръчително да се осъществява чрез хоризонтално движение на остриетата. Обработката на страничните повърхност минавайте вертикално и задължително отдолу нагоре. За изрязването на вътрешни клонки може да използвате градинска ножица или мини акумулаторна резачка за дърва

акумулаторна мини резачка за дърва

Някои експерти съветват растенията да се кастрят или късно вечер, или рано сутрин. По това време слънцето не е най-силно. За рязането на по-дебели клони, както и овошки, препоръчваме да използвате резачка за дърва. 

Оформяйте храстите и живия плет постепенно. Не се стремете да постигнете крайния резултат отведнъж. Обърнете внимание и на растителния вид. Някои са с повече листа, растат по-активно и това може да изисква по-често кастрене. 

В заключение ще кажем, че ефективното използване на храсторез зависи до голяма степен от избора на правилния модел и следването на основните правила за употреба. Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с консултант на магазини Коледжиков



Полезно четиво:

Как да се грижим за резачката за дърва в домашни условия?

Мини акумулаторна резачка за дърва - специфики и приложение

Какъв храсторез да изберем - мнението на експерта

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание