Премахване на графити с Tornado ACS - лесно, безвредно и чисто

Публикувано: 2019-07-22 09:34:40
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Почистващи машини Rss feed , Пясъкоструйки Rss feed

Патентованата екологично чиста технология за почистване на пясъкоструйки Tornado ACS е дело на германски специалисти. Тя работи на принципа на уникалния и революционен метод на вакуумно бластиране, при който не се употребяват огромно налягане, вода и химикали. 

Бластиращата машина Tornado ACS е многократно по-добра от стандартните пясъкоструйки и машини за почистване със сух лед. С тази технология постигате:

  • екологично чисто почистване
  • раздробяване и отстраняване на лак, боя, мъх, мръсотия и много други от всякакви повърхности

Принцип на работа 

Tornado ACS има циклично действие на работа, което означава, че използваният абразив не се губи, а циркулира непрекъснато и по този начин се използва наново и наново. Може да работи както на открито, така и на закрито, защото методът на вакуумно бластиране е безпрахов

Операторът не се нуждае от защитно или предпазно облекло. Ето защо пясъкоструйки Tornado ACS 35 са толкова добри и надвишават възможностите на традиционните водоструйки, пароструйки и пясъкоструйки взети заедно.

Какво представлява методът на вакуумно бластиране?

Методът за вакуумно бластиране се различава значително от конвенционалното пясъкоструене. Докато пясъкоструйната обработка пренася абразивния материал с високо налягане върху обработваната повърхност, методът на вакуумно бластиране го изсмуква чрез създаденото отрицателно налягане в контейнера и го ускорява до 400 км/ч. Високата скорост на абразивния пясък води до перфектни резултати при отстраняване на замърсявания и бои. 

Как функционира пясъкоструйката Tornado ACS?

След включване, накрайникът за почистване се поставя върху повърхността и се прилепва към нея чрез вакуум. С поставянето на струйника в накрайника за почистване цикълът се затваря.

Чрез гравитацията гранулите преминават от долния контейнер към дозиращата система във въздушния поток. Гранулитепясъкоструйка след това се транспортират през гъвкав маркуч за високо налягане в накрайника за почистване. През струйника абразивът попада върху повърхността , която се обработва.

Чрез движение в различни посоки на струйника повърхността може да се почисти бързо и без създаване на прах. Процесът може да се контролира оптимално и да се контролира чрез три визуални панели .

След попадане на гранулите, отстранените частици мръсотия се всмукват веднага. Чрез смукателния шланг абразивната смес влиза в горната част на машината. Там тя се разделя с принципа на циклонна филтрация. Частиците мръсотия се улавят от финия прахов филтър, а гранулите попадат в средния контейнер.

За повторно използване на гранулите, капакът се отваря и те попадат в контейнера за съхранение. Грубите частици се задържат от сито. Цикълът се повтаря.

Предимства на вакуумното бластиране

  • В сравнение с обикновените бластиращи машини Tornado ACS има много предимства. Чрез високоскоростното въздействие твърдите вещества могат да бъдат разрушени и отстранени. Замърсяване като варовик или селитра може да бъде лесно и старателно почистено без никакви затруднения. 
  • С пясъкоструйките на SYSTEC могат да бъдат третирани всякакви твърди и сухи повърхности. Поради тази причина намират различни области на приложение. Те представлява изключително безопасен и ефективен начин за почистване на културни паметници, исторически обекти, сгради, обявени за защитено наследство, деликатни повърхности, всякакви видове плочки и много други, които са обстойно описани в следващите редове.
  • Друго голямо предимство на тази почистваща система е затворената циркулация. Тя дава възможност за непрекъсната употреба на бластиращия материал, което е не само екологично чисто, но и икономически изгодно
  • Лесното управление, ниското ниво на шум и липсата от необходимост от специален електрически контакт улесняват операциите.
  • Неравностите по обработваните повърхности не са проблем за пясъкоструйката Tornado ACS. Тя трябва да създаде отрицателно налягане, за да работи, което означава, че накрайникът за почистване трябва да се прилепи към повърхността и така да се затвори веригата. Обработката на неравности от 15 до 25 мм може да бъде компенсирано от гуменото уплътнение. При по-големи неравности и повърхност с неправилна форма се предлагат различни приставки и аксесоари.

Защо да изберем машините на SYSTECO?

В продължение на много години SYSTECO представя своите почистващи машини Tornado ACS на панаирите CMS в Берлин, ISSA в Амстердам и ISSA в Лас Вегас, показвайки най-новите разработки в технологията за вакуумно бластиране. 

За да демонстрира повърхностно-приятелския начин на работа, компанията многократно е демонстрирала как премахва лак от нокти, без да уврежда ръката

Приложения на пясъкоструйните машини 

Премахване на графити

С пясъкоструйки Tornado ACS е възможно лесно и бързо почистване на графити от клинкер, естествен камък, бетон, мазилка, боя, плочки, пластмаса и много други повърхности, без риск от тяхната повреда.

  • От монументи и паметници на културата

За обекти, които са защитени като културно наследство, съществуват много високи ограничения за отстраняването на графити, тъй като веществото на предметите не трябва да се поврежда в никакъв случай. 

С почистващата система Tornado ACS повърхността няма да се повреди по време на премахването на графити. Разходите за отстраняването и рискът от повреда се свеждат до минимум

пясъкоструйка

  • От тухла

Почистващата техника Tornado ACS е надеждно и екологично премахва графити от различни видове тухли, като не ги поврежда. Може да постигнете производителност 4-5 кв.м/ч., използвайки абразивен пясък Jet Glass SG 150.

пясъкоструйка

  • От фасади

С Tornado ACS може да почистите графити от гипсови фасади от всякакъв вид. При отстраняването мазилката не се уврежда. Постиганата производителност е до 5 кв.м/ч.

пясъкоструйка

  • От боядисана повърхност

Отстраняването на графити от боядисани повърхности се извършва по отличен начин, а чувствителната повърхност не се уврежда. При лакирани повърхности е възможно сваляне на лака.

пясъкоструйка

  • От естествен камък

С пясъкоструене може да отстраните графити от естествен камък без значение от неговата твърдост. При работа върху гранит може да използвате всички видове гранули, докато при мрамор можете да работите само с фин абразивен пясък. Достигате покритие на площ 2 - 4  кв.м/ч.

пясъкоструйка

  • От бетон

Бетонът е много твърд материал, но пясъкоструйката Tornado ACS не се затруднява с отстраняването на графити от него, когато я заредите с груби гранули. Отстраняването на нежеланите рисунъци от неравна повърхност при смес от чакъл и бетон е особено предизвикателство. 

Неравномерната повърхност е трудна за почистване с обикновени средства. С почистваща машина Tornado ACS нередностите могат да се обработват много бързо.

пясъкоструйка

  • От плочки

Пясъкоструйките Tornado ACS са идеален подход за отстраняване на графити върху плочки. Работата може да се извърши без бариери и без да се безпокоят минувачите. Накрая ще имате и добре почистени фуги. 

Този тип машини може да работят през зимата при минусови температури, тъй като не се използва нито вода, нито химикали. За сравнение при миене под налягане този резултат не може да бъде получен.

пясъкоструйка

  • От пластмаса

Независимо дали става дума за електрически табла, телекомуникационни разпределителни кутии, или PVC врати, всички обекти са много привлекателни за замърсяване с графити. С технологията за пясъкоструене на Tornado ACS повърхностите могат да се почистват и да изглеждат като нови

Тези обекти обикновено се намират в пешеходни зони. Чрез затворената циркулационна система на почистващото оборудване Tornado ACS тя може да се използва в такива зони, без да я блокира, безпроблемно както през лятото, така и през зимата, когато температурите са под нулата.

пясъкоструйка

Почистване на фасади

Ръждата, мухълът, мъхът, графитите и селитрата правят фасадите много грозни през годините. С екологично чистата технология за почистване Tornado ACS тези замърсявания се отстраняват без да се остават отпадни продукти или да се генерира високо ниво на звука. 

  • От тухла

Зидани стени от тухла или клинкер правят фасадата на къщата хубава и много устойчива. С течение на времето, под влиянието на климатичните условия, тя става по-тъмна и неприветлива. Възниква въпросът кой метод е най-подходящ за почистване на фасадата? 

Силните почистващи препарати, които са на кисела основа, са със сигурност възможност, но има много по-лесен и по-екологичен начин - с пясъкоструйка. Благодарение на уникалния революционен метод на вакуумно бластиране, почистването на тухлена зидария е много лесно

пясъкоструйка

  • От седимент

Времето може да помрачи красотата на фасадата от седимент. За да се върне към естествения цвят, е необходимо тя да се почиства поддържа. Пясъкострйките Tornado ACS премахват внимателно всички замърсявания от седиментна фасада. Чрез метода на вакуумно бластиране те се отстраняват слой по слой.

  • От естествен камък

Поддържаната фасада придава приятен облик на сградата, така че редовното й почистване е задължително. На снимката виждате много стара фасада с чувствителен естествен камък. Тя е твърде увредена, за да се използват почистващи машини под високо налягане. Без риск от щети може да използвате технологията на Tornado ACS.

пясъкоструйка

Почистване на санирани фасади

Както всяка друга фасада, санираните също се нуждае от почистване на всеки няколко години, в зависимост от местните климатични и екологични условия

Санирана фасада, която се намира на оживена улица или в близост до води или влажни зони, трябва да се почиства по-често, отколкото в сухи райони без замърсяване на отработените газове. Независимо от разположението, почистващите устройства на Systeco осигуряват оптимални условия за пълно почистване. Те са приложими навсякъде и лесни за управление. 

Техниката за почистване Tornado ACS на SYSTECO перфектно работи без високо налягане, вода и химикали. Благодарение на метода на вакуумно бластиране, управляван с отрицателно налягане, всички замърсители се отстраняват от повърхността на фасадата. Дори графитите не са проблем за тази машина за почистване.

пясъкоструйка

Почистване на фасади с мазилка

Искате да почистите мазилката и не сте сигурни кой метод е най-добрият? С пясъкоструйка Tornado ACS всяка мазилка може да бъде почистена старателно и без да се повреди повърхността й. 

Технологията за почистване на Systeco работи на базата на патентован метод за вакуумно бластиране, който е също така наричан процедура за струя с отрицателно налягане. Стените от мазилка отново са напълно чисти, напълно екологично чисти без високо налягане, вода и химикали

Дали това е отстраняването на дима и промишлени отпадъци, ръжда, мухъл, мъх, селитра или графити. Ако стената има малки пукнатини, има опасност да влезе вода, която може да причини мухъл.

Пясъкоструйките Tornado ACS са подходящи още за премахването и почистването на: 

  • ефлоресценция от тухли и естествен камък
  • грапави фасади
  • подови настилки
  • каменни подове
  • плочки в плувни басейни
  • подове от гранит
  • стълбища
  • лодки и плавателни съдове

пясъкоструйка

пясъкоструйка

пясъкоструйка

пясъкоструйка

Технологията намира приложение и при щети от пожар, когато вътрешните стени са силно потъмнели и с полепнали сажди. С конвенционални методи, като пясъкоструйка и машини за бластиране със сух лед без затворена верига, едва ли ще постигнете добри резултати. 

пясъкоструйка

пясъкоструйка

пясъкоструйка

пясъкоструйка

С почистващото оборудване Tornado ACS обаче повърхностите могат да се почистят ефикасно и без замърсяване на околната среда. Поради затворената верига отстранената сажди остава в машината за почистване. 

За да извършвате процедурата по безопасен начин, необходима е употребата на опционален HEPA филтър, който блокира и задържа много фин прах и бактерии. Саждите по стени, тавани и подове в опожарените помещения изчезват и сякаш никога не ги е имало. Чрез различни адаптери могат да се обработват ъгли, тръби и колони.

пясъкоструйки

пясъкоструене

пясъкоструй

пясъкоструйка

пясъкоструйка

Фотогравиране върху гранит с Tornado ACS

Патентованият метод на вакуумно бластиране от Tornado ACS е идеалното решение за фотогравиране върху гранитни и QR кодове на естествен камък. Чувствителното фолио не се поврежда с този метод. Снимките и QR кодовете могат да се прилагат директно върху камъка в работилница или на място

Поради затворения цикъл на метода на вакуумно бластиране, не се образуват замърсявания. Не е необходимо да използвате и взривна кабина.

След изработването пясъкоструйното фолио се поставя върху почистената каменна повърхност. След това може да започне процес на бластиране с Tornado CS. Това трябва да продължи, докато всички области на обекта достигнат желаната дълбочина

След довършване, пясъкоструйното фолио може да се отстрани със стъргалка и гравирането върху гранит е готово. Контрастът на обекта може да бъде увеличен чрез нанасяне на бяла боя.

пясъкоструйки



Полезно четиво: 

Представяне на бензинов фугорез HUSQVARNA K760

Резистограф IML - безкомпромисна прецизност за обследване на дървесина

Какъв компресор да купя? Видове, устройство и приложения

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание