7 грешки при работа с бензинов верижен трион

Публикувано: 2023-12-18 06:36:31
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Резачки за дърва Rss feed

щил верижни триони

Бензиновите верижни триони се нареждат сред най-популярните градински инструменти за професионална и любителска употреба. Те намират много приложения, но имат своите особености, когато става дума за безопасност. Днес ще поговорим за най-често срещаните грешки при използването им. Смятаме, че познаването им ще ви бъде от полза. Умението за рязане с бензинов верижен трион не се развива за един ден. Необходима е практика. За да избегнете грешки и да сте уверени в безопасността си, препоръчваме да прочетете следващите редове. 

Дръжте верижния трион правилно 

Ако има топ грешка, която мнозина да повтарят, това е начинът, по който държат бензиновия верижен трион. Неправилният захват на устройството е пряк път към получаването на травма. Резачката може да отскочи от твърдото дърво, когато захватът ви е нестабилен.

верижен трион елефантПрепоръка: Най-добрият начин да работите с бензинов трион е като държите стабилно работните ръкохватки с двете си ръце. За оптимално сцепление е необходимо да носите работни ръкавици с усилена повърхност. Освен това препоръчваме да следите състоянието на ръкохватките. Ако повърхността им е загубила своето покритие срещу хлъзгане, нивото на безопасността е понижено. 

Много неопитни потребители режат с триона с голи ръце. Дори да са доста силни физически, в един момент те усещат, че ръкохватките се изплъзват. В хода на работа, поради натоварването, ръцете започват и да се потят. Като резултат плътното фиксиране на машината напълно изчезва, което е предпоставка за инциденти. 

Режете под правилен ъгъл

Не е достатъчно да доближите острието на верижния трион до дървото, за да го срежете. Трябва да знаете как да го направите по правилата. Важни са както разположението на корпуса на машината, така и  ъгълът на рязане. Препоръчително е например потребителят да стои вляво от линията на рязане с триона. По този начин работата с него е по-стабилна. Ъгълът на рязане трябва да е минимален, тъй като намалява риска от отсколки от дървото. И, трето, лек наклон над бензиновия верижен трион, намалява натоварването върху гърба. Така може да работите по-продължителително време, без да трупате бързо умора. 

Не вдигайте верижния трион над нивото на раменете 

Ако искате да отстраните по-висока растителност, не препоръчваме да използвате верижен трион. Не е добра идея машината да се вдига на ниво над раменете. Този подход води до бърза умора и по-висок риск от инциденти. По-добрият вариант е да използвате кастрачка за клони. Като допълнителна защита по време на работа с бензинов верижен трион може да използвате шлем.

верижен трион маккълъхОбърнете внимание на пропорциите масло и бензин 

Неправилната пропорция масло и бензин е също толкова неудачна практика, както използването на некачествени масло и бензин. Рискувате машината да излезе от строя по-бързо от желаното. Затова препоръчваме да приготвяте работна смес според инструкциите на производителя. Използвайте я веднага. 

Какво се случва, ако не спазвате пропорциите за бензин и масло? Или когато поливате повече маслена смес? Като резултат след около година ще има прекалено много нагар по цилиндъра и други елементи на верижния трион. 

Колкото до качествето на бензина, не правете компромиси с него. Всяка една машина идва с инструкции какъв да бъде там. Ако в тях пише, горивото да е бензин 92, не слагайте 95 или 80. Октановото число е много важно. 

Почиствайте редовно веригата от дървени стърготини 

верижни триониМоже да се погрижите надлежно за верижния трион, като винаги след работа го привеждате в чист вид. Отстранявайте дървените стърготини и мръсотията. Може да свалите корпуса на машината и да обдухате механизма, за да отстраните чужди предмети.

Грижете се за режещия механизъм 

Един от признаците, по които може да установите, че веригата се е затъпила, е по това, което виждате във въздуха. Стружки или прах? Наличието на прах е признак за затъпени зъбци. Когато веригата не работи ефективно, това натоварва машината и шината може да придобие на места по-тъмен цвят. Като резултат може да провокирате прегряване. Препоръчваме своевременно да наточите веригата и да следите състоянието ѝ. 

Сменяйте и почиствайте редовно филтъра 

Въздушният филтър на бензиновия верижен трион изисква редовно почистване след всяко използване на машината - поне веднъж на седмица. 

Заключение

Както сами се уверихте, има няколко прости правила, които трябва да спазвате, за да знаете, че не повтаряте едни от най-срещаните грешки при работа с верижен трион. Следването им ще удължи работата на машината и ще намали разходите за поддръжка. И не само това - ще ви осигури безопасни условия. 




Може би се интересувате още и от:

Как да се грижим за резачката за дърва в домашни условия

Най-добрата мини акумулаторна резачка: съвети при избор

Електрически резачки за дърва - характеристики, предимства и топ предложения

Как да изберем акумулаторна ножица за трева?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание