Как да изберем акумулаторна ножица за трева?

Публикувано: 2024-01-22 06:01:13
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Храсторези Rss feed

На пазара за градинска техника може да откриете разнообразие от практични изобретения. Едно от тях е акумулаторната ножица за трева. Тя е предназначена за довършително подрязване на трева и малки клонки. Ако обмисляте да допълните инвентара си с точно такава машинка - следващите редове ще ви бъдат от полза. В тях ще разгледаме няколко въпроса:

  • Какво представлява ножицата за трева на батерии? 
  • Кои са факторите при избор на акумулаторна ножица за трева? 
  • Какви са препоръките на опитните градинари?

Акумулаторна ножица за трева - устройство и употреба

ножица за треваНожицата за трева на батерии е устройство, което наподобява машините за подстригване на коса. Тя работи на същия принцип. Остриетата във формата на гребен срязват тревата на нужната височина. Може да използвате акумулаторната ножица за:

  • подравняване на тревата по краищата на моравата
  • отстраняване на трева около цветни лехи и покрай бордюри
  • различни декоративни цели

С други думи, ножицата за трева на батерии ще влезе в употреба в много случаи, в които тримерът и косачката не се справят. Някои модели на пазара дори са способни да режат клонки. Тъй като машинката е електрическа, тя на практика не шуми, не отделя вредни газове и не мирише. В обичайния случай теглото ѝ е между 500 грама и килограм и половина (когато се използва с телескопичен прът например). 

Употребата на акумулаторна ножица за трева не изисква кой знае какъв опит и познания. Тя не се зарежда с гориво и не изисква редовно техническо обслужване. Необходимо е редовно да зареждате батерията ѝ и периодично да почиствате ножовете. Може да познаете качествените и дълготрайни ножици за трева на батерия по това, че авторитетните производители ги предлагат в комплект с ножове със специално покритие - то не позволява на сока на растенията да полепва по тях. Това намалява честотата на почистване на инструмента. 

На какво да обърнете внимание при избор на акумулаторна ножица за трева?

Има няколко фактора при избор на акумулаторна ножица за трева. Първите три от тях са: ширина на рязане, автономна работа на батерията и време за презареждането ѝ

Ширината на рязане варира според предназначението на модела. За любителска употреба например може да изберете ножица за храсти на батерии с ширина около 8 см. Устройствата с ширина на рязане между 10 и 12 см принадлежат към по-високия клас. 

Автономната работа е показател, който отговаря за времето, през което може да работите, преди да се наложи да презаредите батерията. То варира от 15 до 20 минути при евтините акумулаторни ножици за храсти до половин час при професионалните. Ако в градината ви няма голям обем работа за такъв тип градински инструмент, да плащате по-висока цена заради автономната работа не е наложително. И 20 минути ще са ви напълно достатъчни. 

Времето за презареждане на батерията на акумулаторната ножица за трева зависи пряко от автономната работа. Батериите с неголям капацитет са предвидени за около 20 минути рязане. Те се презареждат за до 50 минути. По-мощните ножици за трева изискват 3 дори 6 часа зареждане. Традиционно зарядното устройство върви в комплект с машината. Някои модели поддържат и функция за зареждане от USB. 

ножица за трева greenworks

Докато разглеждате разнообразието от ножици за трева на батерии, обърнете внимание на функциите им. При по-добрите модели операцията по смяна на ножовете е изключително проста. Достатъчно е да натиснете специален бутон или лост, за да направите смяната. Професионалните ножици позволяват с ножовете им да режете и клони с дебелина до 8-9 см, стига кората им да не е много твърда. 

Фактор при покупката на акумулаторна ножица за трева, разбира се, е и цената. Тя варира според производителя, мощността на батерията, функционалността на машината и наличието на допълнителни компоненти - например калъф за съхранение, телескопична дръжка и т.н. Изграденият авторитет на някои марки е гаранция, че влагате парите си в продукт с доказано качество. Този тип производители като правило осигуряват достъп до резервни части и сервиз. Евтините ножици за храсти на батерия са практичен избор за градинари, които няма да натоварват ежедневно и продължително устройството. С тях може да се извършват редица декоративни задачи по двора. 

Как да изберем? Мнението на опитните градинари 

Опитните градинари ще ви препоръчат да се поинтересувате от дизайна на устройството. Акумулаторната ножица за трева е добре да бъде удобна и лека. По този начин лесно ще режете с нея, дори в тесни участъци. Комфортът е ключов, когато имате доста задачи да извършвате. Друг съвет е да разгледате минимум 5 модела. Така ще добиете по-добра представа за функционалността на ножиците за трева. Постарайте се да се информирате за характеристиките на продукти на различни марки. 

ножица за трева райдерОбърнете внимание на наличието на индикатор за нивото на заряда на батерията. Какво включва комплектът към машината също е важно. Има ли приставки, резервни части, допълнителни приспособления и т.н. Няма да е излишно да се поинтересувате и колко струва батерията на ножицата за трева. В случай на нужда от смяна в бъдеще може да се окаже, че покупката ви е доста изгодна или обратното. 

За да чувствате комфортно по време на работа, опитните градинари съветват да купите още: плътни ръкавици, защитни очила и смазка за ножове. Последната е препоръчително да се нанася върху режещите елементи за периода на съхранение, за да не се появи ръжда.

Заключителни думи

Акумулаторните ножици за трева и дребни храсти са практичен инструмент, който ще се хареса на всеки градинар. Може да ги купите за себе си или като подарък. В онлайн магазин Коледжиков ще откриете богат избор на модели на достъпни цени. Ако имате въпроси, които искате да изясните преди да направите поръчка, не се колебайте да се свържете с нас. 





Може би се интересувате още и от:

Как се работи с храсторез: особености при рязането и практични съвети

Какъв храсторез да изберем - мнението на експерта

Подрязване на жив плет и храсти с акумулаторна нощица AL-KO HT 36 Li

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание