Как да изберем хидрофор?

Публикувано: 2020-02-03 09:39:39
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Помпи за вода Rss feed

хидрофорхидрофорна помпахидрофори

Хората, които живеят в градска среда, може би почти никога не са се сблъсквали с нуждата от употреба на хидрофор за осигуряване на постоянен достъп до вода, а и не са използвали хидрофорна система като основен източник за водоснабдяване, но за онези, които живеят в отдалечените от града райони и селата, те са единственото решение за качествено водоснабдяване. 

Модерните хидрофорни системи са много по-ефективни и надеждни в сравнение с по-старите методи за снабдяване с вода. И въпреки че създаването на общински водоснабдителни системи ще продължи да осигурява вода на стотици хиляди и дори милиони хора в по-големите градове, съществуват неоспорими предимства да имате за всеки случай собствен водоизточник. Тази препоръка важи в пълна сила за хората, които живеят в по-необлагородени райони и собствениците на ферми.

Какво е хидрофор и какво приложение намира в живота ни?

Подземните води представляват водата, намираща се под земната повърхност, който се натрупва от дъждовната вода, който се движи надолу по земните пластове, за да запълни пукнатините или кухите пространствата в почвата и скалите. Като изключим океанската вода и ледниците, те съставляват почти цялата вода на планетата - около 95% от нея. 

За да се достигне до подземните води, се правят сондажи и се изграждат кладенци, които обикновено се състоят от бетонни пръстени. Те се копаят вертикално чрез задвижване на свредло с малък диаметър. Водата се засмуква с помпа, която представлява “сърцето” на водопроводната система. 

С нея се захранват с вода: 

  • къщи
  • нaпoитeлни cиcтeми
  • ферми
  • цехове
  • селскостопански и
  • промишлени сгради и др.

хидрофори

Хидрофорните помпи намират широко приложение и когато трябва да се увеличи налягането в тръбопроводите. Могат да се използват и за отводняване или преливане на водата от едно място в друго

Как функционира?

Хидрофорните помпи са снабдени с разширителен съд и се поставят над земята и издърпват водата през смукателна тръба, която създава вакуум. Те могат да бъдат или самозасмукващи, или разположени на по-ниско ниво от това на резервоара. Използват се за добиване на вода от всяка желана дълбочина. 

Вижте още: Водни помпи HONDA - сила и издръжливост

Този вид водна помпа е проектирана да изпомпва и поддържа налягането на водата, подавана към местата, където е необходима. Тя се задейства въз основа на налягането на хидрофор, като се използва реле за налягане. Този превключвател в хидрофорния резервоар се разширява и свива спрямо налягането

Устройството изпраща сигнал към превключвателя, за да продължи да изпомпва към хидрофорна помпа. Веднъж изпомпана, водата отива право в резервоара за съхранение до определена граница. След това сгъстен въздух под налягане навлиза вътре. По стандарт се поддържа равновесие около 70% вода и 30% въздух.

Източници на вода 

Изборът на хидрофорна система за частен дом зависи от типа на източника на вода. 

Това може да бъде: 

  • кладенец
  • водоем
  • централен водопровод
  • голям резервоар
  • собствен водоизточник и др.

За да вземете питейна вода от кладенец, трябва да разполагате с достатъчно мощна помпа за вода. 

Обикновено тя работи на следния принцип: включва се при отваряне на крана и спира, когато потребителят преустанови потреблението на вода. Помпата се настройва с помощта на специално реле на налягането. То представлява удобно устройство, с което се управлява подаването на вода при намаляване или повишаване на налягането. Понякога се налага използването на няколко вида помпи едновременно. 

В магазини Коледжиков предлагаме богата гама циркулационни помпи, сондажни, дренажни, потопяеми и ежекторни помпи, както и пресостати, табла за управление, резервоари, вакуум помпи и др.  

Мощност на хидрофорната помпа 

Дълбочината, от която ще взимате вода, и локацията на системата, са важни същото колкото мощността на помпата. Когато домакинството се състои от двама възрастни и две деца, минималното потребление на вода е около 3 куб. метра. Ако къщата ви е на няколко етажа или семейството е по-голямо, тогава този показател се повишава до 8 куб. метра. Препоръчително е да имате хидрофорна система, която да осигурява максимално възможното потребление. Така ще може да го използвате по-дълго време и при увеличаване на нуждите ви, няма да има проблеми с налягането на водата. 

При планирането на съоръжението имайте предвид всички уреди, които разходват вода. 

Това са: 

  • отоплителна система
  • пералня
  • съдомиялна
  • напоителна система и др.

Предимства 

Съвременните хидрофорни помпи за съхранение са удобни и практични. Те са снабдени с резервоар, който изключва необходимостта водната помпа да се включва всеки път, когато се използва вода. За удобство на потребителя интегриран превключвател се активира, когато налягането се понижи, и деактивира, когато налягането се върне до максимум.

Хидрофорите с резервоар имат и манометър, чрез който може да следите нивото на налягане в тях. Повечето модели са снабдени с термо защита, предпазваща от прегряване и претоварване. Ако желаете да я изключите през зимния период и да я транспортирате до някое място или просто да не я използвате, може да източите хидрофорната помпа чрез предвидения за целта изпускателен клапан

Критерии при избор на хидрофорна помпа 

След като вече знаете как функционира хидрофорът и за какво се използва, остава да изясним основните критерии за избор. Един от тях е дълбочината на засмукване. Стандартно за този тип устройства е показател 8-9 метра. Преди да изберете окончателно модела, уверете се, че условията, в които ще го използвате, са подходящи. Понякога е препоръчително да вземете потопяема водна помпа, а не хидрофорна. 

Следващите три критерия са: 

  • максимална височина на подаване на вода
  • обем
  • производителност.

Колкото по-голям е обемът на хидрофорния съд, толкова по-рядко ще се налага устройството да работи и няма да се сблъсквате с чести колебания на налягането. Производителността е параметър, който мнозина определят като маловажен. Ако ще използвате източник на вода, който не е ограничен, препоръчваме ви да изберете по-мощна помпа за вода

За да определите оптималната мощност на устройството, трябва да вземете предвид всички кранове, душове, санитарни възли, вани и др. Нормалната мощност на хидрофорна помпа за неголямо жилище е 600 Вт. За по-големи жилищни площи препоръчваме модел със 750 Вт до 1 кВт. 

Накрая ще добавим, че трябва да обърнете внимание и на материала, от който е изработената помпата за вода. Той влияе пряко върху надеждната работа на устройството и неговия срок на експлоатация. Дори от него зависи нивото на шум. По-скъпите хидрофори са изработени от неръждаема стомана. Те са по-издръжливи и са препоръчителни, когато станцията се намира на място, където нивото на влага е високо и температурата не е стабилна. 

Полезно четиво:

Хидрофор за къща: Основни съвети при избор

7 неща, които трябва да знаете, ако ви предстои купуване на моторна коса

Моторен свредел за направа на дупки в земя

Сеялки SEMBDNER - машини за засяване на семена

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание