Търсите гроздомелачка? Насоки и съвети

Публикувано: 2020-05-04 09:39:32
Категории: Гроздомелачки Rss feed , Оборудване за винарски изби Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

За да се направи вкусно и качествено вино, гроздето трябва да премине през различни етапи на преработка. След като бъде събрано, то трябва да бъде добре измито, за да се пристъпи към следващия етап - мелене. Едно време единственият начин да се извърши смилане на грозде беше ръчният

Това правеше процесът на винопроизводство много по-времеемък, отколкото е сега. Днес разполагаме с различни механични и електрически мелачки за грозде, с които да превърнем гроздето във вино. 

Как работят днешните гроздомелачки?

След като се уверите, че вашата гроздомелачка е почистена и готова за работа, я напълнете с грозде, стъбла и всичко останало. Стартирайте машина. Цилиндърът трябва да се върти достатъчно бързо, за да смачка добре гроздето

Когато плодът се смачка, стъблата ще изпаднат в друго отделение, за да се гарантира, че те не присъстват в останалата част от процеса. Когато меленето на грозде приключи, изходният продукт вече е готов за създаване на вашето вино. Той съдържа бъдещия му вкус.

Как да изберем мелачка за грозде?

Когато става въпрос за избор на подходяща машина за мелене на грозде, първото нещо, което трябва да се определи, е какво количество плод ще обработвате. 

Производителност

За малки количества ви предлагаме ръчна гроздомелачка GRIFO PG 800. Практична и проста в работата си, тя е изработена от устойчиви материали, внимателно проектирана във всички детайли. 

Задвижването й се осъществява чрез ръкохватка, прикрепена към полимерен диск. Подходяща е за домашна употреба за обработване на грозде по механичен начин. Способна е да обработи до 800 килограма плод в рамките на 60 минути.

Ако търсите нещо с по-голяма производителност и същевременно на ниска цена, може да се насочите към електрическата гроздомелачка GRIFO DMS 18. Тя може да ронка и да мели. Задвижването ѝ се осъществява от електромотор, монтиран върху механизма за мелене на грозде, позволявайки да се задействат всички налични компоненти

Подвижната й решетка е изработена от неръждаема стомана, а предавките и ролките са изцяло от полимер. Устойчивостта и дългият живот на тази гроздомелачка ронкачка са гарантирани от материалите, използвани за изработката ѝ. Корпусът й е прахово боядисан, барабанът е от полимер, а кошът е от неръждаема стомана. 

гроздомелачка

С автоматизираната машина за мелене на грозде GRIFO DMS 18 може да смелите до 1 500 килограма грозде за час.

За професионалистите предлагаме гроздомелачка ронкачка с помпа GRIFO DVEP30I. Този уред има стилно тяло, изработено от неръждаема стомана. Способен е да обработи до 3 000 килограма грозде на час. Големият иноксов му кош за плод позволява лесно зареждане. 

GRIFO DVEP30I е електрическа мелачка на грозде, оборудвана с високопроизводителна помпа за лесно изпомпване към съда за съхранение. Има мощен 1839 W мотор, който кара всички вътрешни механизми да се движат плавно и леко. Този модел гроздомелачка се отличава с лесна поддръжка, за което допринася лесно разглобяемата конструкция.

Още по-висока производителност може да постигнете с електрическата гроздомелачка ронкачка с помпа ENOITALIA JOLLY 30 AR. Тя е снабдена сгроздомелачка мотор с мощност 1800 W, центробежна помпа, стоманен корпус, който е прахово боядисан и кош от неръждаема стомана. 

Производителността й варира от 3000 до 3300 кг на час. С ENOITALIA JOLLY 30 AR може да ронкате и мелите грозде

Качество на корпуса

Друг важен критерий при избора на гроздомелачка е материалът, от който е изработен корпусът й. Колкото по-качествен е той, толкова по-добри резултати може да очаквате от производството на вино. За предпочитане е корпусът да е прахово боядисан корпус. 

Изработка на валяците

Голяма част от работата на гроздомелачката се отмята от валяците. Те трябва да са качествени и издръжливи на натоварване.

Мощност на двигателя

Този показател е важен, когато сте се спрели не на ръчна гроздомелачка, а на електрическа. Той е определящ за производителността на машината

Каква е цената на гроздомелачките? 

В магазини Коледжиков предлагаме широка гама мелачки за грозде, които условно сме разделили на три подкатегории.

Ръчни гроздомелачки

Цените на ръчните машини за мелене на грозде варират в диапазона от почти 200 лв. до над 400 лв. Всяка една от тях е качествена и дело на италиански компании с традиции в производството на винарско оборудване. 

Разликата между тях, която се отразява и в цената, е в производителността и някои конструктивни елементи. По-малко мощните ръчни гроздомелачки са предпочитани от хората, които тепърва започват да се занимават с винопроизводство или пък имат малък обем грозде за преработка

Електрически гроздомелачки ронкачки

Електрическите гроздомелачки ронкачки са на цени от 675 лв. до 3540 лв. Най-евтината машина е ENOITALIA ENO 3, която е с производителност 1000-1200 кг/ч. Прахово боядисана е, а мощността й е 745 W

Размерите на ENOITALIA ENO 3 са 120 х 60 х 70 см. Този модел е добър избор за производители на вино, които не искат да правят големи висока инвестиция в самото начало. 

Със сходни характеристики, но малко по-висока цена е гроздомелачката ронкачка с електрически двигател ENOITALIA ENO 3M. Отличава я това, че барабанът и кошът й са от неръждаема стомана. 

По-евтина гроздомелачка ронкачка, но по-производителна е DMC на италианската компания GRIFO. Тази машина за винарни преработва до 1500 кг/ч и се характеризира с превъзходна изработка. 

Кошът й е от неръждаема стомана, а корпусът е прахово боядисан. Електродвигателят й е с мощност 750W, а зъбните колела и валяците са супер здрави, изработени от полиамид. Последните може да настройвате за максимален резултат

Малко по-скъпа ронкачка от GRIFO DMC е моделът GRIFO DMC 18. Характеристиките им са почти идентични. Това, което ги отличава още на пръв поглед, гроздомелачкае формата на коша. При втората вала го няма. 

Конусовидната форма насочва гроздето директно към валовете за мелене. При GRIFO DMC има шнек, който побутва материала. GRIFO DMC 18 е с двойно прахово боядисан бункер и емайлирано сито от неръждаема стомана

Електрически гроздомелачки ронкачки с помпа 

В магазини Коледжиков предлагаме електрически гроздомелачки ронкачки с помпа на италианските марки ENOITALIA и GRIFO. Цените им варират от 1350 лв. до 3540 лв. Независимо на кой модел се спрете, ще получите качествен гроздов сок, от който да произведете любимата си напитка

Моделът GRIFO DVEP 20.18 е изгоден избор. Инвестирайки в него, може да разчитате на производителност 2000 кг/ч. Тази гроздомелачка ронкачка е снабдена с двигател с мощност 1500 W, валяци от полиамид и разполага с функция отделяне на чепките от гроздето

Двойно прахово боядисаният й корпус гарантира издръжливост и дълга служба. Отварящата се конструкция позволява лесно да се поддържат чисти всички елементи от машината.

За винопроизводители, които търсят повече производителност, предлагаме модела GRIFO DVEP30. С него може да обработвате до 3000 кг/ч. Снабден е с двигател с мощност над 1800 W, центробежна помпа и уред за отделяне на чепките. 




Може би се интересувате още от:

Съдове за съхранение и ферментация на вино - съвети при избор

Как да използваме шихтови филтри за вино със съвършен вкус

Преса за плодове - видове, характеристики и съвети за приложение

Машини за мелене на грозде - цени и видове

Иноксов съд за вино - предимства, начин на употреба и поддръжка

Винарско оборудване GRIFO - качество и традиции от Италия

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание