Какъв компресор да купя? Видове, устройство и приложения

Публикувано: 2020-04-03 14:34:54
Категории: Заваръчна техника, компресори и ВиК Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Компресорът за въздух представлява устройство, което събира голямо количество въздух и го преобразува в по-малък обем при много по-високо налягане. Работата по нагнетяването на този въздух се извършва от двигател (горивен, електрически, на батерии) и се съхранява в резервоар. 

След като налягането в резервоара достигне предварително зададена горна граница, двигателят автоматично се изключва и въздухът под високо налягане може да се използва за извършване на всякакъв вид дейности

Например за захранване на пневматични инструменти като:

  • пистолети за пирони 
  • шлифовъчни машини 
  • гайковерти 
  • аерографи 
  • пистолети за скоби 
  • чукове и други 

компресорВъздушните компресори намират широко приложение и в ежедневието - за напомпване на надуваеми басейни, автомобилни гуми, балони и плувни играчки.

Видове компресори

Според възможностите си да осигуряват надежден и продължителен режим на работа компресорите за въздух може да бъдат условно разделени на предназначени за бита и за индустрията. 

Малки компресори за въздух за бита

За непрофесионална употреба препоръчваме няколко вида компресори за въздух:

  • маслени
  • безмаслени
  • цилиндрични и 
  • бутални

Те са подходящи за най-различни приложения в дома или работилницата. Представляват компресор с бензинов или електрически двигател задвижва бутало, което компресира въздуха и го събира в резервоар за съхранение

Тъй като буталото принуждава въздуха да се събира на едно място, налягането се повишава. След като то достигне определено ниво, компресорът спира да работи. Когато използвате определено количество от нагнетения въздух за захранване на инструменти, устройството стартира отново, за да възвърне налягането в бутилката

На пазара ще откриете и компресори с две бутала. Първото компресира въздуха и го избутва презкомпресор възвратния клапан към второто бутало, което го компресира още повече и го изпраща към резервоара. 

Тези компресори обикновено са индустриални, предназначени за интензивен режим на работа и могат да доставят по-голям обем въздух при по-високо ниво на налягане. Те са добър избор за продължителна употреба в сервизи или цехове, за захранване на няколко инструмента едновременно.

Професионални компресори за въздух

За професионална употреба в магазин Коледжиков ще откриете стационарни въздушни компресори, които са големи по обем и са предназначени за монтиране в магазини, производствени фабрики, бензиностанции, болници или работилници. 

компресорТова са компресори с висока мощност и големи резервоари за съхранение на въздух, които позволяват по-дълги периоди на непрекъсната работа. Обикновено са с вертикален дизайн, който намалява количеството заемана площ.

Вижте още: Как да изберем бетонобъркачка

Преносими и мобилни компресори на въздух на колела

Преносимите и мобилните компресори за въздух имат по-малкикомпресор резервоари за съхранение и дръжки, които позволяват да ги премествате лесно в различни работни зони. Те са по-компактни от стационарния тип и се предлагат в различни разновидности. 

Някои въздушни компресори имат резервоари, като "палачинка", които са монтирани точно под електромотора. Дизайнът им включва дръжка за транспортиране и при поставяне на земята имат отлична стабилност, заемайки по-малко място за съхранение в сравнение с другите видове

Компресорите с монтирани един върху друг два хоризонтални цилиндрични резервоара доставят много повече въздух, без да се увеличава заеманата площ. Изискват по-рядка поддръжка от бензиновите модели, по-тихи са и работят навсякъде, където има електрическо захранване. Електрически компресори за въздух са подходящи за работа на закрито

Вижте още: Перфоратор или ударна бормашина, какво да изберем?

Колкото до преносимите компресори върху количка, те са снабдени с два цилиндрични резервоара и имат дръжки за лесна мобилност. Те са подходящи за различни приложения, като например за боядисване на детайли на автомобили, помпане на гуми или за захранване на гайковерти и пистолети за пирони. 

Моделите преносими електрически компресори на колела имат нужда от удължителен кабел, който може да ограничи донякъде мобилността им.

Обърнете внимание и на мини компресори с акумулаторни батерии и без резервоар за съхранение. Техният електромотори трябва да работи непрекъснато, за да подава въздух. С тях ще можете да надувате малки водни дюшеци, топки, гуми и спортно оборудване

компресорТози тип компресор ви освобождава от нуждата да го свързвате със захранващ кабел, като в същото време е лек и лесен за пренасяне. Подходящи са за изпълнение на разнородни задачи от ежедневието или на работното ви място, където е необходим въздух под налягане.

Защо да изберем бензинови компресори за въздух?

Бензиновият компресор за въздух е добър избор за използване на открито, където електрическото захранване е ограничено или въобще го няма. Обикновено тези модели  имат повече мощност от електрическите компресори, така че могат да генерират и по-голямо налягане. 

Те са с голям обем на резервоара. Разполагат с регулатор на максималното налягане, индикатори, предпазни клапани, филтри за отделяне на конденз и омаслител.

Вижте още: Как да разпознаем добрия ъглошлайф

От колко мощен компресор за въздух имате нужда?компресор

Един от факторите, които трябва да ви ръководят при избора на въздушен компресор, е мощността. Тя се измерва в конски сили или ватове и показва изходната мощност на двигателя. Колкото по-висока е тя, толкова по-голямо налягане на въздуха създава, измерено в psi или bar

По-високо налягане означава, че вашият компресор може да съхранява повече въздух в резервоара си, което ви позволява да работите по-продължително време с пневматични инструменти.

Капацитет на резервоара за въздух

Производителите на компресори определят размера на резервоара за съхранение на въздух в литри. По-малките резервоари с обем до 10 литра са достатъчни за множество приложения, които не изискват постоянно голямо количество въздух. 

Типичен пример са за:

  • захранване на пневматични инструменти
  • аерографи
  • пистолети за помпане на гуми и други

По-големите резервоари съхраняват повече сгъстен въздух под високо налягане. Те са подходящи за по-сериозни задачи, които изискват постоянен въздушен поток с високо налягане.

компресорИзбор на производител на компресор за въздух

Ако ви предстои да купите компресор, съветваме ви да изберете високопроизводителен и надежден модел. Имайте предвид, че той ще има нужда от редовна поддръжка, за да го използвате оптимално и дълго време. 

Препоръчваме ви още да изберете компресор за въздух на доказан през годините производител. Това може да означава по-скъпа инвестиция сега, но тя ще ви се отплати в бъдеще. 

В магазин Коледжиков предлагаме богат асортимент от компресори за въздух за професионална и хоби употреба. В продуктовата ни гама ще откриете бутални, винтови, моторни и акумулаторни модели с различен дебит и работно налягане. Имаме компресори, които са безшумни - подходящи за употреба на закрито, без да влошават условията на работа. 

Ако имате нужда от консултация, не се колебайте да се свържете с нашите търговци. Те са добре информирани и ще ви насочат към най-добрите модели за вас. 

 



Полезно четиво:

Уплътняване на почва с трамбовка пачи крак CHICAGO PNEUMATIC MS 695

Основни критерии при избор на генератор за ток

Какъв калорифер да изберем - електрически, дизелов или газов?

Как да изберем маска за заваряване?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание