7 неща, които трябва да знаете, ако ви предстои купуване на моторна коса

Публикувано: 2021-01-10 15:49:45
Категории: Моторни коси Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

моторна коса

За да определите коя е правилната за вас моторна коса, трябва да сте запознати с основните характеристики на този вид градинска техника и нейното предназначение. Някои от моделите са с четиритактови, а други с двутактови двигатели

Захранват се с бензин или смес от гориво и масло, без батерии или кабели. В тази статия ще ви запознаем какво е от съществена важност при избора на моторна коса. 

Критерии за избор на моторна коса

Списъкът от критерии при закупуването на градинска техника зависи от спецификите на машината. В този случай говорим за моторна коса, за която от съществено значение са диаметърът на косене, типът на вала, наличието на автоматичен дросел, теглото на машината, производителността й, нивото на шум и др. 

Бензиновата коса PROCRAFT T4200 например осигурява диаметър на косене с корда 41,5 см, моделът MOGHILEV КМ5500 - 28 мм, а RD-GBC23 - продукт на Raider, 25,5 см

Диаметър на косене

Част от стандартната окомплектовка на всяка моторна коса е режещият атрибут. При така наречените тримери това представлява полимерна корда, навита на кордова глава. При друг модели рязането на трева се извършва от двулъчев, трилъчев нож или диск

Независимо от атрибута за рязане, измерете разстоянието от мястото на залавяне до периферията му, след което резултата умножете по две и ще получите диаметъра на косене.

Тип на вала

Валът на една моторна коса може да се състои от една или две части. Поддържането на един компонент елиминира риска от износване или повреда на свързващите елементи, придавайки допълнителна здравина. Всички професионални моторни коси са с единичен вал, докато този на любителските машини по-често е съставен от две части. 

Предимство на двукомпонентният вал е възможността за употреба на допълнителни аксесоари, които да се задвижват от захранващата глава.

Вижте още: Как да изберем духалка за листа

моторна коса

Автоматичен дросел (Auto Choke)

Наличието на автоматичен дросел ще ви помогне да задействате машината на високи обороти, без предприемане на излишни стъпки. Той помага за бързо "загряване" на моторната коса, особено когато е студено. 

Обслужване

Устройствата за косене имат ли нужда от обслужване? При редовна употреба главата и вала на вашата моторна коса ще имат необходимост от смазване. При някои модели се изисква разглобяване, докато други разполагат със система за омасляване без нужда от премахване на компонентите.

Вижте още: Защо е важно да аерирате почвата

Време на работа

Продължителността на работа е по-важна от разхода на гориво при избора на моторна коса. От значение е колко пъти ще трябва да преустановите косенето, за да презареждате. 

Всяка пауза отнема време, а при професионални ангажименти то е от значение. Запознайте се каква е продължителността на косене с едно зареждане на резервоара на предпочитаната от вас моторна коса.

Тегло

Теглото на моторната коса е важно, защото вие ще я държите през цялото време докато косите. Колкото повече тежи и по-продължително работите, толкова по-уморени ще сте в края на работния ден. 

Наличието на презраменен самар ще ви облекчи, защото теглото на машината ще се поема от раменете и гърба, а ръцете ще са свободни.

моторна коса

Ниво на шум

Ако косите в продължение на 10-15 минути, слухът ви няма да пострада, но не е така при дълги работни интервали. Всички производители на моторни коси означават силата на звука за оператора. По-ниските стойности са по-благоприятни. Нашият съвет е колкото и да е тиха вашата моторна коса, да използвате защитни средства - антифони

Вижте още: Топ 12 на най-полезния градински инвентар през есента

Производителност

Важно е да знаете колко гъста и висока трева може да пререже вашата моторна коса, за да не я подложите на претоварване и да излезе от строя. Ножът се справя с по-груба растителност, докато кордата позволява прецизно оформяне

Скоростта на косене е фактор, определящ времето, което е необходимо за приключване на работа. В този смисъл производителността е ключова за хора, чиято работа изисква обработка на големи терени

За да отмятате косенето с моторна коса по-бързо, обърнете внимание на мощността на модела. На пазара се предлагат машини с по 1,5 - 7 к.с. и повече. Колкото по-голяма е мощността, толкова по-бързо ще отмятате голям обем работа. 

Минус на по-мощните моторни коси е, че изразходват повече гориво. Ако трябва да премахвате бурени по края на пътя или да отрязвате издънки, изберете модел с 3,2 к.с. За вилата идеален вариант е бензинова коса с 1,5-2,5 к.с. 

Типичен модел, подходящ за косене на избуяла растителност е RAIDER RD-GBC23. Това е машина, която ще влезе в употреба във всички случаи, когато косачката за трева се окаже твърде голяма. С този градински инструмент може да обработвате стръмни терени и площи покрай огради, пейки и различни постройки. 

По-малко мощен модел, но на STIHL, е FS 55. Машината е с двутактов двигател и мощност 1 к.с. Обемът на двигателя й е 27,2 куб.см. Благодарение на лостовата ръкохватка, която е мултифункционално, ще управлявате лесно процеса на косене. 

STIHL FS 55 е предпочитана за поддръжка и довършителни работи в двора. Стартирането й е изключително улеснено. Една от най-мощните моторни коси на пазара е PROCRAFT T5600. Тя е с мощност 7,6 к.с. и обем на двигателя 62 куб.см. Снабдена е с трилъчев нож и прав вал. 

Диаметърът й на косене е 41,5 см. За да отговори на изискванията на съвременните потребители, тази бензинова коса генерира малко вредни емисии, характеризира се с отлична ергономичност и икономична като разход на гориво

Ако търсите моторна коса на HUSQVARNA, която е подходяща за хоби и професионална употреба, то това е HUSQVARNA 553RS. Този градински инструмент е с мощност 3,1 к.с.  и е съвместим с кордова и ножова глава. 

Подаващият механизъм на кордата е полуавтоматичен. HUSQVARNA 553RS се отличава още с ниски вредни емисии, максимално понижено ниво на шума и икономичен разход на гориво

Сфери на приложение на моторната коса

Моторната коса е градинска машина, която се използва широко за премахване на плевелна растителност, тръстика, храсти, прерязване на издънки на млади дървета и кореноплодни. В селските райони този инструмент намира приложение в заготовката на сеното.

Той е полезен за хора, които имат вили и къщи с дворни пространства. Може да се използва без проблем по неравни терени и на труднодостъпни места. Използването на моторна коса не изисква специални умения. След първоначален инструктаж за работа с машината, сте готови да започнете да я използвате. 



Полезно четиво:

Тример за трева - как да го изберем, използваме и съхраняваме

Електрически фрези - с какво са по-добри от останалите?

Какво представляват листосъбирачите?

Какъв бензинов тример да си купя?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание