Как да изберете точната водоструйка за вашите нужди?

Публикувано: 2019-12-09 09:39:25
Категории: Водоструйки и пароструйки Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Почистващи машини Rss feed

Водоструйката е полезна машина с различни приложения. С нея може да почистите ефективно и бързо личния ви автомобил, алеята пред къщата, стълбища, верандата и др. Професионалните модели са подходящи за поддръжка на чистотата в големи обекти и почистване на различен тип машини и оборудване, използвани в строителството и индустрията. 

Доказала се е като начин за справяне с различни степени на замърсяване. На пазара се предлагат множество варианти водоструйки, разработени за домашна, полупрофесионална или професионална употреба. Ако можем да посочим две ключови характеристики, които са от съществено значение е при избора на правилната водоструйна машина, това са дебитът и налягането

Ако например искате водоструйка, която ще използвате за приложение като измиване на личния ви автомобил или стените на къщата, то тогава имате нужда от водоструен апарат с по-малка мощ. Той ще ви влезе в употреба и за почистване на улуци и канали. 

Някои водоструйки разполагат с резервоар, в който можете да сложите почистващ препарат. Така почистването ще бъде още по-ефективно. За по-тежки и амбициозни приложения, като отстраняване на боя от огради или стени, както и премахване на мухъл, ще ви бъде необходима водоструйка с по-висока мощност

миене с ръчна водоструйка

Предимства на миенето с вода под високо налягане:

  • Безконтактното почистване отменя необходимостта от използване на кърпи, гъби и други аксесоари за поддържане на чистота. Не цапате ръцете си и съкращавате разходите за хигиена. 
  • Силният напор на водата отстранява мръсотията, дори тя да се намира на труднодостъпно място.
  • С помощта на дюзи може да регулирате струята.
  • Може да работите от безопасно разстояние и чистите с лекота фасади, покриви и др. 
  • Почистването се осъществява по-бързо и по-ефикасно в сравнение с ръчния начин. 
  • Този вид почистващата техника се използва лесно. 

За какво трябва да гледате при покупка на водоструйка?

Както вече споменахме, дебитът и налягането са най-важните характеристики, които трябва да съобразите при избора на идеалната за вас машина. При преглеждането на параметрите на различните видове водоструйки ще установите, че е посочен обем, който обикновено е представен в литри за час и представлява дебита на водата, изпомпвана по време на работа. 

Освен обем, в характеристиките често се споменава какво е налягането. То се измерва в барове. Посоченото при различните водоструйни машини налягане показва силата, с която се изпомпва водата. Някои модели водоструйки имат възможност за регулиране на налягането, което може да се извършва в предварително определен диапазон

Вижте още: Как да изберем дробилка за клони

Според захранването си водоструйките може да бъдат с електрически, бензинов или дизелов двигател. Една немалка част от тях разполагат с колелца, маркуч, пистолет за миене или дюза. Всички водоструйки работят с чиста студена вода, но някои от тях, обикновено предназначените за професионална експлоатация, могат да бъдат захранвани и с гореща вода. 

Водоструйните машини, които имат функция за подгряване на водата, се справят отлично с мазни замърсявания. Те са подходящи за използване при миене на автомобили, а през зимата с тях лесно ще почистите лед и замръзнала мръсотия

От колко мощна водоструйка имате нужда? 

водоструйка

Първото, което е необходимо да направите при избора на правилната водоструйка, е да определите от каква мощност се нуждаете. Това може да стане с помощта на някои математически формули, но ние ще ви дадем някои насоки, с които няма да сбъркате. 

Ако имате нужда от водоструйка за ползване в домашни условия, като например за почистване на превозно средство, прозорците или алеята пред дома, можете да се спрете на модел с мощност в диапазона от 100 до 150 бара и дебит от 350 до 450 литра за час

За по-сериозни задачи може да изберете водоструйка със същия диапазон на параметрите, но с повече функции и аксесоари.

Ако сте решили, че ви е нужна професионална водоструйка, тогава е добре да изберете такава с налягане, което превишава 200 бара и дебит по-висок от 800 литра за час. Водоструйната машина трябва да бъде издръжлива, мобилна и да предлага всички аксесоари, които ще ви бъдат необходими, в това число и работа с гореща вода

За безопасна употреба изберете внимателно мощността на вашата водоструйка

Когато избирате водоструйка, не трябва да търсите повече мощност, отколкото ви е необходима. Водоструйните машини са мощни и изискват безопасна употреба по всяко време. Ако тепърва ще използвате такава машина, е добре за начало да си вземете по-нисък клас и да се запознаете добре с нейната работа. 

Не пренебрегвайте инструкциите за употреба. Те са от съществено значение за вашата безопасност и правилната експлоатация на машината. Добре е да знаете, че съвременните водоструйни машини са снабдени с функция за автоматично изключване, която ги предпазва от прегряване

Още няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза при избора на водоструйка

водоструйка

За работата на всяка една водоструйка е необходим маркуч за вода под налягане. Голяма част от предлаганите на пазара модели се окомплектоват с такъв с дължина от 3 до 5 метра

Четириметров маркуч е напълно достатъчен за безпроблемно миене на автомобил, но ако искате да чистите фасади и градински пътеки, ще имате нужда от 7-8 метра дължина на маркуча

Препоръчваме ви също така да обърнете внимание на дюзите. Изберете водоструйка, която е снабдена с разнообразни видове дюзи или най-добре една дюза, но мултифункционална, която предлага възможност за смяна на вида на струята само с едно движение.

Друго преимущество, за което си струва да гледате, е възможността за съхраняване на аксесоарите върху самата машина. Така те винаги ще ви бъдат под ръка. Немалко предимство е и наличието на макари за кабела за захранване (при електрическите водоструйни апарати) и маркуча за вода под налягане.

Наличието на транспортни колелца също не е за подценяване. С тях транспортирането на вашия водоструен уред ще бъде много по-лесно. Освен колелца, добре е да има и дръжки за транспортиране, като, ако те са разтегателни, ще работите още по-комфортно с машината.

Вижте още: Какъв калорифер да изберем - електрически, дизелов или газов?

Винаги е по-добре да изберете водоструйка, която има контейнер за препарат за почистване. За да избегнете евентуално повреждане на помпата на машината обаче, важно е да прочетете инструкциите за експлоатация, за да не налеете в контейнера препарат, който е противопоказен. 

Друга особеност, която ще ви бъде от полза, е възможността за бързо монтиране на дюзите. Това ще ви спести ценно време и ще улесни работата ви. 

С избирането на точната за вашите нужди водоструйка можете да съкратите до минимум времето за почистване. Ако имате нужда от съдействие в избора на модел, нашият екип е винаги готов да ви консултира.

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание