Какво представлява аерирането?

Публикувано: 2019-11-11 09:39:21
Категории: Аератори за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Независимо на кой модел аератор за трева се спрете, предназначението на машината е да изчисти моравата от отпадъци, изсъхнала трева и да разрохка почвата. Затова днес ще отговорим на един от най-задаваните ни въпроси - какво представлява аерирането? 

аератор-гарденаТази обработка, на пръв поглед елементарна, се отразява благоприятно върху здравето на почвата и райграса

Тя е препоръчителна, тъй като носи няколко ползи: 

  • Отстраняването на отпадъчна растителност, клонки и изсъхнала трева подобрява външния вид на поляната. На практика премахване всичко, което може да бъде спънка пред порастването на новата трева. Разрохкването на повърхностния слой подобрява достъпа на вода, торове и кислород до корените на растенията. 
  • Шиповете на аератора правят дупки в земята, леко притискайки почвата. В краткосрочна перспектива това ще ускори растежа на тревата, но не е препоръчително да използвате машината твърде често, тъй като това може да доведе до уплътняване на почвата
  • Вертикутерът на свой ред прави прорези в почвата, отделяйки части от нея. Ножовете подрязват и корените на тревата, стимулирайки развитието й. Използването на тази градинска машина е препоръчително на места, където почвата е глинеста и плътна

Има ли нужда моравата ви от аериране? 

Не е трудно да прецените дали тревната ви настилка се нуждае от аериране. Ако тя изглежда непредставително, не е плътна, има петна тук-таме, по всяка вероятност тревата няма достъп до достатъчно вода и полезни вещества. Негативни фактори са остатъците от старата трева, която пречи на прорастването на новата. 

аератор за трева

Друг лесен начин да оцените състоянието на моравата е като обърнете внимание дали се образуват локви по нея след дъжд или поливане. Ако е така, почвата на места е твърде утъпкана - дали заради спецификата й, или защото по нея са минавали транспортни средства. 

Кога е препоръчително да се използва аератор?

За да имате красива, зелена и гъста трева, трябва да използвате вертикулатор или скарификатор два пъти годишно - през пролетта и в началото на есента, след последното косене. Ключов момент е обработката на моравата преди началото на градинския сезон. Аерирайте редовно - поне веднъж на две седмици или преди торенето и напояването

Пролетното аериране ще почисти повърхността на земята от боклуци, остатъците от миналогодишната трева и ще я разрохка. През есента тази обработка трябва да се осъществи месец преди настъпването на студовете.

Може ли да се сее трева, да се полива поляната и да се тори след аериране? 

Препоръчително е. След като минете с вертикутер или скарификатор, пръстта е разрохкана. В това състояние проникването на водата и торовете в нея е по-лесно. 

Корените на тревата ще се развият по-бързо и по-ефикасно ще използват хранителните вещества, което ще стимулира растежа на растенията. Разрохкването на земята предразполага семената към поникване. 

Може ли да се използва скарификатор след вертикулатор? 

Поради начина, по който въздействат на почвата, в градината място има и за двете машини. Скарификаторът позволява внимателно да отстраните отаератор скарификатор вертикулатор поляната плевелната растителност, наличието на мъх и старата трева. Вертикулаторът е малко по-нещядащ тревата

Поради това се препоръчва да се използва два пъти годишно - през пролетта и есента. По-често може да обработвате земята със скарификатор. Неговите шипове, наричани още пики, не проникват дълбоко в почвата и работят само по повърхността на тревната настилка. Т.е. въздействието му е по-щадящо

Скарифициране може да направите 2-3 седмици след като минете с вертикулатор. През този период кореновата система на тревата ще се е възстановила. След това използването на скарификатор се определя в зависимост от състоянието на почвата

Ако тя е плътна, съдържа много глина или климатът е засушлив, което води до натрупването на изсъхнала трева, може да провеждате скарифициране веднъж на месец. 

Вижте още: Често задавани въпроси при използване на аератор или скарификатор

Какъв аератор да изберете? 

На този етап очертахме разликите между вертикутера и скарификатора. И двете машини имат своето предназначение. В идеалния вариант е добре да имате и двете. 

Като икономичен вариант пазарът предлага универсални аератори, чиито валове може да сменяте според желаната функция. В комплект с агрегата вървят два вала - един с режещи ножове и един с шипове

Ръчен, електрически или бензинов аератор? 

Немаловажна характеристика, която е определяща за избора на машина, е задвижването й. Аераторите може да бъдат ръчни, електрически или бензинови. 

Ръчни аератори

Те са подходящи за неголеми поляни и се предлагат на ниска цена и са екологични. Обслужването на ръчен аератор не е скъпо. Представлява устройство с вал с режещи ножове и ръкохватка

Електрически аератори

На практика те може да се използват във всяка градина. Изключение са площите с големи размери, където достъпът до електрозахранващата мрежа е затруднен. 

Електрическите аератори са предпочитани, защото са:

  • производителни
  • ниско тегло
  • лесни за обслужване
  • екологични
  • почти безшумни

На пазара може да откриете и акумулаторни аератори. При тях се изисква презареждане на батерията или наличие на няколко, за да може да не прекъсвате работния процес

Бензинови аератори

Тези градински устройства са оборудвани с бензинов двигател. Те са по-мощни и съответно по-производителни. Тъй като нямат нужда от източник на захранване, може да се движите свободно с тях по големи терени. Именно поради това се отнасят към професионалния клас.

Специфичното при бензиновите аератори е, че те имат нужда от гориво и масло, по-шумни са, генерират вредни газове и са по-трудни за обслужване. Когато обаче трябва да обработвате по-големи затревени терени, без тяхна помощ няма да се справите. 

Всеки тип аератор има своите силни и слаби страни. Затова ключов момент в подбора на модел е съобразяването с нуждите ви

Ако трябва да аерирате неголям терен, който се намира недалеч от жилищни домове, може да се спрете на ръчен или електрически аератор. Те са по-евтини, по-лесни за експлоатация, по-тихи и не замърсяват въздуха. Освен това са икономични. 

За тревни площи, които са разположени далеч от къщи и достъпът до тях е по-труден заради релефа, наличието на храсти и дървета или друг фактор, са препоръчителни моторните вертикутери и скарификатори. Те осигуряват пълна автономност и висока производителност. 

Във физическите и онлайн магазини на фирма Коледжиков ще намерите голямо разнообразие от ръчни, електрически и бензинови аератори в широк ценови диапазон. Нашите консултанти ще отговорят на всички ваши въпроси относно спецификите на моделите, възможностите им и обслужването им. 




Полезно четиво:

Мотофреза или мотоблок - съвети, мнения и препоръки

Перфектна морава през всеки сезон - съвети за целогодишна грижа

Дробилки за клони, аератори и листосъбирачи - защо да изберем марка NEGRI?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание