Как да изберем духалка за листа

Публикувано: 2020-09-23 15:55:11
Категории: Листосъбирачи и духалки за листа Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Духалката за листа е удобен и практичен градински инструмент, който може да се използва целогодишно. Най-широко приложение намира с настъпването на есента, когато опадат листата на дърветата. Тази машина значително облекчава събирането на листата на купчина в сравнение с традиционно използваните метли, гребла и др. и поради това е предпочитана от хора с дворни площи и градини. В следващите редове ще ви разкажем подробно за духалките за листа и ще ви подскажем кои са критериите, по които да изберете модел за себе си. 

Какво представлява духалката за листа? Видове

Въздуходувката, както още наричат духалката за листа, работи с бензинов или електрически двигател. Най-предпочитаните модели са електрическите, тъй като са по-леки, имат компактен корпус и са по-тихи. Освен това двигателят им генерира по-малко вибрации, което допринася за комфортната им експлоатация. Не на последно място по важност, електрическата градинска духалка за листа са по-евтина. 

Това, което може да ви накара да предпочете бензинова духалка за листа, е отсъствието на кабел, който ви задължава да бъдете в близост до контакт и създава риск от препъване. В същото време, ако дворът ви е неголям, може да се спрете на акумулаторен модел. Той е удобен вариант на електрическите духалки за листа, но малко по-тежък. 

С други думи, на пазара според типа двигател има три вида духалки за листа. Нека кажем за тях  още нещо полезно.

Моторната метла, както са известни бензиновите духалки за листа, е подходяща за почистване на големи площи от различни растителни отпадъци - опадали клони, листа и други. Тя лесно се управлява дори с една ръка. Обикновено обемът на резервоара й за гориво е от 0,5 до 2 литра.

Трябва да знаете, че колкото по-голям е резервоарът, толкова по-дълго време ще може да може да работите без презареждане. От друга страна, машината ще бъде по-тежка. 

Стартирането на моторните духалки за листа става с помощта на ръчен стартер - няколко пъти рязко се дърпа въжето. Те са предпочитани заради мощната струя въздух с висока скорост, която позволява да се издухват дори по-големи и тежки отпадъци. 

духалка за листа

Ако имате малко дворно пространство, което искате да поддържате изрядно чисто, може да разгледате богатия асортимент от електрически духалки за листа в нашия онлайн магазин. Те се характеризират с по-ниско тегло - от 2 до 7 кг, а стартирането им е въпрос на еднократно натискане на бутон. 

Електрическата градинска духалка издухва леките растителни отпадъци. Работи доста по-тихо от своя бензинов варианти и на практика не създава вибрации. С такъв тип градински инструменти задълженията ви по привеждането на двора в ред се отмятат с лекота. Фактът, че разполагате с машина с понижено равнище на шума ви гарантира, че няма да притесните хората, живеещи наблизо. духалка за листа

Единственият минус на електрическата градинска духалка е, че трябва да внимавате да не провокирате прекъсване на свързването към електрическата мрежа. По време на работа с нея е възможно да заплетете кабела или да го закачите, което може да доведе до инциденти или нараняване на неговата цялост. 

Колкото до акумулаторните духалки за листа, те най-често се използват в работилници или от майстори, тъй като са ефикасни за издухване на дървени стърготини, леки и дребни строителни отпадъци и др. 

духалка за листаС този градински инструмент поддържането на периметъра около къщата е удобно и бързо. Батерията им осигурява 15-20 минути непрекъсната работа. Ако имате нужда от режим засмукване, с помощта на който да събирате листата в торба и да може да ги превърнете след това в мулч, препоръчваме да се насочите към листосъбирачите

Видове духалки за листа според дизайна им

След като изяснихме конструктивните особености на въздуходувките, нека отправим поглед към дизайна им. В магазините за градинска техника може да се натъкнете на няколко модела: ръчни, гръбни и колесни. 

Ръчната духалка за листа има ясно предназначение. Поради своите компактни размери, тя е подходяща за неголеми площи. Гръбните модели са предпочитани, когато теренът е голям. Те се произвеждат само с бензинов двигател, малко по-тежки са, но с помощта на специално разработена раница теглото се разпределя комфортно за работещия с машината и ръцете му остават свободни. 

Колесните духалки за листа, наричани още професионални, се използват на терени с голяма площ. Те може да бъдат с предно и със задно задвижване. Намират широко приложение в поддръжката на градските градини и паркове. Колесните модели често са снабдени с функция засмукване. т.е. те са листосъбирачи

Имат голям контейнер, чиято вместимост може да бъде до 200 литра и повече. С такава градинска машина за почистване може не само да надробите дребна растителност и листа, но и клони, тъй като е снабдена с остро заточени ножове. 

Друго предимство на колесните духалки за листа е, че са снабдени с гофриран шланг, което ги прави удобни за обработка и на труднодостъпни места. Тяхната мощност надхвърля тази на ръчните въздуходувки. В зависимост от модела тя може да се регулира. 

Производителност - ключов критерий при избор на духалка за листа

При избор на духалка за листа обърнете внимание на мощността й. Някои потребители се ориентират по цената на машините, а тя понякога залъгва. За да не хвърляте парите си на вятъра, оценете правилно каква площ ще разчистватедухалка за листа

Избраната от вас духалка за листа трябва да има съответната мощност. За сухите листа на дърветата е достатъчен 30-60 м/с дебит на издухване на въздуха. За по-тежки листа препоръчваме духалка за листа с показател към 80 м/с. Ако се налага да почиствате паднали малки клони, хвърлете поглед на моделите с дебит над 100 м/с. 

За професионален модел производителността достига до 1000 куб.метра на час и повече. Трябва да знаете, че колкото по-мощна е силата на въздушната струя, толкова повече листа и отпадък ще съберете за едно минаване. 

На пазара ще откриете духалки за листас функция за регулиране на скоростта. Тя е полезна, ако има реална възможност да ви се наложи да почиствате с машината не само дворове. Компактните градински метли са отлични помощници в строителните дейности. С тях ще ограничите прахоляка у дома при използването на бормашина, банциг, зеге, флекс и др. 

духалка за листаОще приложения на духалките за листа

Не мислете, че духалката за листа ще ви служи само през есента. Това е уред, който има практическо приложение и през останалите сезони. С него може да почиствате сух сняг през зимата или пък изсъхнала окосена трева през лятото. 

Шумът като фактор 

Използването на духалка за листа в градски условия може да предизвика дискомфорт на вашите съседи. Съвременните бензинови духалки са мощни, но доста шумни. В някои държави тяхното използване на обществени места е забранено. В България няма ограничения в това отношение, но е добре да се запознаете с шумовите нива на разглеждания от вас модел. Имайте предвид, че тези, които са сравнително тихи на разстояние, могат да се окажат оглушителни отблизо.  



Може би се интересувате още от:

Топ 12 на най-полезния градински инвентар през есента

Моторни листосъбирачи и духалки за листа - същност и предназначение

Електрически листосъбирачи - същност и основни характеристики

Защо да купите машината за събиране на листа GARDENA Leaf and Lawn Collector?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание