HUSQVARNA 450 II: Моторната резачка за дърва, която мнозина предпочетоха

Публикувано: 2019-09-21 15:07:42
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Резачки за дърва Rss feed

Резачката за дърва HUSQVARNA 450 II е подходяща за професионални дървосекачи и лесовъди и е предпочитан модел от всички хоби потребители, които искат да имат мощен инструмент за обща поддръжка и почистване. Именно това ни накара да поговорим по-подробно за модела, разкривайки пълния му потенциал. 

Преди да пристъпим към този момент, нека ви посочим кои са основните критерии при избор на бензинова резачка за дърва. От някои технически характеристики зависи пряко с какъв тип работа ще се справи машината и колко качествен ще е резултатът

Най-важните технически параметри

Мощност и обем на двигателя

Показателят мощност зависи от това кой клас е резачката за дърва. Колкото мощен е моделът, толкова по-висока е производителността й. Т.е. ще може безпроблемно да режете по-твърди и по-дебели дървени материали

За битови нужди напълно удовлетворяващо решение са дърворезачките с мощност до 2 кВт. Най-често обемът на двигателя им не превишава 45 куб. см, което съответства на мощност 1,7 кВт

От него зависи още продължителността на използване на машината. Когато имате резачка за дърва с обем на двигателя над 60 куб. см, може да работите в продължение на няколко часа. 

Когато разглеждате каталог с машини, обърнете внимание на материала, който е използван за двигателя (особено на картера). Пластмасата се използва във верижните триони за домашна употреба, които се характеризират и с по-ниско тегло. В професионалните модели в името на дългия експлоатационен живот и надеждността се влага метал

Дължина на шината 

Дължината на шината трябва да съответства на мощността на резачката за дърва. Когато последната е слаба, а шината е дълга, двигателят по-бързо ще излезе от строя и ще изразходва повече гориво

Поради това производителят често прилага към машината шина с оптимален размер. В документацията към модела задължително е указано каква може да бъде дължината на този работен елемент. 

Има стандартни показатели, които характеризират битовите и професионалните модели според дължината на шината. При първите често се използват шини до 40 см, а при вторите - до 80 см

Специфично за късите шини е, че те работят по-бързо, а дългите се използват за рязане на по-едри дървета. Използването на дълга шина е по-сложно, но значително скъсява работния процес. 

резачка за дърварезачка за дърва

Обем на резервоарите за гориво и масло

В бензиновите резачки за дърва се използва смес от масло и бензин, които са в пропорция 1:50. Не е препоръчително да се работи с чист бензин, тъй като е по-голяма вероятността от излизане на двигателя от строя. 

От години производителите поставят в дърворезачките за хоби употреба големи резервоари. В общия случай те са с вместимост от 0,2 до 0,4 литра. Така презареждането им отнема минимум време. В бензиновите резачки има и резервоар за масло, което е предназначено за смазване на веригата и шината

За подкачване на смазочно масло се използва неголяма помпа от пластмаса или метал. Влагането на метал е гаранция за по-дълъг срок на живот, но оскъпява машината. Колкото по-малък е резервоарът за гориво, толкова по-ниско е теглото на резачката за дърва. 

Наличие на защитни функции 

Когато става дума за бензинова резачка, ясно е от самото начало, че това е инструмент, който изисква внимание при работа с него. Рискът от нараняване не е малък. По време на работа машината генерира вибрации, поради което наличието на антивибрационна защита е полезно. 

Особено ако планирате да работите с верижния трион продължително време и редовно. Най-често производителите решават проблема с вибрациите с помощта на специални гумени амортизатори. По този начин може да оперирате с машината, без да се генерира умора в ръцете ви. 

Преди да постъпите към покупка на резачка за дърва, проучете с какви защитни функции е снабдена. Много важна е аварийната блокировка на веригата. 

резачка за дърварезачка за дърва

Ключови особености на HUSQVARNA 450 II

Верижният трион година след година печели доверието на милиони клиенти по света. Той е с дължина на шината 45 сантиметра, но може да използвате и други шини с дължина от 33 до 51 см. Стъпката на веригата е 0.325", а стартирането става леко - с първото, максимум второто изтегляне на въжето. 

С тази машина ще се справяте безпроблемно с прерязването на трупи с диаметър до 60 см, като за целта е необходимо да направите разрези от няколко страни. Спомагателна дръжка допринася за баланса по време на работа

Моделът HUSQVARNA 450 II впечатлява с още няколко характеристики - 

  • Двутактов двигател 

50-кубиковият бензинов двигател на дърворезачката е икономичен в разхода на гориво, отделя малко вредни емисии и има мощност 3.2 конски сили. Скоростта му на празен ход започва от 2 700 и достига до максималните 9 000 оборота в минута.

  • Пречистване на въздуха

Центробежна система премахва праха и стърготините от въздушния поток преди да достигне филтъра. Когато е време да почистите и подмените филтъра, това се прави чрез капак с удобно и бързо освобождаване.

  • Ниски вибрации

Еквивалентните мерки за ниво на вибрации при резачката за дърва HUSQVARNA 450 II са 3.1 кв.м/сек на предната и 4.9 кв.м/сек на задната ръкохватка. 

  • Ергономичен дизайн

Няма нищо необичайно по отношение на ергономичността на машината. Всичко е там, където очаквате да бъде. Дръжката е удобна, с гумено покритие и полимерна повърхност. Въпреки това е препоръчително да носите ръкавици, докато работите. Така ще избегнете не само изплъзване на резачката, но и нараняване на ръцете от хвърчащи стърготини.

резачка за дърва резачка за дърва

  • Верижна спирачка

Най-важното при работа с моторен верижен трион е да проявите повишено внимание. За защита на оператора HUSQVARNA е предвидила инерционната спирачка. Тя ви предпазва от нараняване, когато работите сами, далеч от каквато и да е помощ.

  • X-Torq технология

Двигателят с X-Torq технология е несъмнено предимство на резачката за дърва  HUSQVARNA 450 II. Трябва да добавим и впечатляващата горивна ефективност, която позволява продължително рязане с едно зареждане на резервоара. За ваше улеснение контейнерът е с прозрачен индикатор - така във всеки един момент знаете с колко точно гориво разполагате.

  • Презареждане

Когато искате на напълните машината с бензин и масло, поставяйте я в легнало положение. За тази цел производителят се е постарал десният й профил да е перфектно равен. Капачките и на двата резервоара са лесни за премахване и поставяне дори с ръкавици

  • Опъване на веригата

За да получите достъп до опъване на веригата трябва да развиете само един болт, който се намира от дясната страна на верижния трион. 

Заключение

Бензиновият верижен трион ще намери широко приложение на двора. С негова помощ може да разполовявате дървени дъски, да режете дебели клони и да подготвяте огрев за зимата. 

Често за целта може да използвате икономичен модел, който не изисква сериозни вложения. В нашия каталог ще намерите богат избор на резачки за дърва Хускварна в широк ценови диапазон. 




Може би се интересувате още и от:

Акумулаторна резачка за дърва GreenWorks GD80CS50

Бъдете готови за пролетта с резачки за дърва и лозарски ножици BLUE BIRD

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание