Видовете градински оформления

Публикувано: 2021-10-18 08:24:50
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Успешното поддържане на градина зависи до голяма степен от начина, по който ще я планирате и оформите. За целта е препоръчително да нарисувате подробен план и да обозначите местоположението на всеки един елемент в нея - пътеки, огради, сенчести и слънчеви места и др. 


Не забравяйте да планирате своевременно наличието на изкуствени водни басейни, фонтани и т.н. и да опишете различните растителни видове и тези, които предстои да засадите.


Характеристика на видовете


Когато избирате как да планирате градината, ориентирайте се не само по собствения си вкус, но и по размерите и формата на градината. Съществуват два основни вида градинско оформление. Първото е базирано на използването на правилни геометрични форми и строга симетрия. 


Ако на поляната има изграден водоем, той задължително е с ясни очертания, а дърветата и храстите са внимателно подрязани и посадени в редици. Друга отличителна черта на този вид градинско оформление е начинът, по който е обработен релефът. Той е такъв, какъвто човекът иска да бъде, а не какъвто се среща естествено в природата. Говорим за така наречената вертикална планировка.


Пейзажният тип планиране
подчертава неповторимостта и красотата на околната среда. При него се залага на естествена форма на релефа, извити пътечки и алеи, водоеми с неравни контури, не се държи на точната симетрия и спазването на определена геометрична форма

Дърветата и храстите са с естествена форма. С други думи, тук се стремим да покажем природата в нейния недокоснат вид. Освен тези два вида, съществуват още няколко начина за градинско оформление.


Правоъгълно 

Правоъгълното оформление на градината е класически подход, който е предпочитан при тесни и продълговати участъци земя. Така с помощта на правоъгълни елементи градината се разпределя на отделни секции и може да използвате целесъобразно наличната площ

градина


Кръгово 

Това оформление позволява с неголеми разходи да оформите неповторим ландшафтен дизайн, съчетаващ в себе си пресичащи се градински обекти във формата на кръг - изкуствени водоеми, зони за отдих, детски площадки, зони с насаждения от цветя и др. 

Диагонално 

Ако търсите решение за градината с голяма площ, препоръчваме ви диагоналното оформление. Принципът му е прост - трябва да разположените елементите в диагонален ред. Така ще увеличите визуално пространството и ще му придадете ефектен вид.


Симбиоза

За творческите натури, които не търпят ограничения, има още един подход за оформяне на градината - чрез симбиоза на различни елементи. Той се използва най-често на площи с неправилна конфигурация. 


Какво приложение имат и с какво се различават?

На теория всичко казано дотук звучи интересно, но когато не разполагате с реални примери, трудно може да се ориентирате кой вид градинско оформление ще удовлетвори желанието ви да преобразите градината. Използвайте богатия снимков материал в интернет и почерпете вдъхновение. Междувременно ние ще ви разкажем малко повече за приложението на различните подходи


Използването на правоъгълни мотиви например е най-разпространено в оформлението на дизайна на градинската площ. Причините за това са две: лесно е и винаги изглежда красиво. 


С този подход ще придадете на двора си класически стил и ще използвате рационално цялата площ. На подсъзнателно ниво той се асоциира с подреденост. Преди да се спрете на него, обърнете внимание на факта, че паралелно-перпендикулярните форми създават ефект на смаляване на пространството


Кръглите елементи в дизайна може да бъдат използвани широко - при оформянето на цветни кътове, дворове, езерца, затревени зони и др. Кръговете може да са един в друг или да се пресичат

градинско оформление


Ако сте решили да оформите градината си с овални форми, лесно може да прикриете наличните правоъгълни елементи с помощта на подбор от растения. С тях ще замаскирате правите линии и ъглите. 


Диагоналното планиране се използва най-широко в дворове, които са по-малки
. То визуално увеличава пространството и създава усещане за простор и свобода. 


Как да създадем градина в определен стил?


През вековете оформянето на градинските пространства се е превърнало в изкуство. Днес познаваме различни стилове - английски, френски, италиански, японски и много други. Нека ви представим накратко част от тях. 


Английски тип 


Характерно за английската градина е, че в нея се отглеждат високи и добре развити дървета и тя максимално се слива с ландшафта. Тревната настилка стига точно до прага на къщата. 


Ако погледнете дърветата, ще забележите, долната част на стволовете им са декорирани с цветя. Пътеките са криволичещи и от естествен материал. Добре дошли са неравностите в терена и водоемите. Покрай последните омайващо растат ириси. 


Доминиращ цвят в един двор английски тип са зеленият и неговите нюанси. Градинските растения с ярки цветове най-често се садят максимално близо до къщата. Дали може да сложите фонтан? Недейте! Той е нетипичен в една английска градина. 


Италиански тип 


Ако дворът ви е слъчев и под наклон или има опция за терасиране, разполагате с всичко необходимо, за да създадете романтична италианска градина. Може да оформите две тераси. На долната оформете водоем или сложете фонтан. В периметъра около тях заложете на красиво цъфтящи декоративни храсти - хортензии, блатен тъжник и др. 


Сред растителните видове задължителни са боровете и туите, по оградата - увита лоза, в градината - лавандула, розмарин и различни цветя с ярки цветове.   

двор градина


Френски тип 


Класическата френска градина изисква солидни инвестиции
. Пред къщата има добре поддържана трева, арабески, красиво оформени с храсторез храсти и др. На всяка тераса трябва да поддържате разнообразни геометрични фигури със сложни орнаменти


Не се колебайте да поставите фонтан или мраморна скулптура, а по периметъра на градината е желателно да има дървета с плътна корона - тополи, липи, дъбове, кипариси, туи, хвойна, явор, бадем и др. 


Както и да оформите своя двор във френски стил, той задължително трябва да излъчва парадност и тържествено. 

Модерен тип 


Този стил на оформяне на градинското пространство се появява в края на 19 в. и началото на 20 в. Подчинява се на идеята максимално да се опростяват формите и използва доста елементи от Изтока. Крайният резултат е градина с много свободно пространство


Алеите и пътеките, включително водоемит, са с чисти и плавни извивки. Задължителни са ирисите (символ на модернизма), розите, лилиите, нарцисите, лианите, вечерните иглики и др. Органично в този стил се вписват беседките, пейките, решетките, фенерите и оградите. Най-често те са изработени от ковано желязо


Японски и китайски тип 


Типични за японската и китайската градина са водопадите, които имитират планински реки, и камъните, които се отъждествяват с планините. За да придадете на двора си източен привкус, боядисайте мостче в червено. Ако не разполагате с такова, създайте пътека от камъни във водоема. 


Не забравяйте също така фенерите, те имат ритуална символика. Растителните видове - елите, кипарисите, боровете и хвойните, разположете в хоризонтален ред. В една японска градина стоят прекрасно още азалии, рододендрони, различни видове клен. Широко се използват ябълки, вишни и увивни растения. 

японска градина


Още няколко идеи за оформление на градината 


В зависимост от интересите ви в растениевъдството може да създадете в двора си кътове за колекции от цветя и сандъчета с билки и ароматни подправки. През последните години почитателите на орхидеите у нас станаха много. 


Пробвайте да създадете кът от различни видове, той ще играе ролята на уникален елемент от градината ви. Предмет на колекцията ви може да бъдат каквито цветя харесвате! 


Кът с подправки на свой ред не само ще ви дари с приятен аромат, когато припече слънце, но и ще може да ги използвате пресни или сушени според вкуса ви. 


Какво предлага Коледжиков?


Когато планирате какво да бъде градинското оформление, помислете от какви инструменти и машини ще имате нужда, за да го създадете и поддържате. В магазини Коледжиков предлагаме пълен спектър от оборудване на утвърдени марки от цял свят. 


В грижата за поляната ще имате нужда от качествена косачка за трева, тример или коса. Аераторът е високо ценен помощник от опитните градинари - с него ще се радвате на по-плътна и здрава трева. Оформянето на храстите е проста задача, когато разполагате с  удобен храсторез и акумулаторна ножица за храсти и жив плет. 


Ако имате овощна градина, може да извършвате ежегодното кастрене с кастрачка за клони, след което да ги надробите с клонотрошачка. Полученият мулч ще ви бъде от полза за подобряване на плодородието на почвата и оформянето на цветната градина


И като заговорихме за цветя, помислете за обработката на почвата. Преди да пристъпите към засаждането и сеенето, включете в действие мотофреза. С качествена почвообработваща машина ще създадете оптимални условия за развитието на градинската растителност. За по-големи растителни видове препоръчваме свредела за почви. В магазина ни може да избирате между ръчни, електрически и бензинови. 


Планирайки разположението на всеки елемент в градината ви, отделете специално внимание на напоителната система. Достъпът до вода и в нужното количество е основополагащ за доброто развитие на всички дървета, храсти и цветя. 

оформление на градината


Защо от Коледжиков?


Ако търсите търговец с дългогодишен опит и персонално отношение към всеки клиент, ние сме насреща. Ще ви помогнем да се ориентирате сред богатото разнообразие от модели и марки на пазара и ще ви предложим продукти, които максимално се доближават до това, което търсите


Нашата фирма има традиции в сервизирането на градинска техника. Може да разчитате на гаранционно и извънгаранционно обслужване, резервни части, заточване на вериги, видео инструктаж и др. 


Ние сме не просто търговец. Ние сме ваш партньор. 




Полезно четиво:

Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване?

Как да подготвим градинската техника за работа?

Как да оформим градината си, за да изглежда перфектно?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание