Топ 12 на най-полезния градински инвентар през есента

Публикувано: 2020-10-02 14:58:19
Категории: Градинска техника Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Есенните дейности в градината трябва да бъдат добре обмислени и планирани. С необходимия градински инвентар дългият списък от задачи ще бъде отметнат точка по точка бързо и лесно

Решихме да обходим целия есенен цикъл от косенето, събирането на листа и укрепването на градинските съоръжения до подготовката на сухи дърва за огрев, аерирането и финалното оформяне на краищата на градината, защото опитът ни е научил, че градинарят е човек, който мисли в перспектива, той предвижда своевременно всяка своя следваща стъпка. А за да бъде възможно това, трябва грамотно да избере своите градински инструменти. 

Косачка за трева

Първата ви задача в началото на есента е да отстраните излишната тревна покривка в градината. За целта имате нужда от косачка, с която се работи комфортно, бързо и ефективно. Съществуват различни видове косачки за трева, като например бензинови, електрически, акумулаторни и други, подходящи за градинари с и без опит.

Ако имате малка градина с райграс, може да изберете ръчна косачка на достъпна цена, лесна за употреба и без допълнителни разходи за поддръжка. Повече функции и прецизност ще постигнете с роторна косачка, а за почитателите на иновациите и напредничавите технологични решения горещо препоръчваме косачка райдър, косачка робот или косачка с дистанционно управление. С тях работата в градината се извършва на много високо професионално ниво. 

косачка за трева

Листосъбирач или духалка за листа

След като се насладите на аромата и свежестта на прясно окосената трева, следващата стъпка е да се заемете с разчистването на опадалите листа от дървета и храсти. С подходящ листосъбирач или духалка за листа тази задача ще бъде отметната за нула време. 

Съвременните модели електрически и моторни листосъбирачи са разнообразни и съобразени с изискванията и нуждите на всеки. Освен това с тях събраните листа се превръщат в мулч, който може да използвате за подхранване на почвата. За да отговарят на различните потребности на своите клиенти, производителите предлагат богат асортимент от модели със специфични характеристики. 

Избирайки листосъбирач, задължително трябва да вземете предвид площта, която ще обработвате. За професионалната сфера има много мощни модели с голям кош, които се справят със задача си за минимално време и на един ход. 

За по-продължителна работа и обработка на по-големи терени препоръчваме колесните листосъбирачи. Техен по-компактен вариант са духалките за листа, с които лесно и бързо ще отстраните падналата шума, без да хабите време и усилия в метене.  

Духалките за листа ще намерят приложение в градината ви не само за почистване на опадалите листа. Този градински инвентар може да бъде използван за премахване на лека снежна покривка през зимните месеци. Ще ви бъде от полза и при ремонтни дейности у дома. Не се колебайте да го използвате, когато режете със зеге или пък пробивате дупки с перфоратор. Ако имате дърводелска работилница, една по-мощна духалка за листа ще ви бъде от полза при събирането на дървени стърготини.

духалка за листа

Кастрачка за клони

Окосихме тревата и елиминирахме опадалата шума. Следващата стъпка в есенния план на градинаря изисква използването на кастрачки за клони. Познат още като прътов трион, този уред е предназначен за безопасно рязане на високи клони. С него обичайното оформяне на жив плет е лесно и бързо, тъй като дължината му може да достигне до 2,5 м. За да се радвате на красива овощна градина напролет, трябва да положите усилия още тази есен! С качествен градински инструмент тази задача ще бъде извършена професионално и в максимално кратък срок. 

Пазарът на градинска техника предлага няколко вида кастрачки за клони – електрически, акумулаторни и моторни. Предимство на първите е, че са евтини за поддръжка, не изискват смяна на масло или презареждане с гориво. Тяхна особеност е, че трябва наблизо да разполагате с контакт, а от дължината на кабела зависи площта, която може да обработите. 

Акумулаторните кастрачки за клони са удобни, не ограничават периметъра на действие и с тях може да работите до час. Бензиновите прътови триони на свой ред са изключително мощни - те се използват широко в горското стопанство и фирмите за озеленяване. Специално създадени са за редовно натоварване. 

кастрачки за клони

Вижте още: Как да се отървем от високата трева

Дробилка за клони

Дотук всичко върви по план. Заслужено може да се похвалите с добре свършената работа, но какво да правите с окастрените клони? Големите може да използвате за огрев, а малките? Директно ги сложете в дробилка за клони

Тази машина е високо ценена, тъй като накрая получавате мулч, който можете да използвате по предназначение в градината. С това отпада един разход - закупуването на тор и мулч. 

Ако решите да обогатите своя градински инвентар с дробилка за клони, трябва да знаете, че на пазара се предлагат специално разработени модели за бита. Те са компактни като размери, с добро ниво на безопасност за използване от всеки, без нужда да имате кой знае какви технически познания. 

дробилки за клони

Мотофреза

А сега да се погрижим за здравето на почвата! За целта изберете мотофреза. Някои я наричат мотокултиватор, но названието тук не е от значение. Важен е принципът на действие на машината, а тя е много полезна за градинаря.

С качествена мотофреза:

  • ще подобрите аерирането на почвата, 
  • ще елиминирате плевелите и 
  • ще стимулирате активността на микроорганизмите. 

Като резултат ще имате пръст с по-добри хранителни показатели. На такава почва ще може да отглеждате каквото пожелаете!

При избора на мотофреза задължително обърнете внимание на ключови характеристики като мощност на двигателя, широчина на фрезоване, брой мотички, скорости и тегло. 

мотофрези

Пръскачка за препарати за растителна защита

През есента е точното време да започнете борбата с вредителите и болестите, както и да се отървете от ненужната плевелна растителност напролет. На пазара ще откриете богата гама ръчни пулверизатори, пръскачки тип раница и прикачни пръскачки за трактор. Разнообразието от модели позволява да откриете подходящата за вас машина за пръскане с хербициди, пестициди и инсектициди и да я закупите на достъпна цена. 

Ако имате големи площи за обработка, не се колебайте да изберете моторна или акумулаторна пръскачка. С тях може да се придвижвате свободно по терена. Създадени по съвременни технологии, те гарантират прецизно разпръскване на продуктите за растителна защита, добро ниво на защита на оператора и дългосрочна служба. 

Това е само част от препоръчителния градински инвентар за вашата перфектна есенна градина. С какви други машини може да улесните работата си на двора ще разберете във втора част на нашите градински съвети. А дотогава използвайте слънчевите октомврийски дни като повод да изпечете на барбекю любимата храна на семейството.

пръскачки


Полезно четиво: 

Често срещани грешки в градината през есента

Какво представлява мулчирането и с какво е полезно?

Тракторна косачка HUSQVARNA

Моторен свредел за направа на дупки в земя

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание