Предимствата на цепачките за дърва

Публикувано: 2021-12-27 07:08:05
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Цепачки за дърва Rss feed

Предстои ви да купите хидравлична цепачка за дърва, но обмисляте на какъв модел да спрете избора си? 

Тази машина за цепене на дърва е изключително полезна в навечерието на зимния сезон и си заслужава да я имате. Тя ще ви бъде от полза и през останалото време от годината, защото винаги е готова за използване и с нея се работи лесно и удобно

Кои са основните преимущества на цепачките за дърва?

Отлична алтернатива са на цепенето на дърва с брадва

Необходимо е само да поставите дървото и да натиснете ръчка или бутон, които да стартират процеса на цепене. Дори не е необходимо да се навеждате, тъй като повечето модели са с регулируема височина.

Винаги са готови за работа 

Не се изисква подготовка на машината, тя не се уморява и не е необходимо да правите почивки. 

цепачка за дърва

Всеки възрастен човек може да работи с тях 

Простотата на работа с машината е сред ключовите й преимущества. Не е необходимо да имате натрупан опит или специфични познания. Спазвайте инструкциите, дадени от производителя. Може да се допитате и до опитен консултант в специализиран магазин за градинска техника. 

Безопасни са 

Дори опитен човек, който години наред е цепил дърва с брадва, може да прояви невнимание и да се нарани. При използването на цепачка за дърва рискът от травмиране е минимален.

Какво е цепачка за дърва?

Цепачката представлява устройство, с което можете бързо и безопасно да подготвите дърва за огрев. Тя е ценена високо от собствениците на камини, печки на дърва или котли на твърдо гориво. 

Професионалните модели се използват широко в промишлеността, а по-простите модели отменят нуждата от използването на резачка за дърва и брадва. Така тежкият ръчен труд остава на заден план и може да се посветите на по-приятни задачи на двора или в къщата. 

Още отсега е необходимо да ви посочим основното преимущество на съвременните цепачки за дърва - те осигуряват висока защита на човека, който работи с тях, тъй като контактът с режещите елементи е сведен до минимум. За другите им плюсове ще стане дума по-късно. 

Как работи цепачката за дърва? 

Тя се задвижва от двигател. Той може да бъде електрически или бензинов/дизелов. Моделите с електродвигатели са най-често срещани. 

Те са по-удобни за използване. Достатъчно е да ги включите към контакта и може да започнете да работите с тях. Освен това не генерират вредни емисии, което позволява да бъдат използвани на закрито, например в бараката. 

Както казахме, цепачките за дърва може да имат бензинов или дизелов двигател. Тези модели са предпочитани, когато е необходимо да бъдат използвани на места, където няма достъп до електричество.

Намират широко приложение в горските стопанства. Друг модел цепачки за дърва са тези, които се задвижват от трактор. Те са професионални и изключително издръжливи на натоварвания.

Технология на работа

Принципът на работа на цепачките за дърва е прост и се базира на използването на сила на натиск от няколко тона. Нужно е да поставите трупите една след друга на машината и да изчакате само няколко секунди, за да бъдат нацепени. Усилието от ваша страна е сведено до поставянето и свалянето на дървения материал

машина за цепене на дърва

Характеристиката сила на натиск е една от ключовите, по които да се ориентирате какъв модел цепачка ви трябва. За собствениците на къща на село, която се отоплява с печка на дърва, камина или котел на твърдо гориво, препоръчителни са устройствата със сила на натиск до 5 тона

За по-голямо потребление, например от общински служби, - до 7 тона, а за професионални нужди - от 7 до 25 тона

Силата на натиск е определяща за производителността на машината. Скоростта на работа обаче е важна, само когато търсите цепачка за промишлена употреба. За битови потребители са удобството и простотата на използване. 

Марки и модели 

В магазини Коледжиков ще откриете професионални и електрически цепачки на дърва с доказано качество и на достъпна цена. Подбрали сме модели на доказали се производители на пазара, като AL-KO, RAIDER, TEXAS и FERVI

С тях лесно ще отмятате традиционната подготовка на огрев за зимата. Също така е от значение да знаете, че по време на разцепването на трупите понякога се изисква допълнително придържане с ръка. 

цепачки за дърва

Докато разглеждате електрическите цепачки за дърва, ще забележите, че те са два вида - вертикални и хоризонтални според начина, по който се зареждат трупите. 

Хоризонталните модели се използват най-често за битова употреба, тъй като са и по-безопасни. Ръцете ви винаги се намират далеч от ножа. Вертикалната цепачка за дърва е предпочитана от дървообработващите предприятия. Тя е пригодена за обработване на по-големи обеми дървен материал. Не се препоръчва за бита. 

Сега нека ви представим някои от най-продаваните цепачки за дърва в нашия магазин. Една от тях е моделът AL-KO LHS 7000, която е снабдена с електрически двигател с мощност 3500 W. 

професионална машина за цепене на дърва

С нея може да цепите трупи с дължина между 55 и 105 см и диаметър 32 мм. Силата й на натиск е 7 тона. По-едрите трупи AL-KO LHS 7000 обработва за около половин минута. 

Внимание заслужава и цепачката на RAIDER - RD-LGS01T, която е достъпно като цена решение и е хоризонтален тип. Снабдена е с двигател с мощност 1500 W и е пригодена за трупи с максимална дължина 37 см и диаметър до 25 см. Устройството има сила на натиск 4 тона, което го прави подходящо за битова употреба. 

Какво предлага машината за рязане на тревни чимове BILLY GOAT SC181HEU?

Малко по-мощна цепачка за дърва, на по-ниска цена предлага AL-KO, моделът е KHS 5204. Той ще се справи без проблем с трупи с дължина до 52 см и дебелина до 25 см. Силата му на натиск е 5 тона. Снабден е с колела за по-лесно транспортиране на машината от двора до бараката и обратно. 

Нека ви запознаем и с един от моделите на марката TEXAS. Удобен за работа и с висока защита на оператора, POWER SPLIT 550H може да бъде вашият надежден помощник през настоящия сезон. 

Цепачката за дърва е със сила на натиск 5 тона и обработва трупи с дължина максимум 52 см. И тя е оборудвана с колела за по-лесно придвижване до желаното от вас място.

Качество

Съвременните производители на градинска техника използват модерни технологии и се позовават на дългия си опит в сферата на дървообработката. Освен това от тях се изисква да спазват стриктно стандарти на работа и да осигуряват на потребителя безопасност и информираност за спецификите на машините. 

Затова, когато търсите цепачка за дърва, за качеството ѝ може да отсъдите по няколко характеристики:

  • Материал на режещия нож - Той трябва да е от закалена стомана, за да ви служи дълги години и да разцепва трупите на секундата. 
  • Система за безопасност - Наличието й е задължително, независимо дали цепачката е битова или за професионални нужди. Блокировката на режещата система прави машината напълно безопасна. 
  • Регулиране на височината на цепачката - Когато разполагате с такава опция, възползвайте се от нея, за да си осигурите максимален комфорт по време на работа. 
  • Удобно транспортиране - Препоръчваме ви моделите на колела, дори когато се налага да вадите цепачката от къщата на двора и обратното. Без колела една машина с тегло 40 кг е изпитание за физиката и създава предпоставки за инциденти. 

Ценови диапазони

За да отговорим на потребностите на своите клиенти, сме подбрали цепачки за дърва в широк ценови диапазон. Най-простите модели са на цени от 450-500 лв., а най-производителните, предпочитани в предприятията, са на цени до 1500-1700 лв.  

Строго професионалните цепачки с завидна сила на натиск и скорост на обработка на дървения материал се предлагат на цени от 2000 до 7000 лв. 

цепачка за дърва

Препоръки

Накрая бихме искали да ви дадем съвет като търговец с дългогодишен опит на пазара. Ако искате да инвестирате добре парите си в цепачка за дърва, не се колебайте да се консултирате със специалисти, които познават характеристиките на машините и какви са плюсовете и минусите им. 

В магазини Коледжиков ще получите обслужване на високо ниво. Готови сме да отговорим на всеки ваш въпрос и да ви покажем как се работи с цепачките, за да може да ги използвате дълги години наред. Осигуряваме гаранционен и извънгаранционен сервиз



Полезно четиво:

Как да се подготвим за зимата с цепачка за дърва AL-KO LHS 6000

Как да изберем дробилка за клони?

3 най-добри марки за резачки за дърва в света

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание