Прахосмукачка за пепел - Raider, Karcher, Black+Decker или друга марка?

Публикувано: 2022-09-05 06:31:49
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Почистващи машини Rss feed , Почистващи машини за дома Rss feed

Ако имате камина или барбекю, знаете колко усилия изисква поддръжката на добра хигиена. Един от начините да ги сведете до минимум е като използвате прахосмукачка за пепел. Този тип почистващи машини са полезни и създадени точно за тази цел. Ако планирате да купите такава за първи път или защото не сте доволни от старата, съветваме ви да прецените внимателно покупката си. 

Подходящата прахосмукачка за пепел и сажди отговаря на честотата и обема на работа. Затова в следващите редове ще поговорим по-подробно за нейните ключови характеристики. 

Отличителни характеристики 

Обикновено клиентите търсят евтини прахосмукачки за пепел. Те смятат, че мръсна работа като тази да се почистват камината, печката или барбекюто, не изисква кой знае какви вложения. Всеки един модел в магазин Коледжиков обаче има своите специфики. Именно поради това е препоръчително да разгледате повече на брой продукти и да сравните съотношението на качество и цена. Така ще инвестирате парите си в прахосмукачка за пепел, която ще отговори на очакванията ви. Едно от тях например може да бъде наличието на аксесоари, резервни части, сервизно обслужване и т.н. 

Отличителна особеност на прахосмукачките за пепел е, че имат корпус от стомана. Здравата конструкция защитава машината от излизане от строя. Пепелта се събира с помощта на гъвкав маркуч с метален накрайник.

Критерии при избор на прахосмукачка за пепел

Няколко неща трябва да имате предвид, когато купувате прахосмукачка за камини, печки и барбекюта

Мощност

прахосмукачка за пепелМощността на прахосмукачката е сред най-важните й характеристики, тъй като тя може да бъде използвана в бита или за професионални и промишлени цени. Точно поради това трябва да прецените добре от колко мощна машина имате нужда. 

Почистване и поддръжка 

Лесното и бързо почистване на прахосмукачката за пепел е предпоставка за нейната пълноценна и редовна употреба. Усилията, които ще полагате, до голяма степен зависят принципа на работа на модела. Той може да бъде с или без филтър

Размери и тегло 

Много клиенти търсят мощна прахосмукачка за пепел, която обаче да е лека и малка. Добрата новина е, че като цяло моделите, които ще откриете в магазини Коледжиков, са с компактни размери и поносимо тегло. Някои от тях дори са снабдени с колелца за по-лесно транспортиране

Предназначение и сфери на приложения 

Основната функция на прахосмукачката за пепел се подразбира от самото й название. Днес обаче тя намира по-широко приложение. Справя се отлично с почистването на камини, барбекюта, ще бъде от полза в разчистването на натрупания прах по пода на гаража и по асфалтирани пътеки. Достатъчно големият контейнер предразполага към продължителна работа без нужда от прекъсване за изпразването му. 

Широкото приложение на прахосмукачките за пепел се дължи и на качеството на изпълнение на контейнера. Изработен от стомана, той е устойчив на външно въздействие и няма да се повреди от материала, с който работите. 

Някои производители предлагат допълнителни аксесоари за своите прахосмукачки за пепел. Това допринася за мултифункционалността на уреда - може да го използвате не само у дома, на вилата и в гаража, но и за почистване на интериора на колата

Типове прахосмукачки за камини 

Пазарът предлага няколко категории прахосмукачки за пепел в зависимост от сферите на приложение. Някои клиенти предпочитат евтините модели поради тяхната по-ниска цена и факта, че ще ги използват по-рядко и за непретенциозни цели. Други, които са заети в професионалната сфера, държат на мощността, високите резултати и производителността. Те имат нужда от професионални прахосмукачки за пепел, които са издръжливи на натоварване и редовна употреба. 

В магазините ще откриете и прахосмукачки за пепел с воден филтър. При тях вместо торбичка се използва филтър за вода.

Популярни прахосмукачки за пепел

Като търговец с дългогодишен опит на пазара с почистващи машини се стараем да предлагаме богато разнообразие от прахосмукачки за пепел. Затова сме подбрали марки и модели, които отговарят на потребностите на широк кръг потребители. Те се различават като характеристики и ценови клас. 

прахосмукачка за пепел райдерЕдни от най-продаваните продукти в категорията са моделите RAIDER RD-WC06 и RAIDER RD-WC02. Тези прахосмукачки за пепел Райдер се предлагат на изключително ниска цена и са с мощност съответно 600W и 1000W. Различават се по вместимост на контейнера, вакуум и дължина на захранващия кабел. 

Сред прахосмукачките за пепел Керхер внимание заслужават KARCHER AD 4 PREMIUM и KARCHER AD 2. Германската марка е доказан лидер в производството на почистващи машини и всеки един неин продукт върви с гаранция за качество и високи резултати. 

Конкретно прахосмукачката KARCHER AD 4 PREMIUM е създадена специално за почистването на камини и печки от пепел, нагар и сажди. Нейна характерна особеност е огнеупорността. Корпусът и контейнерът й са изработени от метал, а смукателният маркуч е с облицовка, издръжлива на топлина. Това означава, че KARCHER AD 4 PREMIUM може да бъде използвана за почистване на все още топла пепел. 

Сред другите преимущества на тази прахосмукачка за пепел Керхер е, че може да ви послужи като алтернатива на обикновената прахосмукачка. Тя може да се използва в комплект със стандартни накрайници и четка. 

През годините доверието на клиентите спечели и марката BLACK+DECKER. Ако сте заделили бюджет до 100 лв., хвърлете поглед на два нейни продукта - BLACK+DECKER BXVC20MDE и BLACK+DECKER BXVC20TPE. Те са равностойни като мощност и обем на контейнера. Имат еднакво тегло и са с корпус от стомана. Различават се по дизайн, като BLACK+DECKER BXVC20TPE е снабдена с функция вибриране на филтъра в случай на запушване. 

Отлична алтернатива на прахосмукачките BLACK+DECKER e моделът на COMET - CA 18 S. Той е със същата вместимост, но е с малко по-ниска мощност. Има доста по-дълъг захранващ кабел - 4 метра, и е с по-голям дебит на въздуха - 30 литра на секунда. Превъзхожда ги и със силата на вакуума - 18 kPa

Може да вземете предвид и прахосмукачката за пепел CLEANCRAFT FLEXCAT 120 VCA. Тя е доста мощна - 1200W, и с въздушна струя 1500 литра на секунда. Има водно охлаждане и двойна филтрационна система. Работи с миещ се HEPA филтър. 

Как да изберем най-добрата прахосмукачка за пепел? 

прахосмукачка за каминаПрекият път към купуването на най-добрата прахосмукачка за пепел е като прецените колко често ще я използвате и по какъв начин. Ако възнамерявате да поддържате с нея печка на дърва, може да изберете евтин модел. За редовно почистване на камини, барбекюта, жилищни помещения, строителни площадки и други, препоръчваме да потърсите мултифункционална прахосмукачка за пепел с доказано качество и налични на пазара аксесоари за смяна. 

Често задавани въпроси

Прахосмукачката свисти - каква е причината? 

Най-често този проблем се дължи на пълен контейнер или запушен филтър. Проверете ги и при нужда ги сменете. За всеки случай хвърлете поглед и на маркуча. Огледайте го за дупки или лоши връзки. 

Какво е HEPA филтър? 

HEPA филтърът улавя поне 85% от праховите частици. Днес се използва в много прахосмукачки с цел по-ефективно почистване и осигуряване на здравословна среда. 

Мога ли да използвам обикновена прахосмукачка, за да почиствам пепел? 

Не препоръчваме да го правите. Обикновената прахосмукачка не е пригодена да работи с отпадък като пепел, сажди и др. Рискувате да я извадите от строя. 

Колко често трябва да се сменя филтърът на прахосмукачката за пепел? 

Няма точна препоръка. Трябва сами да прецените кога да го правите, оценявайки начина на работа на машината и честотата, с която я използвате. Някои прахосмукачки за пепел са с миещ се филтър, което в дългосрочен план е изгодно решение. 




Полезно четиво: 

Как да изберем най-подходящата прахосмукачка за нашия дом

Прахосмукачките роботи - лукс или необходимост?

Основни критерии при избор на генератор

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание