Метачна машина: Видове и как да я изберем

Публикувано: 2022-07-18 06:57:28
Категории: Метачни и подопочистващи машини Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Почистващи машини Rss feed

Метачните машини са специализирана почистваща техника, която намира широко приложение в различни сфери на живота. Подходяща е за почистване на дребни отпадъци (хартия, листа, капачки за бутилки, тапи, цигарени фасове и др.), прах и друг тип замърсявания. Характеризира се с висока производителност за единица време и наподобява голяма количка с висока дръжка за удобно управление. Корпусът й е снабден с контейнер за смет и четка или няколко четки, които са изработени от тел, издръжлив найлон, естествени или изкуствени влакна.

Принцип на работа

Съвременните ръчни метачни машини имат сравнително прост принцип на работа. От оператора се изисква да ги направлява. При движението си машините завъртат четка, която прибира праха и отпадъците. Процесът е подпомогнат от вакуумна система.

метачна машина керхер

Сфери на приложение

Метачните машини се справят ефикасно с почистването на повърхности от различен тип мръсотия, тънка снежна покривка, листа, пясък, прах и др.

Намират широко приложение за почистване на:

  • тротоари, спирки
  • улици
  • супермаркети
  • складове, халета
  • производствени помещения
  • паркови зони
  • гаражи
  • стадиони и др.

Производителността на почистващите машини ги прави отличен избор за поддръжка на големи терени и помещения. Ориентировъчно, само за час може да почистите площ с размери до 250 кв. метра.

Видове ръчни метачни машини

метачна машина вайпърВ магазини Коледжиков предлагаме богата гама ръчни метачни машини на производители с утвърдена добра репутация и дългогодишен опит на пазара.

Според типа захранване този тип почистваща техника може да бъде - механична, електрическа, акумулаторна и моторна.

Механична метачна машина

В общия случай механичните метачни машини са предпочитани за битова употреба, поддръжка на дворове на частни къщи, вили и градински пътеки. Може да се използват на открито и закрито, тъй като по време на работа не генерират вредни газове.

Основни преимущества: икономичност, ниско ниво на шум, лекота, компактност, достъпна цена. Минуси няма, ефективността и проидводителността са на удовлетворяващо високо ниво.

Акумулаторна метачна машина

Този вид ръчни метачни машини са снабдени с електрически двигател, който се захранва от вграден акумулатор. Отличават се с добра производителност на единица време и лекота на използване. По-скъпи са от механичните аналози и са предпочитани при почистване на по-големи терени.

Електрическа метачна машина

В магазини Коледжиков ще откриете няколко модела електрически метли, идеални за почистване на дома и верандата. Те са предназначени за неголямо натоварване. Характеризират се с лекота на управление, компактност и габарити, които позволяват лесно да намерите място за съхранението им.

Бензинова метачна машина

Бензиновите метачни машини са най-мощните и производителните. Те са създадени за сериозно натоварване и на открито, тъй като отделят вредни газове. Като цена са в най-високия клас.

Как да изберем метачна машина?

Ако планирате да купите метачна машина, необходимо е да обърнете внимание на няколко технически характеристики, съобразени с приложението й и площта на територията, която планирате да почиствате.

метачна машинаПроизводителност

Съобразяването на производителността на машината с оглед обема на работа и спецификите му е ключово за удовлетворението ви от направената покупка. Например, за терени с малка площ, препоръчваме да изберете метачна машина с мощност 3 к.с. С нея ще почиствате ефикасно зоните около дома, тротоарите и неголеми магазини.

За средни по размери площи препоръчваме метачна машина с мощност до 5 к.с., а за още по-големи терени - погледнете моделите с мощност до 7 к.с.

Четки

Друга важна характеристика, която трябва да отчетете при избора на метачна машина, е работната ширина на четката. Като правило, този параметър варира от 60 до 100 см.

По-големите четки са пряко свързани с по-голяма производителност. Те обаче не са оптимален вариант във всеки случаи. Големината им може да се окаже неудачна за площи с по-сложна планиравка, тесни участъци и др.

Предпочетете метачна машина с широка четка в случаите, в които планирате да почиствате големи територии и помещения без тесни проходи и чести препятствия.

Докато разглеждате четките, поинтересувайте се или попитайте търговски консултант. Той ще ви разкаже подробно за спецификите им в зависимост от тяхната твърдост. Например, за отстраняването на едър отпадък препоръчваме да купите почистваща машина за под с твърда четка. За почистване на гладки покрития и такива, покрити с килими или друг тип настилка, добър избор са метачните машини с мека четка. Те често са изработени от естествени влакна.

Контейнер

Метачните машини се различават и по капацитет на контейнера. Той определя какъв обем работа може да извършите, преди да трябва да отделите време за изпразването му.

Ако възнамерявате да използвате почистващата машина за под за неголеми територии, изберете модел с компактен контейнер. 

Цена

Цените на ръчните метачни машини варират в широк ценови диапазон - от около 150 лв. до 15 000 - 20 000 лв. Тази разлика се дължи на техния клас и производител.

Евтините модели (най-вече електрически и механични) са удачен избор за битова употреба. Колкото по-функционалнна е метачната машина, толкова по-професионална е тя и по-производителна.




Полезно четиво:

Как да изберем парочистачка за дома: функции и ползи

Роботът за почистване на прозорци Hobot 188

Защо да изберем фирма Коледжиков?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание