Косачка робот - как да я изберем, за да имаме перфектна поляна

Публикувано: 2022-04-18 06:16:34
Категории: Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Съвременните технологии са призвани да облекчат живота ни. Поредното доказателство за това е косачката робот. Тя умело се придвижва по предварително зададен план и пести доста време и усилия на собствениците си. Освен това е достатъчно интелигентна, за да се справя с отговорностите си в различни климатични условия. Например, когато навън завали дъжд. 

Как да изберем робот косачка за трева?

Ако размишлявате върху закупуването на робот косачка за трева, в следващите редове ще разберете на кои характеристики да обърнете внимание и какъв е принципът на работа на този тип градинска техника. 

  • Терен 

Преди да поръчате своя роботизиран помощник, трябва да знаете, че той не е универсален. Не е подходящ за всякакъв тип терени, което изисква да се запознаете в детайли с възможностите му и да се допитате до опитен търговец за да направите правилен избор при покупка.

Косачката робот не е предназначена за площи с неравности, издънки от къртици, вълнообразни вади и т.н. За да работи ефективно, тя има нужда от сравнително равен терен - без ями и големи вдлъбнатини. Модели като тези на Greenworks OPTIMOW например се справят безпроблемно с качването и слизането по терени с наклон 30-35%. За по-сложни задачи - например косене на площи с максимален наклон до 70%, препоръчваме косачка робот Husqvarna 435X AWD 4х4.

  • Принцип на работа

За да бъдат максимално ефективни, производителите на роботи косачки за трева изискват да бъде прокаран специален кабел по периметъра на градината. По този начин машината може да се ориентира, да коси самостоятелно и да се прибира до базата за презареждане. На пазара съществуват и усъвършенствани модели, които не изискват полагането на ограничителен кабел около двора. Такъв тип косачка робот e Navimow

робот прахосмукачка

Самото управление се осъществява чрез Bluetooth от специално приложение за смартфон или чрез GPS от всяка точка на света. Така може да проследявате работата на косачката, да настройвате графика на косене и да правите корекции. Обхватът на Bluetooth връзката е достатъчно голям, за да не напускате зоната си на комфорт - около 30 метра

  • Работна ширина 

Един от основните параметри, от които зависи производителността на робота, е ширината на косене. Колкото по-голяма е, толкова повече работа ще бъде свършена за единица време. 

Косачките роботи OPTIMOW 4, OPTIMOW 5 и OPTIMOW 7 например са с работна ширина 17 см, а OPTIMOW 10, OPTIMOW 15 и HUSQVARNA AUTOMOWER 305 - с 22 см

  • Работна височина 

При избор на косачка робот помислете какви са очакванията ви към възможностите й като работна височина. Обикновено минималната височина на косене е 20 мм, като максимумът достига до 60-80 мм

  • Мулчиране 

роботи прахосмукачки хускварнаПредимство за роботите косачки е, че те не събират окосената трева в кош, а при косене фините ножчета отнемат много малки стръкове трева и я раздробяват на дребни парчета, говорим за милиметри. По този начин окосеното остава на поляната незабележимо. Този процес се нарича мулчиране и по естествен начин наторява почва. Крайният резултат е, че моравата винаги е зелена и красива.

  • Допълнителни функции

Модерните роботи косачки за трева са снабдени с датчици за дъжд, за да може самостоятелно да оценяват вероятността от валежи и да не косят мокра трева. Потребителят също така има възможност да настрои машината да не коси по време на сутрешната и вечерната роса. Практиката показва още, че не е препоръчително да се коси трева, когато времето е дъждовно. Тревата по-трудно се мулчира и полепва по вътрешния механизъм на косачката. 

Защо да предпочетем косачка робот Greenworks? 

Greenworks е компания, която е посветена на производството на градинска техника, която щади околната среда. Тя отделя специално внимание на батериите, с които се захранват нейните косачки роботи и всички други акумулаторни машини. Марката се произвежда в модерен завод с роботизирани производствени линии. Именно там се произвеждат всички компоненти за косачките роботи Optimow и се тестват готовите модели. 

роботи косачки

Ние ценим мнението на нашите клиенти 

Като търговец с над 30 години опит зад гърба си фирма Коледжиков следи внимателно оценката на клиентите за всеки един продукт, който предлага на пазара. Косачките робот Greenworks вече пореден сезон са сред най-търсените. За това допринасят няколко неща: 

  • високо качество на изработка 
  • отлична производителност
  • лесно и удобно управление
  • минимум усилия за поддръжка 
  • сервизно обслужване
  • изключително конкурентна цена

Ключови характеристики на косачките робот Greenworks Optimow 

Косачките робот на Greenworks се отличават с компактни размери и високо ниво на автоматизация. Те са лесни за поддръжка и управление. За удобство на потребителя е разработено специално приложение за смартфон или таблет, от което може да проследявате ефективността на косенето и да правите корекции. 

Проектирани да бъдат максимално безопасни, роботите косачки имат интегриран сензор, който спира автоматично ножовете, когато машината бъде повдигната. Други сензори отговарят за разпознаването на препятствия по пътя и преодоляването им. По-модерните модели - като Optimow 10 и Optimow 15 разполагат и със сензори за дъжд и скреж. По този начин те “знаят” кога е най-доброто време за косене. 

За да служат дълго време, роботите косачки Greenworks са защитени по три стандарта: IPX5 (защита от водни струи от всички посоки), IPX2 (защита от капки вода, падащи под ъгъл 15 градуса) и IP67 (защита при временно потапяне във вода до 1 метър)

Сравнение на косачки роботи Greenworks Optimow
МоделПроизводителностПрезарежданеВреме за работаУправлениеЗащити
OPTIMOW 4450 кв.м150 минути60 минути

Bluetooth

IPX5

IPX2

IP67


OPTIMOW 5550 кв.м120 минути
OPTIMOW 7750 кв.м70 минути
OPTIMOW 101000 кв.м140 минути70 минутиGPS
OPTIMOW 151500 кв.м70 минути


Често задавани въпроси

Какво става, когато зарядът на батерията на косачката робот е на изчерпване? 

Всички косачки роботи Greenworks автоматично се връщат до станцията за презареждане, щом батерията им достигне определено ниво на изчерпване. 

Колко често роботът трябва да коси? 

Честотата на косене зависи от интензивността на растежа на тревата. Добре е да настроите график, който косачката робот да следва. 

Косачката робот не може да застане правилно на станцията? 

Проверете дали станцията е поставена на равна повърхност. Уверете се, че свързващият кабел е правилно инсталиран. 

Тревата е окосена неравномерно, защо? 

По всяка вероятност косачката робот е косила твърде малко време. Препоръчваме да я пускате по-често. Друга причина може да бъде задръстване на ножовете с окосена трева. 



Може би се интересувате още и от: 

Да купя ли косачка робот? Предимства и недостатъци

Топ тракторни косачки за сезон 2022: избор, цена, приложение

Предимствата на косачките за трева ETESIA

Как да косим мотра трева?

Как да косим тревата през лятото?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание