Клонотрошачката - машина с много приложения в домашната градина

Публикувано: 2023-06-12 06:05:49
Категории: Дробилки за клони Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Всеки човек, независимо колко голям двор има, се налага да полага грижи за външния му вид. Сред основните задължения са косене, плевене, рязане на скършени клони, подрязване на храстите, отстраняване на опадала шума и т.н. За всяка една от тези задачи има съвременни градински инструменти. Те намаляват времето, което трябва да заделите, и значително намаляват физическата умора. Клонотрошката, или още дробилката за клони, може да не е сред основните покупки на начинаещите градинари, но има своите предимства, когато е на разположение. Може да й намерите приложение през цялата година. 

За клонотрошачките 

През есента и пролетта традиционно градината подлежи на внимателно разчистване - първо, заради наближаващата зима, второ, заради предстоящите горещи месеци, в които цялата природа се разлиства и разцъфва. Това са двата пикови сезона, през които клонотрошачката може да ви бъде от полза. С нея удобно се надробяват всички дребни клони, които не са достатъчно големи, за да ги запазите за огрев или подпалки. 

дробилка за клони щил за вилатаСамата дробилка за клони представлява устройство с режеща система, която превръща клоните в дребни стърготини. Предлаганите на пазара модели са адаптирани за домашна или професионална употреба. С тях можете да надробявате както млади клонки, така и многогодишни храсти. За да постигнете желания резултат обаче, важно е да купите клонотрошачка с нужните характеристики. Консултация за опитен търговец на градинска техника е препоръчителна. В специализираните магазини ще откриете разнообразие от модели. Цената винаги подсказва какво може да очаквате от съответния модел. Не е задължително обаче да купувате скъпа клонотрошачка. И евтина машина може да се окаже предостатъчна за обема работа, който възнамерявате да извършвате с нея. 

Най-популярните клонотрошачки на пазара 

На пазара за градинска техника ще откриете бензинови и електрически клонотрошачки. Първите са предпочитани от професионалистите и всеки, чийто двор изисква справяне с по-големи обеми дървесина. Ако търсите дробилка за клони за вилата си, смело разгледайте моделите на ток. 

Електрическите клонотрошачки изискват наблизо да има източник на захранване. Те са предвидени за неголеми градини и дворни пространства с неголеми храсти и овошки. Работят тихо и не замърсяват околната среда, което е определящо за някои потребители. 

От бензиновите дробилки за клони може да очаквате по-голяма мощност и издръжливост на натоварване. Те обикновено са с мощност между 1 до 6 к.с. Успешно се справят с клони с диаметър до 4,5 см. Предназначени са за големи дворове и градини и места, където източник на захранване с ток няма. 

Приложения на клонотрошачките 

Днес основната ни тема са различните приложения на клонотрошачките в домашната градина. Ако имате въпроси относно характеристиките, които са важни при покупка на този тип машина, може да научите повече за тях в нашия материал “Как да изберем дробилка за клони”. 

дробилка

Разчистването на двора е задължение, което води обикновено да натрупването на отпадна растителна маса. В този ред на мисли една дробилка за клони е добро решение, когато искате да избегнете паленето на огън, за да я унищожите. Същевременно изходният материал - дървените стърготини, може да използвате за наторяване на градината. Надробените клони са подходящи и за застилането на пътеки. С тях може да избегнете друг проблем. През пролетта и есента градината може да се разкаля. Пътеките, посипани със стърготини, ще ви осигуряват повече хигиена. 

Надробеният материал може да използвате и за украса в цветната градина. С него може да оформите ефектно зоните, които сте определили за храсти и цветя. 

Клонотрошачката има и други ползи. С нея лесно може да разчистите обрасли с растителност зони и да се радвате на повече свободно място. Същевременно смелите клонки ще се разградят по-бързо, тъй като са по-дребни. По този начин те обогатяват почвата, освобождавайки полезните вещества в себе си. Мулчът има доказан благотворен ефект. Той запазва влагата в почвата, клонотрошачки на ток за битанамалява растежа на плевели и спомага за поддържането на постоянна температура на почвата. Също така предпазва корените на растенията от екстремни температури и намалява нуждата от поливане. 

Правила за безопасна работа с клонотрошачка 

Клонотрошачката е градинско оборудване, което трябва да бъде поставено на равна хоризонтална повърхност. За да я предпазите от дъжд, съхранявайте я под навес или в закрито помещение. По време на работа с електрическа дробилка, препоръчваме редовно да проверявате целостта на режещите елементи, кабела и контакта. Ако използвате удължителен кабел, уверете се, че е непокътнат. 

За потребители, които изберат да купят дробилка за клони с двутактов двигател с вътрешно горене, препоръчваме да спазват изискванията за горивната смес. Пропорциите масло/бензин са указани от всеки производител в документите, съпровождащи машината. Добре е да приготвяте неголеми количества горивна смес, тъй като тя е желателно да се използва в рамките на две седмици. 

Когато клонотрошачката работи, в нея не бива да се пускат камъни, пластмаса и други твърди предмети. Зареждайте клоните постепенно, за да може механизмът да не се претоварва. След като приключите с надробяването на растителността, препоръчваме да почистите машината от остатъци. Преди продължително съхраняване излейте напълно горивната смес. 

Най-добрата дробилка за клони 

Ако се питате коя е най-добрата дробилка за клони, отговорът на този въпрос варира според вашите изисквания и заделен бюджет

Ако търсите най-евтината дробилка за клони, вероятно тя ще бъде електрическа. Моделите с този тип захранване се предлагат на по-ниски цени. Като начало може да разгледате клонотрошачките на Райдер, Procraft, Leo, Ryobi и Ikra. Колкото по-мощен е един модел, толкова повече цената му расте, като определящ е и производителят. Всяка марка има свои стандарти при влагането на материали в своите продукти. Утвърдени на пазара с високо качество са клонотрошачките на STIHL, Makita, Wolf Garten и др. 

Ако търсите най-мощната дробилка за клони за домашната градина, потърсете я сред бензиновите модели. Към днешна дата те остават лидери, когато става дума за производителност и издръжливост на натоварване. 

Ако търсите най-модерната дробилка за клони, не се колебайте да разгледате най-новите модели на пазара. Консултация с опитен търговец ще ви помогне да се запознаете с новите функции и технологии. 

клонотрошачка за домашна употреба

Заключителни думи

В заключение може да добавим, че клонотрошачката е практичен уред, с който ще имате надежден помощник в работата в градината. С нея непотребната растителност може да бъде превърната в нещо полезно. В нашия онлайн магазин може да разгледате клонотрошачките на популярни марки у нас и по света. За въпроси може да се обърнете към нас на телефон: 0879 027 918 




Полезно четиво: 

Да разчистим падналите клони с моторна дробилка

RYOBI - акумулаторна техника за градината и дома

Как да подготвим градинската техника за работа?


От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание