Кастрачка за клони - същност, предназначение и предимства

Публикувано: 2023-01-23 06:52:49
Категории: Кастрачки за клони Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Обичайните грижи за градината включват разнообразни задачи, сред които и кастренето на дърветата. С помощта на телескопична резачка за клони можете удобно и лесно да оформяте короните на овошките и външния вид на храстите и живия плет. Този специализиран градински уред е съобразен с предизвикателствата, които среща всеки един градинар, и осигурява максимално облекчение. 

Същност на кастрачката за клони 

Кастрачката за клони има проста конструкция. Състои се от дълъг прът, електрически или бензинов двигател (аналогичен на тези, които се използват в тримерите за трева) и верижен трион. За да работите безопасно с него, е важно да сте стъпили на стабилно място. На пазара ще откриете два типа според конструкцията на пръта. В единия случай продуктът е прътова кастрачка и дължината й не може да се регулира. Пример за такъв е моделът HUSQVARNA 525P4S (243 см). В другия случай имаме телескопична кастрачка, чиято дължина на пръта може да регулирате и така да достигнете например до клони с височина до 402 см. Такъв е моделът HUSQVARNA 525PT5S

Предназначение 

Кастрачките са създадени за поддръжка на короните на дърветата и високи храсти. С тях може да режете на височина до 6 метра. Благодарение на удобната конструкция, може да разчитате на много по-голяма производителност в сравнение с ръчните механични градински ножици. Възможността да определяте ъгъла на рязане допълнително облекчава работния процес.   

машина за кастрене на дървета

Тъй като машините за рязане на клони са тясноспециализирана техника, тяхната цена често не е ниска. Затова, ако планирате да купите модел за любителска употреба, може да разгледате наличните в онлайн магазин Коледжиков градински комби системи. Те представляват двигател, който може да се използва с различни приставки, включително кастрачка. За професионална употреба препоръчваме специализираните телескопични машини за рязане на клони - те са с необходимата мощност, здравина, издръжливост на натоварване и са подходящи за ежедневна употреба

Електрическа или бензинова кастрачка за клони? 

Електрическите кастрачки за клони са готови за работа. Само трябва да ги включите към ел. мрежата и може да започнете да режете. Сред техните предимства са още - ниско ниво на шум, отсъствие на токсични газове, просто управление и неголямо тегло. Тъй като не се нуждаят от техническо обслужване, те са предпочитани от любителите градинари. Лекото им тегло ги прави подходящи за хора без опит и с неголяма физическа сила.

При покупка на електрическа кастрачка за клони следва да отчетете едно ограничение. За да работите с нея, трябва да разполагате с достатъчно дълъг удължителен кабел, с който да може да обхождате двора. 

За по-висока производителност, т.е. по-бързо отмятане на по-голям обем работа, препоръчваме да разгледате бензиновите кастрачки за клони. Те традиционно са оборудвани с накрайници, с които може да се извършват различни сложни операции. Освен това са пригодени за по-продължителна работа - по няколко часа на ден. При бензиновите кастрачки за клони двигател с вътрешно горене задвижва режещия елемент. Затова е препоръчително този тип градински машини да се използват на открито. Зареждането им може да става директно на мястото, където ще бъде използвана. Тъй като са високопроизводителни и автономни, са предпочитани от комуналните служби за поддръжка на градински площи, паркове и други.

Бензиновите кастрачки за клони отделят газове и са по-шумни. Затова поинтересувайте се от тези технически характеристики, докато разглеждате различните модели. С напредването на технологиите те все повече се подобряват с оглед опазването на околната среда и комфорта на потребителя. Може да се уверите в това, разучавайки новите кастрачки за клони на топ производителите в този сегмент. 

кастрачка за клони

Предимства на машините за кастрене на клони

Пазарът на кастрачки за клони е доста конкурентен и това провокира производителите да търсят начини, по които да предложат повече на клиентите си. За да се откроят пред останалите марки, те осигуряват възможности като: 

  • регулиране на ъгъла на наклон на режещата глава 

Тази функция е практична и позволява да имате прецизен контрол над работния процес.

  • система за автоматично изпомпване на гориво 

С нейна помощ се ускорява значително стартирането на бензиновия двигател след продължително неизползване на кастрачката. 

  • безчетков двигател 

Той почти не се нуждае от техническо обслужване, по-рядко излиза извън строя и е по-икономичен, когато го сравняване с четковия двигател. 

  • автоматично смазване на веригата 

кастрачка за високо рязанеНаличието на система за автоматично смазване на веригата гарантира, че тя машината ще бъде в оптимално състояние за работа, без да е необходимо участието на потребителя. 

  • натягане на веригата без ключ 

Тази функция позволява без излишни усилия да регулирате веригата. 

Как да изберем кастрачка за клони? 

Когато планирате да купувате кастрачка за клони, добре е да разгледате асортимента от модели на пазара и да прецените своите потребности. От значение са дебелината на клоните и обемът на работа. Помислете и колко високи са дърветата в градината ви. Едно общо правило гласи, че дължината на режещата глава трябва да бъде с поне 3 см по-голяма от диаметъра на клоните. 

Преди покупката отчетете и важни характеристики, които производителите посочват. Сред тях са работен радиус и дължина на пръта

Ако изпитвате затруднения, например се колебаете между няколко кастрачки за клони, може да се свържете с консултант. Той ще ви помогне да прецените коя машина най-пълно отговаря на критериите, които имате. 

Заключителни думи 

В магазини Коледжиков предлагаме богат избор на кастрачки за клони в широк ценови диапазон. С този градински инструмент ще отстранявате ненужни и опасни клони бързо и с минимум усилия. Тъй като моделите са много и се различават по размери, форма, мощност, дължина и тегло, ще се радваме да ви помогнем да изберете оптималния за вас продукт. След като вече разполагате с него, може да обмислите евентуална покупка на дробилка за клони. С нея ще надробите отрязаната растителност, превръщайки я в полезен за градината мулч. 



Полезно четиво: 

Храсторези или кастрачки за клони - какво да изберем?

Видовете градински оформления

Какъв бюджет да заделя за градинско оборудване?

Акумулаторна ножица за трева - топ предложения за сезона

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание