Избираме инверторен генератор - видове и приложения

Публикувано: 2022-04-25 06:55:37
Категории: Генератори за ток Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

У дома, по време на излет в планината или на вилата, инверторният генератор е полезна вещ, която може да осигури ток с най-високо качество. Именно поради това този тип агрегати за ток е сред предпочитаните на пазара. Освен това е с компактни размери и работи изключително тихо. 

Какво представлява инверторният генератор? 

Този агрегат за ток е с неголеми размери и е способен да произвежда електрическа енергия с високо качество, успешно преобразувайки я в стабилно напрежение. За разлика от обикновения електрогенератор, който невинаги създава енергия, която съответства на необходимото ниво на захранване на уредите, инверторният задейства преобразувател заедно с регулатор. Така променливият ток става постоянен, а с помощта на регулатора се изравняват всички показатели на тока. След това той отново става променлив, но много по-"чист". Иначе казано честотата на тока е постоянна, няма разминавания, трептения, което го прави изключително подходящ за захранване и на фина електроника и апаратура като монитори, камери, компютри, сървъри.

Вижте още: Основни критерии при избор на генератор на ток

Уникалността на инверторния генератор се дължи на факта, че е способен да се настрои според актуалното натоварване. Когато от него се изисква да осигури по-малко потребление, неговата работа автоматично се намалява. Така той изразходва по-икономично горивото. 

генератор за ток хонда

Приложение 

В наши дни инверторни генератори се използват в много сфери на живота - в къща, по време на къмпинг, риболов, лов, пътешествие или пък туризъм. Компактните им размери позволяват да се транспортират в багажник. Поради високо качество на произвеждания ток, те са предпочитани и в медицинската сфера за захранване на апаратура. Може да се използват още в офиси и различни производства. 

Видове инверторни генератори 

Инверторните генератори за ток може да бъдат групирани по няколко характеристики - мощност, стартиране и конструкция

Мощност

Според мощността в магазин Коледжиков ще откриете три типа агрегати - преносими, средни и големи по размер. Първите се отличават с мощност между 1 kW и 3 kW и тегло около 8 кг. Те наподобяват малък куфар и са най-удобни за пренасяне. 

        МоделMax. мощностОбем на двигателяРаботно времеРезервоар за горивоСтартерТегло
PRAMAC P2200I2.1 kW98 куб.см6.5 часа4.5 литра ръчен21 кг
HONDA EU22I2.2 kW121 куб.см10.3 часа3.6 литра
PRAMAC P3000I2.5 kW149 куб.см3.5 часа4 литра27 кг


Средният по размер инверторен генератор е с мощност до 6 kW. Теглото му може да достигне 100 кг. За по-лесно транспортиране е снабден със здрави колела. 

        МоделMax. мощностОбем на двигателяРаботно времеРезервоар за горивоСтартерТегло
PRAMAC P3500I3.3 kW212 куб.см6.5 часа (при 75% натоварване)10 литра  ръчен + електрически49.5 кг
HYUNDAI HY 3200SEI3.2 kW208 куб.см9 часа (при 50% натоварване)7.4 литра35 кг


Най-големите инверторни генератори имат мощност до 9 kW, като теглото им може да надхвърли 100 кг. Те намират широко приложение в професионалната сфера. 

        МоделMax. мощностОбем на двигателяРаботно времеРезервоар за горивоСтартерТегло
PRAMAC P3500I6.5KW389 куб.см8 часа (при 50% натоварване)18.5 литра  ръчен + електрически89 кг
HYUNDAI HY 3200SEI7.0 kW7 часа19.2 литра118.2 кг


Стартиране 

генератор прамакИнверторният генератор може да се стартира по няколко начина: ръчно, с електрически старт или дистанционно. Съвременните агрегати с ръчен старт са с усъвършенствана система и няма да имате проблеми при стартирането им дори в студени дни. Някои модели са снабдени с ръчен и електрически старт. В този случай е необходимо само да завъртите ключа за стартиране. Много клиенти ги предпочитат заради удобството. Те също могат да бъдат използвани безпроблемно при минусови температури. 

На пазара се предлагат и инверторни генератори за ток с дистанционно стартиране. За целта се използва дистанционно с антена. Преимущество на този агрегат е, че може да се управлява от комфорта на дома. 

Конструкция 

В магазин Коледжиков може да избирате между инверторни генератори от открит и закрит тип. Първият вид е по-слабо разпространен. Той е насочен главно към по-тежки условия на експлоатация и сериозни натоварвания. 

Нашите клиенти предпочитат инверторните агрегати със закрит корпус, тъй като те са обезшумени и са защитени от прах, влага, мръсотия и др. Освен това може да се използват във всякакви условия. 

Най-добрите инверторни генератори 

В магазини Коледжиков можем да ви предложим някои от най-добрите инверторни генератори на пазара. Те са продукт на утвърдени марки и са сред най-търсените от нашите клиенти, което е красноречиво за тяхното качество. 

Безупречна репутация имат инверторните генератори Pramac, Hyundai и Honda. Те се изработват по проверена през годините технология и постоянно се подобряват. Инверторен генератор Хонда EU22I например разполага с 2 изхода с напрежение 230 V и ток 16 Ампера. Той е удобен за пренасяне и е с 10% по-мощен от своя предшественик. Снабден е с еко дросел, който регулира оборотите на двигателя и работи с пълен капацитет, само когато е необходимо. По този начин икономично изразходвате горивото

Инверторните генератори за ток PRAMAC впечатляват с своя ергономичен дизайн и компактни размери. Те са снабдени с индикатор за нивото на маслото в картера, автоматичен режим за контрол, защита срещу претоварване и се изключват автоматично при претоварване. Защитата на алтернатора им е по стандарт 23 IP. Отличен избор са за захранване на чувствителни устройства като компютри, смартфони, крушки, домакински уреди и др. Няма да ви подведат, ако ги вземете със себе си на къмпинг, риболов или на строителната площадка.

Често задавани въпроси

Има ли разлика между инверторен и обикновен генератор?

Да, качеството на тока при употребата на обикновен генератор зависи от много фактори - от вида натоварване, особеностите на горивото и др. По време на работа двигателят дава максимума от себе си дори в режим на очакване, което означава, че разходът на гориво продължава. При инверторния генератор променливият ток преминава през няколко преобразувания - първо в постоянен ток, след това минава през филтриращия кондензатор и накрая се инвертира обратно, оттук и названието на този тип агрегати за ток. 

Как да подготвим инверторния генератор за работа?

  1. Поставете го на равна хоризонтална повърхност. Проверете нивото на маслото и ако е необходимо, налейте. То трябва да се следи всеки път преди стартиране на агрегата. Когато нивото на маслото е под минималното, електрониката автоматично ще изключва двигателя.
  2. Налейте бензин. Проверете въздушния филтър. Ако е необходимо, го почистете или сменете.
  3. Преди да стартирате генератора, уверете се, че е надеждно заземен.


Може би се интересувате още от: 

Инструментите, нужни на всеки домашен майстор

Бъдете готови за къмпинг на морето или в планината с Коледжиков

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание