Да изберем ъглошлайф - характеристики и съвети

Публикувано: 2019-11-04 09:38:24
Категории: Електро и пневматични инструменти Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Какво е ъглошлайф?

Ъглошлайфът, наричан още флекс, ракета или шлайф машина, е универсален инструмент, предназначен за рязане на метал, арматура, плочки и циментова замазка, полиране, шлифоване и заточване. Това е безценен електрически уред за всеки, който работи в цех, сервиз, гараж или обича да майстори нещо у дома. Може би втори по важност след бормашината. В зависимост от приложението си може да се използва с различни дискове за рязане. 

Кой е най-добрият ъглошлайф?

Качественият и мощен ъглошлайф е незаменим инструмент за майстора и строителя. Те знаят, че с него работата върви по-бързо и по-лесно, отколкото с всяка друга машина. А тези, които имат по-голям опит, са наясно какво да търсят - това са сила, издръжливост и качество, но и не само. 

Критерии при избор

При избор на ъглошлайф с различни приложения потребителите обикновено се спират на подходящия за тях модел на базата на размера на диска или двигателя, но има и други характеристики, които трябва да се вземат предвид, включително

  • обороти в минута
  • габарити на уреда
  • какъв е източникът на захранване 

В онлайн магазина може да избирате между:

Благодарение на възможността да се използват с голямо разнообразие от аксесоари, съвременните ъглошлайфи са мултифункционални. При избор на модел определете каква допълнителна функция или конструктивни особености са ви необходими и какво ви е излишно. ъглошлайфи

Преди да разгледаме обстойно характеристиките на ъглошлайфите, ще уточним тяхното предназначение

Влизайки в специализиран магазин за строителна техника, ще откриете разнообразие от модели, които може да бъдат използвани от:

Професионалисти 

Те са годни за употреба ежедневно и в продължение на няколко часа. Имат подсилена защита срещу прах, снабдени са с различна електроника и имат конструктивни особености, които позволяват да са по-малко шумни и да работят по-прецизно. 

Домашни майстори 

Ъглошлайфите за битова употреба, наричани често малки ъглошлайфи, се използват по правило от време на време и то за кратък период от време - 30-40 минути. Поради това често са по-малко мощни и са предвидени за работа с чести спирания за почивка на уреда. През това време двигателят може да се охлади и се понижава рискът от излизане от строя. 

След като определите дали имате нужда от професионален или непрофесионален ъглошлайф, трябва да изберете правилно диаметъра на диска, скоростта му на въртене и мощността му. Използването на подходящ диск е важно за постигането на желания резултат. Ако не може да се ориентирате в продуктовия асортимент, консултирайте се с търговец. Той ще ви обясни каква е разликата между моделите и как се прави смяна на дискове. 

Диаметър на диска 

Това е основният параметър, спрямо който да се ориентирате в избора си на машина. От него зависи каква ще бъде мощността на ъглошлайфа и скоростта на въртене на диска. Най-простите модели, предпочитани за бита, се използват с дискове с диаметър 115-125 мм. 

Използват се за: 

  • шлифоване на различни повърхности
  • премахване на ръжда и боя
  • полиране и т.н. 

Поради малкия диаметър на диска, тези флексове не са подходящи за рязане на дебели и масивни елементи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да изберете бетонобъркачка

ъглошлайфъглошлайфи

Професионалистите използват машини с диаметър 180 и 230 мм, но на пазара се предлагат и такива с 150 мм. Това са много мощни ъглошлайфи, с които може да се режат масивни бетонно елементи, а също така алфарт, камък и др. 

Мощност

Мощността е определяща за възможностите на машината да работи продължително време и да издържа на натоварване. За малък ъглошлайф с диск 115 мм повече от 1000 Вт мощност е излишна. Моделите с диск 125 мм се характеризират с показател, вариращ от 750 Вт до 1500 Вт, а тези чиято мощност е в диапазона 1200-1500 Вт може да предложат разнообразни полезни функции. Ако работата ви изисква да режете бетон, ще ви свърши работа флекс с мощност 2000 Вт. За домашни майстори препоръчваме модел с мощност максимум 1500 Вт.

Електрическият ъглошлайф се отличава с по-ниска цена и широк диапазон от мощности. За да работите с него, задължително трябва да имате достъп до ел. мрежата. Наличието на кабел означава, че сте ограничени по отношение на придвижването си. 

При акумулаторния ъглошлайф този дискомфорт отсъства, обаче ще се налага от време на време да презареждате батерията. Този модел е перфектен за полеви условия. Не може да се каже, че блести с мощността си, тъй като високите обороти се отразяват на продължителността на работа. Ако предвиждате непрекъснато използване, снабдете се с поне две батерии. 

Пневматичният ъглошлайф на свой ред намира приложение най-вече в металообработващия отрасъл, на места, където има високо ниво на влага, и където машината е подложена на сериозно натоварване. Източник на енергия тук е сгъстеният въздух. Предимство на пневматичните ъглошлайфи е, че няма риск от прегряване в резултат на интензивна експлоатация

Скорост на въртене на диска 

Скоростта на въртене на диска и шпиндела, на който е закрепен, се обозначава с обороти в минута. Има ясна зависимост - колкото по-голям е дискът на ъглошлайфа, толкова по-ниска скорост е необходима. Този параметър може да варира от 2800 об/минута до 11 000 об/минута. За мини флекс добър показател е максимална скорост около 11 000 об/минута, а за машините с по-големи режещи дискове - 6000-7000 об/минута. Професионалистите често търсят ъглошлайф с регулируеми обороти. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Моторен свредел за направа на дупки в земя

Допълнителни характеристики, които ще откриете при качествените шлайф машини на пазара, са: 

  • антивибрационна дръжка
  • антивибрационна система
  • защита срещу прах и шум
  • блокировка на шпиндела
  • закрепване на диска без ключ и др. 

Всички те спомагат за комфортната работа с инструмента и повишават нивото на безопасност. Работата с ъглошлайф крие опасности, ако не спазвате правилата за експлоатация. Затова много модели днес са проектирани така, че да осигурят максимална защита, като същевременно запазват своята ефективност. 

За целта те разполагат с:

  • Плавно стартиране
  • Защита от повторно включване
  • Непосредствено охлаждане на двигателя
  • Антивибрационна система
  • Ограничител на пусковия ток
  • Предпазна муфта
  • Система за аварийно спиране на двигателя при заклещване на диска
  • Защита на двигателя срещу претоварване

Полезни още са: 

  • електронната стабилизация
  • регулирането на скоростта на въртене на диска
  • автоматичното балансиране на диска
  • свалящият се кабел и др. 

Правила за безопасна работа с ъглошлайф

Независимо колко качествен ъглошлайф купите, ако не работите с него правилно, има вероятност не само да го повредите, но и да се нараните. Има два опасни елемента при ъглошлайфите. Единият е въртящият се с висока скорост мотор, а другият - острият работен диск. За да избегнете инцидент, имаме няколко съвета за безопасна експлоатация: 

  • Запознайте се с инструкциите на производителя. Това ви гарантира, че ще сте наясно с всички специфики на купения от вас ъглошлайф. 
  • Преди да включите ъглошлайфа в контакта, уверете се, че самият инструмент е изключен от копчето. 
  • Подберете за машината удачен режещ диск като размер, материал и приложение. Не е препоръчително например да използвате диск за метал, ако ви предстои да режете керамика. Неправилното приложение ще доведе до по-бързо износване на ножа и може да увреди материала. 
  • Работете винаги със защитно оборудване. Препоръчително е да сте с подходящо облекло и да имате защитни очила и ръкавици. Тъй като по време на работа с ъглошлайф се генерира вреден за здравето прах, използвайте защитна маска. Някои професионалисти слагат и антифони при рязане с флекс. 
  • Друг важен фактор за безопасността ви е правилното използване на машината за шлайфане. Винаги я дръжте с две ръце. Никога не сваляйте корпуса й, за да я направите по-удобна за държане. 
  • Следете състоянието на ъглошлайфа. Ако някой детайл се износва, сменяйте го своевременно. 
  • По време на рязане с флекс бъдете максимално съсредоточени. Предварително отстранете всеки източник на отвличане на вниманието. 
  • Правете редовно почивки. 

Заключителни думи

Ако все още се колебаете на кой флекс за битова или професионална употреба да се спрете, в магазини Коледжиков сме готови да ви дадем полезни насоки. Сортирайки артикулите по цена, може да откриете качествени малки ъглошлайфи на достъпна цена, както и модели от професионалния клас, които може да използвате редовно и в продължение на години. 

Докато разглеждате моделите, обърнете внимание на комплектацията им. Повечето ъглошлайфи не се предлагат с допълнителни дискове, куфар или резервна батерия (когато са акумулаторни). В онлайн магазина ни може да поръчате дискове за ъглошлайф и друг консуматив за този тип електроинструменти. 




Полезно четиво: 

Комби системата STIHL KMA 130 R предлага много функции в едно

Защо да изберете фугорез NORTON CLIPPER CS451?

Уплътняване на почва с трамбовка пачи крак CHICAGO PNEUMATIC MS 695

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание