Ползите от машина за раздробяване на сено при отглеждане на коне

Публикувано: 2019-04-29 09:32:00
Категории: Дробилки за клони Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Отглеждането на коне е отговорна задача, която изисква познаване на потребностите им. С машина за раздробяване на сено не само ще осигурите на животните сено в подходяща форма, но и ще разполагате с отлична суровина за сламената постеля в конюшнята. 

Днес ще ви представим характеристиките и предимствата на машината TPF 15, дело на италианската марка CARAVAGGI, специализирана в производството на био шредери, дробилки за клони, компостиращи машини и др. 

Предимствата на машината за раздробяване на сено CARAVAGGI TPF 15

Преди да ви запознаем с приложенията и ползите на тази машина, ще уточним, че тя може да работи с различни по мощност електрически двигатели, с бензинов двигател HONDA и е прикачна за PTO

Много повече от просто слама

Сламата има благоприятен ефект върху храносмилането на коня. Затова отличното й качество е от значение.  

Средно аритметично конезаводите се нуждаят от около 10 кг слама на ден за всеки кон, което се равнява на 3.5 тона годишно за всяко животно. Сламата е отличен материал за оформяне на легла, но същевременно е и здравословна хранителна добавка към дневната дажба. 

Конска постеля може да се направи също така от пшеница и ръж. Понякога се използва и ечемик, но той не е за предпочитане, тъй като остатъците от осили могат да наранят очите на животното. Най-често животновъдите предлагат като фураж слама от пшеница и овес.

Сламата подобрява чревната активност

Сламата, използвана като хранителна добавка, повишава чревната активност, поддържа физиологичните условия в дебелото черво, а високото съдържание на сурови влакна води до ранно засищане и предпазва от преяждане. Тя също така стимулира производството на слюнка при дъвчене и забавя приема на фураж

Експертите в областта на коневъдството съветват да се дава до 1 килограм слама на 100 килограма телесна маса дневно. По-специално, по-старите животни не трябва да ядат прекалено много слама, поради намалената им способност за дъвчене.

Добре раздробена и смесена

Добре раздробената слама е идеална за изготвяне на тонизиращи фуражи. Доказано е, че когато е добре нарязана, позволява да се получи хомогенна смес. Дължината на раздробената слама трябва да бъде най-много 5 см, за да се предотврати нараняване или колики

машина за раздробяване на сено CARAVAGGIЗадължително използваната от вас слама за  храна или постеля трябва да е с отлично качество. В никакъв случай не си позволявайте да употребявате суровина с очевидни признаци на плесен или зараза с вируси

Същото се отнася и за силно замърсената слама, съдържаща прах, пръст или плевели. Параметърът за качество, използван при избора на сено, трябва да се прилага и за сламата.

"В началото на годината реших да си купя машина за раздробяване на слама. Използвам около осем бали на всеки две седмици. Хвърлям една в модела TPF 15, който раздробява сламата след около 10 минути и я събира на купчина върху пода. Всеки ден вземам малко и го разпръсквам с помощта на гребло в конюшнята. Звучи сложно, но е много практично. Машина за раздробяване на сено CARAVAGGI TPF 15 е много икономична и ми помага да осигуря удобство за моите коне."    

                                                                          Клиент, закупил машината за своята конюшня

Отлична производителност

Машината за раздробяване на сено CARAVAGGI TPF 15 е изработена от качествени и издръжливи материали и предлага отлично ниво на производителност - 50-60 бали на час. С нея се работи лесно и бързо, а компактните й размери са допълнително предимство. 

Освен това производителят осигурява 24 месеца гаранция за физически лица и 12 месеца за юридически лица

Сламени легла за коне вместо талаш и дървени стърготини?

Да, но задължително раздробена, защото:

  • Осигурява равномерно разпределяне 
  • Конете по-малко я разпиляват
  • Попива по-добре урината
  • Позволява по-лесно премахване на изпражненията
  • Дори мокра се отстранява лесно
  • Амонякът се свързва по-добре благодарение на абсорбиращата сила на сламата (подобрено качество на въздуха)

Използването на раздробена слама спестява около 1/3 от количеството. Това означава, че купувате, съхранявате, разпространявате и изхвърляте една трета по-малко слама. След това употребената слама може да се използва като тор за почвата, тъй като съдържа полезни вещества и съставки

Начин на функциониране на машината за раздробяване на сено

Принципът на работа с CARAVAGGI TPF 15 е максимално опростен. Той не изисква специални познания или умения. Балата сено се подава в бункера под въздействието на гравитацията по пода в режещия механизъм

Ротационните остриета раздробяват сламата и я придвижват към ситото. Размерът на отворите определя степента на нарязания материал. Вентилаторите, разположени под остриетата, издухват нарязаната слама през тръба до мястото за съхранение, на разстояние до 12 метра.

Ако за постелята в конюшните се използва дълга слама, с машината за раздробяване CARAVAGGI TPF 15 може да обработите употребената слама, като по този начин се подобрява компостирането и разпръскването й на полето като тор за подхранване на почвата.

Как да изберем сено за фураж 

машина за раздробяване на сено CARAVAGGIКачеството на сеното е от ключово значение за здравето на животните. То зависи от условията на отглеждане и съхранение, от стадия на развитие на растенията, от нивото на влагата по време на косене и т.н. Това са фактори, които влияят и на хранителната му стойност, а към тях може да добавим още плодородие на почвата и време от годината, по което се коси. 

Един от начините да определите зрелостта на сеното от люцерна например е като навиете стрък около пръстите си. Ако той се извива лесно, в него има достатъчно малко груби влакна. 

Когато проверявате качеството на сеното в балите, обърнете внимание на няколко показателя - зрялост, текстура и цвят. Отгледайте за наличие на плесен, плевели, прах, обезцветяване. Отстранете от него излишни тела като камъни, клони, канап и др. 

Задължително обърнете внимание на сухотата на сеното отвън и отвътре. Дори по повърхността на балата то да изглежда светло и сухо, във вътрешността ѝ може още да е зелено. 

По време на проверката използвайте и обонянието си. По този начин може да определите дали сеното е добро за животните. Миризма на плесен и кисело е знак за проблем. 

Ако ви предстои да купите сено, директно от полето. Изберете такова, което е било съхранявано под брезентово покривало или сеновал. Ако сеното е било на открито и е било наваляно от дъжд, съществува риск да се е образувала плесен. Освен това мокрото сено е по-тежко, което означава, че ще платите повече за него.  




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Да се подготвим за зимата с цепачка за дърва AL-KO LHS 6000

Уред за събиране на реколта - същност, основни характеристики и кога се използва

Оформяне на градината с ножица за храсти STIHL HSA 45

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание