Да наемете фирма за почистване или да купите водоструйка?

Публикувано: 2019-06-03 09:33:21
Категории: Водоструйки и пароструйки Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed , Почистващи машини Rss feed , Почистващи машини за дома Rss feed

Да притежавате водоструйка е преимущество. Този уред има безброй приложения. Може да бъде изключително полезен както в дома, така и в градината и за поддържане на колата. С водоструйка се работи лесно и бързо и не изисква специални познания или опит. 

За да сте доволни от избрания модел, нека ви подскажем защо е незаменим. Веднага щом свикнете да го използвате, ще се откажете от наемането на фирма за професионално почистване. Вместо да плащате всеки път на екип от хора и да се чудите дали ще се справят с поставената им задача, вземете нещата в свои ръце. 

Предимства на водоструйката за бита

Домашната водоструйка се изплаща напълно за по-малко от година. Като пресметнете средната цена на една машина и честотата, с която посещавате автомивка например, сметката излиза във ваша полза.

Освен че пестите пари, водоструйката ще ви е под ръка по всяко време на деня. С нея ще отмиете праха и ще отстраните мръсотията от всяко кътче. Мощната струя вода може да бъде регулирана по няколко начина, за да бъдете максимално улеснени в процеса на чистене. За силно замърсени места на пазара се предлагат специални шампоани и разпенващи накрайници за водоструйки.

Друго предимство на съвременните водоструйки за бита е, че разполагат с богата гама аксесоари, които ги правят подходящи за миене на:

  • прозорци и витрини
  • стълбища, тераси и фасади
  • коли и други моторни средства
  • велосипеди
  • пътеки, алеи и дворни пространства
  • гаражи
  • бани и други мокри помещения

ръчна водоструйка

Благодарение на накрайниците, се увеличава ефективността на процеса на чистене. Например с лекота може да отстранявате мръсотия на труднодостъпни места, например от вътрешната част на гумите и в долната част на автомобила.

Вижте още: Как да изберем влагоабсорбатор за дома?

За максимално улеснение на потребителя има и специални накрайници-четки за стъкла. 

Когато се нуждаете от цялостно почистване на открито, като например пътя пред дома или алеите, нищо не изпълнява задачата по-ефективно и ефикасно от измиването с вода под налягане. С водоструйка под налягане може да премахвате бързо и лесно кал, пясък, гума, боя и други вещества. Разнообразието от модели на пазара е породено от спецификите на почистващите машини и аксесоарите, с които може да бъдат използвани. 

Какво представляват полупрофесионалните и професионалните водоструйки? 

Полупрофесионални водоструйки

Този тип водоструйни машини са идеални за почистване на домове с по-голяма площ. Те са по-мощни от битовите водоструйки. Производителността им достига 500 литра на час, а мощността им е 2,1 кВт. 

С такава машина лесно и качествено може да миете: 

  • пътеките на двора
  • фасадата на къщата
  • колата и т.н. 

Когато трябва да се справите с по-сериозно замърсяване, имайте предвид, че силата на струята може да не бъде достатъчна. 

Професионални водоструйки

Водоструйките за професионална употреба са предпочитани за почистване на: 

  • офис
  • работилница
  • предприятие
  • търговски център. 

Те са разработени да издържат на редовно и голямо натоварване. Снабдени са с цял набор от специални приставки. Мощността им достига 5 кВт, а производителността им е 700 литра на час. 

мощна водоструйка

Специалните приставки са преимущество на този тип почистващи машини. Те спомагат без кой знае какви усилия да се свали стара боя или да се премахне упорито замърсяване по автомобила. 

Как да изберем ръчна водоструйка на добра цена?

Съвременният пазар предлага богат избор на модели, като цените варират според производителя и техническите възможности. За битови нужди е важно да се ориентирате добре в характеристиките, като не е задължително цената да е водещ фактор.

Качество на главата на помпата

Материалът е от значение, тъй като именно в тази част на машината се създава висок напор на водата. Изберете модел с максимално висока здравина на този детайл. При евтините водоструйки главата е изработена от пластмаса, което означава, че при по-сериозно натоварване, такъв модел ще издържи към година. Експерти съветват, ако използвате евтина водоструйка с пластмасова глава на помпата, да я натоварвате за не повече от 20 минути дневно. Така ще ви служи по-дълго.

Ако имате намерение не само да миете колата и двора, но също така пътеки, стени, огради и фасади, не препоръчваме водоструйки с пластмасова глава на помпата. По-надеждни са тези с метална. Обикновено са изработени от здрава сплав и се влагат в доста модели за бита. Най-предпочитан е месингът. Той е супер здрав, дълготраен и не корозира. Месинг се използва и в професионалните водоструйки.

Производителност

Какво количество вода може да изпомпва помпата за единица време? Колкото по-висок е този показател, толкова по-силна ще е струята. За битова водоструйка обикновено са достатъчни 612 литра в минута.

Налягане

Налягането, с което машината въздейства на повърхността, също е важно. Колкото по-високо е, толкова по-лесно ще отстранявате мръсотия. Ще забележите, че при мощните професионални водоструйки налягането може да не превишава 170 бара. Това е така, тъй като в противен случай има риск от нанасяне на щети по купето на колата, стената и т.н. За да миете без особени усилия, достатъчни са ви 90 – 130 бара.

Някои модели позволяват да увеличите силата на струята при особено замърсени участъци с помощта на специални накрайници. Те още по-силно разпръскват водата и увеличават налягането.

Ако имате турбо дюза, в характеристиките на модела това ще бъде посочено с двойно указване на налягането. Ако пише 90/160 бара, то без нея водоструйката ще е с 90 бара, а с нея – 160 бара.

Стартиране

Обърнете внимание на начина на стартиране на водоструйката. При най-простите модели превключвателят прекъсва захранването и помпата спира. Този подход не е удобен, ако се налага да включвате и изключвате машината, например, за да се преместите от другата страна на машината или къщата. По-скъпите модели имат система By Pass, при която с помощта на клапан моторът не се изключва напълно, а водата циркулира в затворен цикъл в машината, докато сте прекъснали работа. 

Съвети за правилна употреба 

Има няколко прости правила, които трябва да следвате, когато използвате водоструйна машина:

  • Никога не изключвайте водоструйката, докато работите с нея с максимална мощност. По този начин ще избегнете повреда. Много от съвременните модели са защитени с клапан, но винаги е за предпочитане да се действа превантивно. 
  • Колкото се може по-рядко разкачайте маркуча, който е свързан с машината с пластмасов фитинг. 
  • Работете с внимание с водоструйната машина през студените дни от годината. Особено през зимата. Преди да пристъпите към миене на колата с гореща вода например, препоръчително е да я затоплите или да използвате на първо време студена вода.  
  • След работа с водоструйката е задължително да изпразните резервоара й, ако не я съхранявате на добре отоплявано място. 



Полезно четиво:

Как да изберем подходящ снегорин

Как да изберем духалка за листа

Как да изберете точната водоструйка за вашите нужди?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание