Как работят машините за почистване след фугиране PERGO?

Публикувано: 2019-08-05 09:35:12
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Строителна техника Rss feed

При строителство на сгради, тротоари и алеи се използват различни видове плочи или павета за настилка. Те се подреждат едно до друго, покривайки цялата повърхност, но между тях остава малко разстояние, наречено фуга. За да бъде подовата настилка здрава, се използва фугираща смес, наричана още фугопълнител, която запълва тези тесните процепи. 

За да попадне във фугите, сместа се нанася върху цялата повърхност и се разстила чрез инструменти и машини, като по този начин необходимото количество фугопълнител попада между плочките и паветата и така запечатва празнините и споява здраво отделните елементи. 

След фугиране цялата обработена площ е покрита от остатъчна фугираща смес, която трябва да се почисти бързо преди да засъхне, но и внимателно, така че да не се наруши целостта на все още незасъхналите фуги

За да отговори на нужните на строителната индустрия, компанията PERGO е разработила висококачествени и ефикасни машини за почистване на фуги, които:

  • използват мокра гъба и чиста вода
  • елиминират нуждата от ръчно почистване
  • съкращават в пъти времето за почистване на излишната фугираща смес

Традиционният начин за почистване след фугиране

Добре познат и сигурен метод за почистване на следи от фугозапълваща смес еПрофесионални машини за премахване на остатъци след фугиране използването на вода и гъба. Гъбата се намокря, след което коленичейки, работникът започва да бърше зоните около фугите, като е внимателен да не ги развали. Процесът е бавен, защото се изисква многократно изплакване и изстискване на гъбата. 

Това повишено внимание забавя процеса. Не след дълго се натрупва умора поради неудобната поза и продължителното търкане. Коленете, гърбът и ръцете започват да болят, а има още толкова много работа. 

С други думи казано, почистването на ръка е удачно за домашен ремонт, но не и в професионалното строителство, където се обработват стотици квадратни метри площ всеки ден. За щастие PERGO предлагат машини за почистване на фуги, справящи се до 10 пъти по-бързо със задачата.

Технологията на PERGO

Професионалните машини за премахване на остатъци след фугиране са иновативни продукти за почистване на огромни настилки с плочи или паваж. Могат се използват на открито или закрито за изчистване след редене на тротоарни плочки, павирани алеи, подови настилки в сгради и помещения.

Машините PERGO се предлагат в различни размери, така че да са удобни за всяка задача. Налични са във вариант с бензинов или електрически двигател, за да работите както на улицата, където няма електрозахранване, така и на закрито, където изгорелите газове са неприемливи. 

Техният метод на работа съкращава необходимото време за почистване от  6 до 10 пъти в зависимост от размера на машината и условията.

Принцип на работа

Почистването на излишната фугираща смес, покриваща камък, плочки, павета и др., става по следния начин: 

  • Голяма гъба под формата на широка и дълга лента се задвижва от конвейерна лента. Тя се върти и обира от плочите ненужната смес, без да засяга пълнежа във фугите, като абсорбира дори зърна с размер до 4 милиметра.
  • След като вече е изцапана, гъбата продължава пътя си, отправяйки се към съд със съдържание на чиста вода. Задвижващият механизъм я прекарва през водата, за да падне излишната мръсотия и утайка. 
  • Над водния съд е разположен механизъм от ролки, които служат за изстискване на гъбата, като по този начин тя отново е чиста и готова да премине отново през изцапаната настилка. 
  • Цикълът е непрекъснат и продължава дълго преди да е необходима пауза за подмяна на водата

Чрез винтов механизъм, който се намира в задната страна на машината за почистване след фугиране PERGO, височината на гъбата и контактният натиск, който се оказва върху настилката, могат да се регулират безстепенно. Придвижването се осъществява на колела, разположени зад почистващата зона, така че не остават следи от гуми след преминаване.

Каква е цената на една машина за почистване след фугиране? 

В зависимост от производителността на машината в магазин Коледжиков ще откриете няколко модела на цени от около 4000 до 11 000 лв. За да ви представим възможностите на продуктовия асортимент, ще ви запознаем с няколко от най-търсените модели. 

Професионални машини за премахване на остатъци след фугиране Ако имате нужда от бензинова машина за почистване след фугиране, отличен избор е PERGO 880. Тя може да бъде закупена с или без допълнителна гъба или съд за вода. Задвижва се от четиритактов двигател Briggs & Stratton с мощност 4 к.с. 

Гъбата й е с работна ширина 36 см, а контейнерът за вода е с обем 65 литра. Натискът на гъбата се регулира с винт, но не е на степени. 

В отличие от нея моделът PERGO 680 е с мощност на двигателя 3.5 к.с., има същата работна ширина, но контейнерът за вода е с обем 65 литра. Задвижването на почистващата гъба е триролково, докато при PERGO 880 е с конвейерна лента. 

Според изчисленията на производителят бензиновата машина за почистване след фугиране PERGO 680 осигурява до 7 пъти по-бързо почистване, сравнено с ръчното, а моделът PERGO 880 - до 10 пъти

Професионалните машини на PERGO на ток са предпочитани, когато се работи в закрити помещения. Един от най-търсените модели в строителната сфера е PERGO 880, който е с преобладаващо идентични характеристики спрямо своята бензинова версия

Различава се по това, че се захранва с ток с напрежение 240V. Мощността на машината е 1100 W. Тя е и малко по-лека - 77 кг. Електрическият модел PERGO 680 съхранява характеристиките на PERGO 880, но е с различно задвижване на почистващата гъба - триролково, и е по-лека - само 68 кг

Сред по-икономичните варианти за машина за почистване след фугиране е моделът PERGO Charly 1, който се различава и чисто конструктивно. Той се състои от гъвкав колан, който се задвижва от двигател с мощност 560 W

Професионални машини за премахване на остатъци след фугиране

Ширината на почистващата гъба е 20 см, а обемът на контейнера за вода - 12 литра. И тук, като при PERGO 660, задвижването е триролково. PERGO Charly 1 тежи едва 20 кг, което прави машината по-лесна за транспортиране и управление. 

Друга евтина машина за почистване след фугиране е PERGO 200 RS, която ще ви спести доста усилия и време, ако ви се налага да почиствате тесни и малки пространства. Моделът е електрически, с мощност 750 W и ширина на почистващата гъба 20 см

Професионални машини за премахване на остатъци след фугиране

PERGO 200 RS е отличен избор за премахване на следи от фугираща смес върху плочки и павета. Тя не засяга материала в прясно напълнените фуги и крайният резултат е впечатляващ. За оптимални резултати е желателно периодично да сменяте водата в контейнера

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание