Идеалната моторна пръскачка за лозе, овошки, култури и срещу комари

Публикувано: 2019-11-25 09:38:49
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Пръскачки Rss feed

Всяка година земеделските производители и хората с домашно стопанство предприемат различни мерки в борбата с вредителите и болестите по лозята, овошките и другите култури. Една от мерките включва пръскане с хербициди и инсектициди. Това е ефективен начин за ограничаване на популацията, при който се разпръсква разтвор върху обработваемите площи

Може да се извършва с различни устройства, като за средно големи и малки дворни пространства удобни са моторните пръскачки. Те може да се използват както от професионалисти, така и от любители градинари при стриктно спазване на правилата за безопасна работа

Представяме ви моторна пръскачка STIHL SR 200

Днес искаме да ви представим бензиновата моторна пръскачка STIHL SR 200 - тя е идеална за третиране на лозови масиви, овощни градини и други земеделски култури. Има няколко предимства пред ръчните пръскачки и с нея лесно и удобно ще извършвате ежегодните обработки в градината. 

STIHL SR 200 е градинска пръскачка тип раница с добре подплатени презрамки. Това означава, че е удобна за носене и позволява без затруднение да се придвижвате по полето. 

Ергономичният й дизайн предразполага към комфортна работа за по-дълъг период от време. За това допринася и лекият двигател с обем 27.2 куб. см с въздушно охлаждане, който генерира ниски вредни емисии на отработени газове и е до 20% по-икономичен от конвенционалните двутактови двигатели. С други думи, с тази градинска пръскачка ще пестите разходи за гориво и ще заявите отговорното си отношение към околната среда. 

Допълнително за комфорта на оператора са предвидени дръжка с джойстик, с която се работи с една ръка. Тя има вграден бутон на дроселната клапа за регулиране на потока от течност. По този начин имате отличен контрол над скоростта и обхвата на разпръскване.

С гръбна пръскачка STIHL SR 200 ще създавате удобно и прецизно мъгла от химикали, която се разнася във всички посоки. За максимална защита е препоръчително да използвате предпазно облекло и аксесоари - работни ръкавици, очила и маска

Докато работите с машината, е забранено да се приемат храни и пият течности, да пушите и др. Ако по дрехите ви попадне продукт за растителна защита, препоръчително е да се преоблечете. 

Как да презареждате гръбната пръскачка? 

Производителят е предоставил проста система за презареждане на пръскачката с разтвор за борба с вредителите и болестите. 

Има няколко правила, които трябва да спазвате:

  • Презареждането с препарат за растителна защита задължително трябва да се осъществява на открито или в добре проветрени помещения.
  • Машината трябва да се постави на равна повърхност. В никакъв случай не презареждайте, докато пръскачката е на гърба ви.
  • Напълнете резервоара с течност до препоръчителния максимум
  • Ако искате да проверите изправността на системата, може да налеете в резервоара чиста вода
  • Накрая с две ръце плътно затворете капака на резервоара. 

Накратко предимствата на моторна пръскачка Щил SR 200 са:

  • Ниско тегло - само 7,8 кг
  • Лек, но мощен двигател
  • Бързо стартиране
  • Лесно пренасяне
  • Удобство по време на работа
  • Проста система за управление 

Освен това е снабдена с V-образен резервоар за гориво, който осигурява дълъг срок на работа, голяма капачка за пълнене и има нисък център на тежестта. Производителят е предвидил предпазител срещу разсипване на продукта за растителна защита и възможност за разпръскване на разстояние 5,5 метра вертикално и 9 метра хоризонтално. За удобството на оператора спомага 4-точкова пружинна антивибрационна система.

Приложение 

STIHL SR 200 е идеалната моторна пръскачка за лозе, овошки и други земеделски култури. Тя е проектирана за течни препарати. Може да се използва за пръскане на торове, хербициди и пестициди в градини, оранжерии и средно големи ферми

Пръскачката е снабдена с три прегради за широки, насочени и разделени спрейове. Допълнително устие, разположено на задната плоча, предотвратява случайни разливания на течността при пълнене. Има и система за недопускане на навлизане на замърсявания и отломки в резервоара за препарат, който е с вместимост 10 литра. 

Този модел гръбна пръскачка на шведската компания намира приложение и в борбата с нежеланите насекоми, например комари

В населените места познатите капани за насекоми не дават достатъчно бърз резултат. Същността на действието на бензиновите пръскачки е да елиминират мигновено проблема

Това не прави капаните излишни. Те са практичен избор за дългосрочно контролиране на популацията от комари. 

За да постигнете оптимален ефект, не забравяйте, че ако навън е ветровито, използването на пръскачки е безсмислено. Неблагоприятните климатични условия може да доведат до неправилна концентрация на препаратите, дори до предозиране. 

Като резултат поставяте здравето си в риск, може да повредите растителните култури и да замърсите околната среда. Недостатъчната дозировка на свой ред няма да доведе до желания от вас резултат. 

Други неблагоприятни условия за използване на моторни пръскачки са:

  • при температура на въздуха над 25 градуса на сянка
  • при слънчево време

Ако се налага да транспортирате машината, задължително изпразвайте резервоара й. 

Как правилно да работите с пръскачката? 

По време на обработка с продукти за растителна защита е забранено да насочвате струята към хора или животни. Въздушната струя е способна да премести малки предмети. 

В случай на авария или рисков момент изключете двигателя. Никога не оставяйте машината да работи без да бъде под надзор. 

Нормално е да имате съставен план за работния ден, но ви съветваме да предвидите в него няколко почивки. Така ще предотвратите моментите на умора, които намаляват бдителността ви и създават условия за рискови действия. 

Работете концентрирано и на места, които са добре осветени. Не се препоръчва катеренето по стълби и преминаването през зони, които не са стабилни. Когато пръскате в градини, следете движението на малките деца и животните, за да не им навредите. 

 

Как да се справите с комарите с моторна пръскачка STIHL SR 200? 

Основните места за пръскане против насекоми са тези, в които те се укриват и почиват. Това са гъстите растителни видове, храстовидната растителност и дърветата

Не пренебрегвайте местата за отдих, веранди, навеси и тераси. Обърнете специално внимание на сенчестите и влажни зони, които са предпочитана среда за размножаване от комарите, и в нито един момент не подценявайте указанията на производителя за смесване и прилагане на препаратите, които използвате. 


Може би се интересувате още и от:

Често задавани въпроси за акумулаторните пръскачки

Мотофрези GRILLO. Защо да им се доверим?

Оформяне на градината с ножица за храсти STIHL HSA 45

Валцова косачка STIHL RM 655 RS за оформяне на градината

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание