Перфоратор или ударна бормашина, какво да изберем?

Публикувано: 2020-08-10 09:46:58
Категории: Електро и пневматични инструменти Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

перфоратор 

По какво се различават? 

Хората, които работят с електро и пневматични инструменти, често не могат да направят разграничение между перфоратор и ударна бормашина. 

Основните разлики се изразяват в: 

  • предназначението
  • външния вид
  • теглото
  • начина на работа
  • свредлата им се различават по вид и форма

Перфораторите работят чрез бутало, което периодично насъбира въздух, водейки до удар, предаван директно към свредлото. Те позволяват да постигнете същата производителност, но за по-кратко време и при това с много по-малко усилия. 

Перфоратор обикновено се използва за пробиване в твърда повърхност като тухла или бетон, тоест в някаква зидария. Някои модели имат функция, която позволява на потребителя да ги пусне в режим на обикновено пробиване или дори къртене.

Съвременните бормашини на свой ред имат два оребрени диска, които се движат, контактувайки един с друг. Когато те се срещнат, ударите им се предават към свредлото, което издава характерния звук на удар. 

Ударна бормашина се използва главно за пробиване на отвори и големи дупки и за монтаж на крепежни елементи. Може да завива винтове в гипсокартонени повърхности, като ударната функция не бива да се използва при работа с дървен материал, тъй като може да се задейства по всяко време и да повреди обработваните елементи.

На външен вид и двата инструмента за пробиване имат отличителни разлики. 

Ударните бормашини са снабдени с патронник, който може да работи с различни по размер свредла и битове, с безключово или ключово затягане.

Вижте още: Как да изберем бетонобъркачка

Перфораторите са доста по-тежки и по-големи. В патронникът им може да се поставя само един тип аксесоари за пробиване тип SDS Plus или SDS Max, SDS Top или Hilti TE-S. Типът на патрона влияе пряко върху диаметъра на използваните бургии. 

Най-разпространеният тип е SDS Plus и е предназначен за бургии с диаметър от 4 до 32 мм. Той е най-често използван в битовите перфоратори. Патронът SDS max се използва най-вече в големи ударни перфоратори. Той работи с бургии с диаметър минимум 20 мм. 

бормашинабормашинакачествена бормашина макита

Кое е по-добре да изберем - перфоратора или ударната бормашина?

Двете машини се различават по начина на работа. Перфораторите използват повече натиск, отколкото ударните бормашини. Когато човек пробива с перфоратор, той усеща силата на удара, наподобяващ много бърз чук. Ударната функция вибрира при движение напред и назад. Има и регулируем съединител, така че да не се прилага твърде много сила. 

Този тип бормашини могат да се използват и като винтоверт. Обикновено те не разполагат с регулируем съединител, за да намаляват силата на удара. Ако планирате да си купите такава пробивна машина, хвърлете поглед и на безжичните модели. Те са предпочитани за извършването на различни ремонтни дейности.

Акумулаторните бормашини са много по-леки. Те могат да се използват навсякъде, без ограничението, което налага използването на електрическа енергия на 230 V. Хубаво е да се помисли и за допълнителна втора батерия към безжичния инструмент. По този начин едната може да се презарежда, докато с другата работите. 

Акумулаторните бормашини могат да бъдат също толкова мощни, колкото и кабелните. Без проблем се справят с пробиването на дупки. Основната разлика спрямо по-новите модели е, че използват литиево-йонни батерии за повече мощност и издръжливост.

От гледна точка на цената трябва да се отбележи, че перфораторите са по-скъпи, но значително по-производителни от ударните бормашини. Когато е необходима по-голяма сила за пробиване на отвори, предпочетете перфоратора. 

перфоратор

Още за предимствата на двете пробивни машини

Ударната бормашина и перфораторът може да се определят като отлични помощници в бита. Тези пробивни машини може да се използват от време на време, но приложенията им са многобройни

С перфоратор с лекота може да пробиете дупка в бетон, а колкото по-мощен е моделът, толкова по-лесно ще влиза бургията. Тази машина има ударна функция, но може да я използвате и без нея, особено когато искате да правите дупки в чупливи материали, например керамика. 

За разлика от обикновената бормашина ударната е много по-мощна. Тя се справя без проблем с дърво и метал, както и с някои по-меки разновидности на бетона. Изделия от железобетон не е препоръчително да обработвате с този тип електрически инструменти. 

По отношение на възможностите може да се каже още много. Различните видове перфоратори и ударни бормашини понякога припокриват своите функции. Ударният механизъм на бормашината например може да се справи с пробиването на няколко дупки в твърда стена

Някои модели перфоратори пък са предназначени за пробиване. За целта се използва преходник и се поставя съответен патрон. Опитните майстори знаят, че перфораторът не е машина, с която може да се правят прецизни дупки. Това е особеност на тяхната конструкция.

При ударните бормашини имаме допълнително преимущество. Със съответната приставка те може да се използват като бъркалка за строителни материали

По отношение на изработката има разлика в начина на производството на двете машини. Традиционно корпусът на перфоратора се изработва от здрава пластмаса, която има срок на служба над 60 години, устойчива е на удари и не се влияе от въздействието на влага или агресивни течности. 

В някои модели може да бъде използвана комбинация от алуминий и пластмаса. Алуминият се влага в редуктора и работните възли и изпълнява няколко функции, сред които ефикасно извеждане на генерираната от уреда топлина. По този начин перфораторът е защитен срещу повреда от прегряване

Може да забележите, че в евтините пробивни машини ръкохватките са изработени от пластмаса. Често тя е с релефна повърхност, за да може ръцете на оператора да не се хлъзгат. В по-качествените перфоратори ръкохватката и местата, където може да хванете машината за стабилност, са покрити с гума. Това е лесен начин да сравнявате модели. 

Скъпа или евтина пробивна машина да купя?

Въпросът за цената винаги е на дневен ред. Ако се занимавате професионално с ремонтни дейности, препоръчваме да не пестите средства. Когато преценявате различните перфоратори и ударни бормашини, обърнете внимание не само на цената, но и на марката и на качеството на изработка. Вземете предвид и това, което получавате в замяна. 

Понякога машината върви в комплект с: 

  • бургии
  • сменяеми патрони
  • здраво транспортно куфарче
  • смазочни материали и др. 
  • От значение е и гаранцията, която ви дава производителят. 

Вижте още: Как да разпознаем добрия ъглошлайф

В обобщение можем да кажем, че съвременният пазар предлага богат избор на пробивни машини в широк ценови диапазон. Те намират често приложение в бита и строителството. Една ударна бормашина е по-практична за ежедневни нужди и дребни подобрения в дома в сравнение с перфоратора, но понякога няма нужда да избирате. Може да се снабдите и с двете машини, тъй като всяка една от тях има своите предимства. 





Може би се интересувате още и от:

Как да изберем оберфреза?

Как да изберем жираф за шлайфане?

Акумулаторна отвертка - с какъв въртящ момент да бъде?

Как да изберем машина за рязане на плочки?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание