Безплатна доставка над 250.00 лв | Лесно връщане на продукти до 30 дни | Свържи се с нас: 02 920 1002
BGN
  • USD
  • BGN
Филтри

Категории

Перфоратор или ударна бормашина, какво да изберем?


Дата: 2019-08-24

 

 

 

Хората, които работят с електрически инструменти, често са объркани за разликата между перфоратор и ударна бормашина. Основните разлики са в предназначението, външния вид, теглото, разходите и начина на работа на двете машини. На първо място свредлата им се различават по вид и форма. 

 

Перфоратори работят чрез бутало, което периодично насъбира въздух, водейки до удар, предаван директно към свредлото. Перфоратори позволяват да постигнете същата производителност, но за по-кратко време и при това с много по-малко усилия. Перфоратор обикновено се използва за пробиване в твърда повърхност като тухла или бетон, тоест в някаква зидария. Някои имат функция, която позволява на потребителя да ги пусне в режим на обикновено пробиване или дори къртене.

 

Ударни бормашини имат два оребрени диска, които се движат, контактувайки един с друг. Когато те се срещнат, ударите им се предават към свредлото, което издава характерния звук на удар. Ударна бормашина се използва главно за пробиване на отвори и за монтаж на крепежни елементи. Може да завива винтове в гипсокартонени повърхности. Ударната функция не бива да се използва при работа с дървен материал, тъй като може да се задейства по всяко време и да повреди обработваните елементи.

 

На външен вид и двата инструмента за пробиване се различават драстично. 

 

Ударни бормашини притежават патронник, който може да работи с различни по размер свредла и битове, с безключово или ключово затягане.

Перфоратори са доста по-тежки и по-големи. В патронникът им може да се поставя само един тип аксесоари за пробиване тип SDS Plus или SDS Max, SDS Top или Hilti TE-S.

 

Перфоратори и ударни бормашини се различават по начина на работа. 

 

Перфоратори използват повече натиск, отколкото ударни бормашини. Когато човек пробива с перфоратор, той усеща силен удар, наподобяващ много бърз чук. Ударната функция вибрира при движение напред и назад. Имат и регулируем съединител, така че не се прилага твърде много сила. Ударни бормашини могат да се използват и като винтоверт. Обикновено не разполагат с регулируем съединител, за да намаляват силата на удара.

 

При закупуване е добре да помислите за безжична машина за пробиване. 

 

Акумулаторни бормашини са много по-леки. Те могат да се използват навсякъде, без ограничението, което налага използването на електрическа енергия на 230 V. Хубаво е да се помисли и за допълнителна, втора батерия към безжичния инструмент. По този начин едната може да се зарежда, докато другата работи. Акумулаторни бормашини могат да бъдат също толкова мощни, колкото и кабелните. По-новите модели ударни бормашини използват Литиево-Йонни батерии за повече мощност и издръжливост.

 

 

Ако разходът е фактор, трябва да се отбележи, че перфоратори са по-скъпи, но значително по производителни от ударни бормашини. Когато е необходима по-голяма сила за пробиване, трябва да се избере перфоратор.

 

 

 

 

 

 

В обобщение можем да кажем, че ударни бормашини и перфоратори се различават значително по цена, употреба, тегло, външен вид и начин на работа. Ударна бормашина би била по-практична за ежедневни нужди и дребни подобрения в дома. Би било добре да се избира само един тип пробивна машина, но специфичните задачи изискват определени инструменти за постигането им.

 


Нови продукти

Мотофреза

Мотофреза STIHL MH 700

-3%
Цена:Цена: 1,760.55 лв.
Каталожна цена:Цена: 1,815.00 лв.

Най-продавани

Газов калорифер

Газов калорифер RAIDER RD-GH15 - 15000 W

-10%
Цена:Цена: 168.30 лв.
Каталожна цена:Цена: 187.00 лв.

Нашите партньори

      

Коледжиков ЕООД
BG103000896
Адрес на регистрация: гр. Варна, ул. Васил Петлешков 12 (До Технически университет Варна и 10-ти пощенски клон)
Адрес за кореспонденция:
гр. Варна, ул. Васил Петлешков 12 (До Технически университет Варна и 10-ти пощенски клон), п.к. 171
Email: office@kol-bg.com
Тел: 052 303 590 ; 02 920 1002 ; 0888 526 133

Върни До Горе