Как да косим мокра трева

Публикувано: 2020-06-22 09:46:10
Категории: Градинска техника Rss feed , Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Дворът има нужда от постоянна грижа, независимо дали навън е слънчево, или вали дъжд. Когато въпросът опира до използването на косачка за трева след дъжд, първата ни препоръка е по възможност да изчакате тя да изсъхне и след това да започнете косенето. 

Въпреки че винаги е за предпочитане да се коси в сухи условия, понякога е неизбежно и се налага да се справяме с влажна трева. В тези случаи трябва да направите някои корекции в процедурата за косене, за да се приспособите оптимално към влажните условия.

Съвет: Косете по-често и се грижете добре за косачката - преди, по време и след работа с нея. Така ще удължите срока й на експлоатация. 

Как да подготвим косачката за трева?

Използвайте силиконов лубрикант

Напръскайте силиконовия лубрикант от долната страна на палубата на вашата косачка за трева. Този силиконов спрей ще предотврати залепването на мокра трева по нея. Освен това ще улесни почистването ѝ след това.

Заточете острието на косачката

Косенето на мокра тревна площ може да раздроби тревата, което води до неравномернокосене на мокра трева покритие. За да избегнете този момент, заточете острието на косачката. 

Използвайте стабилизатор на гориво

Мократа трева може да повреди машината, когато излишното гориво се смесва с външната влага. Защитете двигателя, като намалите количеството гориво, което сипвате в резервоара до минимум - само толкова, колкото ще използвате в едно косене и добавете стабилизатор за гориво в правилна пропорция.

Проверете въздушния филтър, за да се уверите, че е чист и сух

Повдигнете палубата на вашата косачка, за да режете между 7 и 10 см. При по-ниски настройки влажната трева има тенденция да запушва шасито.

Включете машината точно преди косене

След като сте проверили всичко, уверете се, че тя работи правилно. Пуснете двигателя на пълна газ за допълнителна проверка. 

Как да косим тревата, когато навън е мокро?

Преди да ви запознаем с правилата за косене на влажна трева, нека ви напомним основните принципи при използване на косачка:

  • Важно е да се убедите, че всички страни на машината са настроени на еднаква височина.
  • Ако предпочитате да имате поляна на ивици, може да постигнете това, като сменяте направлението на косене. 
  • Никога не оставяйте косачката да работи без надзор
  • Ако чуете странен шум от машината, незабавно преустановете работата й. Убедете се, че в косилния апарат не са попаднали твърди предмети. 
  • Ако по време на косенето с роторна косачка тревата остава на земята и не попада в коша, може да има две причини за това - мократа трева става на бучки и запушва достъпа към него или кошът е препълнен. 

Изяснихме основните правила за работа с косачката за трева. 

косене на мокра трева

Нека сега пристъпим към съветите за поддръжка на моравата след дъжд:  

  • Когато тревата е мокра, трябва да косим по-бавно от обикновено. Остриетата на вашата косачка ще работят по-усилено, за да прорязват влажната трева. Какво означава по-бавно? Движете машината за косене с 50% по-бавна скорост от обичайното и повторете курса няколко пъти.
  • Движете се през двора на половин ред. След като се окоси първият ред, преместете се само на половин интервал, така че вашата косачка да премине през ред, съставен от половин окосена и половин неокосена трева. Това ще помогне  да косите по-ефективно.
  • Започнете от краищата на вашата морава и се движете навътре, това ще помогне да не претоварите ножовете си.
  • Косете редовно и в много посоки. Дългата и влажна трева има склонност да лежи по моравата, което може да затрудни окосяването ѝ. Косете по хоризонтални и вертикални пътеки, за да сте сигурни, че ще получите желания ефект.
  • Косенето на мокра трева е особено трудно, когато тя е висока и обрасла. Ако обикновено косите веднъж седмично, трябва да започнете веднъж на всеки 4-5 дни по време на влажен сезон.
  • Никога не се коси трева, когато навън вали. Излагането на вашата косачка на дъждовни условия, ще повреди двигателя, а е и опасно, особено ако работите на неравни или наклонени терени.

Може да използвате и тример за трева

Мократа трева на двора може да се оформи и с тример, но трябва да бъдете предпазливи и внимателни. Според предпочитанията и нуждите ви може да се спрете на бензинов, електрически или акумулаторен.

От гледна точка на безопасността е препоръчително да косите намокрена от дъжд и роса трева само с бензинов тример. Използването на електрически модел не е желателно. Особено ако е с двигател с ниско разположение, тъй като ще бъде в зоната на попадане на водата. Като резултат може да провокирате късо съединение. 

Не се препоръчва още използването на електрически тример с горно разположение на двигателя, когато навън вали. В случая рискувате да проникне вода в силовия агрегат, което не само може да го извади от строя, но и е опасна за оператора на машината. 

косачка за трева щил

Защо не е добра идея да косите мокра трева с тример? 

Няколко са причините, които може да ви откажат да използвате градинския тример след дъжд или при паднала роса. Към тях можем да отнесем преждевременно износване на машината и нанасяне на вреда на тревната настилка

Моторният тример за трева може да излезе от строя, ако вода попадне в силовия отсек. Дори всички елементи да са добре закрепени един за друг и да има херметизация, съществува голяма вероятност двигателят да не издържи на натоварването, създавано от вала на машината. 

Самият вал може да се обърне. Този тип натоварване най-често възниква при полепване на мокра трева на ножовете или шпиндела, към който са закрепени. 

А сега да обърнем внимание на другия основен проблем - повреждане на моравата. Мнозина вероятно са забелязвали, че когато се коси с тример мокра трева, срезовете се получават накъсани. Впоследствие тревата изсъхва и започва да жълтее. 

Затова е препоръчително да изчакате поляната да изсъхне. Тогава тревата възвръща своята твърдост и става по-лесна за окосяване. Практиката показва, че равно срязване на мократа трева може да се получи, само ако използвате профилирани ножове с квадратно или звездовидно сечение

В наши дни пазарът предлага богат избор на косачки за трева и тримери. Отдавайки предпочитание на моделите с по-високо качество, ще получите в замяна дълъг срок на служба, повече функционалности и подобрена технология. Работата с тези градински инструменти е много по-безопасна, особено когато използвате защитни очила, ръкавици и др. 



Може би се интересувате още и от: 

Какъв модел косачка робот Navimow да избера?

Косачки Гардена - едни от най-предпочитаните за градината

Какво представлява мулчирането и с какво е полезно?

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание