Ревю: Какво представлява косачката за трева STIHL RMA 235?

Публикувано: 2019-11-04 09:39:20
Категории: Косачки за трева Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

STIHL RMA 235 е акумулаторна косачка за трева, която може да окоси над 200 квадратни метра площ с едно зареждане, сочат характеристиките й, още преди да направим тестовете. 

Тази акумулаторна косяща машина е:

  • компактна
  • сравнително лека 
  • с широчина на косене 33 сантиметра 
  • съчетана е с иновативен 30-литров контейнер с индикатор за препълване. 

Представлява изключителен модел на STIHL, чиято батерия всъщност издържа повече от 300 квадратни метра. Точно това показаха нашите тестове. Лесна за използване и безупречна по време на работа, STIHL RMA 235 е най-добрата, компактна акумулаторна косачка, която сме използвали досега.

акумулаторна косачка за трева щил

Дизайн и функции 

Немската марка STIHL е призната като производителя на първата в света моторна резачка - преди повече от 90 години. Днес компанията разработва и пуска на пазара градинска, горска и почистваща техника, електроинструменти, работно облекло, защитни средства и дори играчки. 

В лицето на акумулаторната косачка STIHL RMA 235 виждаме стартов модел за навлизане в света на безжични косачки за тревни площи. Тя предлага широчина на косене 33 сантиметра, има 36 V система и спрямо спецификациите може да използва батерия тип AK20 и AL101.

Косачката STIHL RMA 235 може да обработи площ от над 200 квадратни метра само с едно зареждане, а времето за презареждане й е около 2 часа и половина. Подобно на повечето марки от високия клас, моделът се предлага на пазара с различни опции за батерии и зарядни устройства

Тегло

Акумулаторна косачка за трева STIHL RMA 235 е сравнително лека, тежи 14 кг в напълно сглобено състояние и с поставена батерия. Дръжката ѝ за пренасяне прави лесно транспортирането от и до навеса. Горната част на металната дръжка се сгъва лесно за удобно съхранение. 

Любопитно ли ви е да знаете откъде идват 14 кг общо тегло? Отговорът е в качеството на изработката. Безжичната косачка за трева STIHL RMA 235 се усеща доста здрава и способна да издържи на сурови условия на работа, каквито са налице при професионалната експлоатация на този тип машини. 

Колелата ѝ вървят гладко, благодарение на лагерите и са с пружиниращи обтегачи, за да ги поддържат изправени.

Корпус

Корпусът на STIHL RMA 235  е изработен от здрав и издръжлив полимер, а основната ръкохватка е изключително стабилна и сигурна. Дръжката за транспортиране е релефна за по-добър захват и допълнителна устойчивост. Устройството за управление е с прост бутон за освобождаване и с лост за стартиране

акумулаторна косачка за трева щил

То щраква в затворено положение и се движи много лесно. Когато работите с тази косачка за трева, тя не спира работа докато не освободите напълно лоста. Този процес е доста различен при останалите косачки с полимерни превключващи лостове, които лесно спират, когато завъртите машината на края на линията.

Вижте още: Роботизирани косачки за трева SPIDER - Професионализъм на ново равнище!

Контейнер 

Самият кош за трева на косачката за трева STIHL RMA 235 е със сравнително компактен размер - 30 литра, и има вграден индикатор, който сигнализира при запълване. Този датчик работи много точно, което е рядкост за конкурентните машини и по този начин може да проверявате действителното ниво на коша по всяко време

Батерия и зарядно устройство

Отделението за батерията върху тялото на STIHL RMA 235 има дизайн, който ви позволява да виждате директно нивото на заряда на батерията. С натискане на бутона светва дисплей, който има четири нива. 

При повдигане на капака се разкрива ключ за спиране и освобождаващ лост за батерията. И двете се движат с голяма прецизност, което подсказва, че ще работят без проблем дълги години.

Важно е да отбележим, че акумулаторна косачка за трева STIHL RMA 235 работи с най-използваната комбинация от батерия и зарядно устройство, а именно AK20 и AL101. STIHL предлага батерия AK20 за тревни площи до 200 квадратни метра, а по-малката батерия AK10 е за до 100 квадратни метра и естествено по-голямата AK30 за до 300 квадратни метра

акумулаторна косачка за трева щил

Те са с еднакви размери и разполагат с лесно четим четирисегментен дисплей, който показва състоянието на заряда. Устройство AL101 зарежда с нормална скорост. С ниският си ампераж - 1.6 то изпълва батерия AK20 с електричество за два часа и половина. Конструкцията на това зарядно позволява то да бъде монтирано на стена, за да заема по-малко място

Светлинният индикатор показва текущото състояние - мигащо зелено означава зареждане, а напълно зелени отделения означават, че батерията е готова за работа. Това зарядно устройство е интелигентно и затова батерията може да бъде оставена върху него за постоянно, без опасност от повреда.

AL300 се води бързо зарядно устройство, което отдава над 4 пъти повече енергия. То зарежда за почти четвърт време една батерия AK20 - за около 40 минути. Зарядното устройство AL300 е малко по-скъпо от AL101, но ако времето ви е ценно, тогава си струва допълнителната инвестиция.

акумулаторна косачка за трева щил

Батерията AK20 за косачка за трева STIHL RMA 235 дава наистина впечатляващо 46-минутно време за косене. С нея окосихме без проблем около 300 квадратни метра, цветна леха и поляна с препятствия. Когато косите по-висока трева или неравни площи, може да чуете засилването на мощта на мотора, което гарантира, че никога няма да усетите забиване или спиране. 

Бяхме толкова изненадани от резултата, че трябваше да направим същия тест отново, седмица по-късно, само за да сме сигурни, че не сме допуснали някаква грешка. 

Стабилност и лесно управление

Акумулаторна косачка за трева STIHL RMA 235 създава усещане за стабилност, благодарение на колелата и дръжката за управление, а в съчетание с лекото ѝ тегло е и много маневрена. 

Дръжката е дълга и удобна, с лесно регулиране на височината, което дава възможност на оператора за:

  • обратно насочване
  • лесно маневриране и 
  • сложни завои. 

Чрез системата за регулирането си оставяте достатъчно място, за да не си удряте краката в гърба на кошчето. 

На малкия участък, който обработихме, резултатите от косенето с акумулаторна косачка STIHL RMA 235 бяха перфектни. Оставихме след себе си превъзходно тревно покритие. Така че тази компактна косачка издържа нашите тестове с „Отличен“.

акумулаторна косачка за трева щил

Защо да изберем безжична косачка за трева STIHL RMA 235? 

Да обобщим! Акумулаторната косачка STIHL RMA 235 е лека, мощна, здрава, добре проектирана и с работно време, което побеждава повечето конкуренти на пазара

Покриването на зашеметяващите 300 квадратни метра само с едно зареждане е впечатляващо, а горният слой на тревата, който се оформи, беше перфектен.

Косачката STIHL RMA 235 напълно оправдава цената си в сравнение с бюджетните ѝ конкуренти на пазара. Заслужава си да инвестирате в нея, защото тя има какво да предложи в повече. 

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание