Ревю: 4 причини да изберете акумулаторна резачка за дърва GreenWorks GD80CS50

Публикувано: 2020-04-13 09:44:22
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Резачки за дърва Rss feed

Акумулаторният верижен трион GreenWorks GD80CS50 не е просто поредната машина на пазара. Той е продукт на дългогодишни разработки и наблюдение на потребностите на хората, които работят ежедневно с такъв тип инструменти. За да ви разкрием неговия пълен потенциал, решихме да му отделим цяло ревю в нашия блог. 

Има ли причина да предпочетете акумулаторна резачка за дърва пред бензинова? Да! Това е моделът GreenWorks GD80CS50. С какво още си струва да му обърнете внимание, ще разберете съвсем скоро. 

46-сантиметрова шина 

Преглеждайки техническите характеристики на верижния трион, ще установите, че той се задвижва от безчетков двигател DigiPro и предлага нещо, което никога досега не бе виждано в резачка на батерии - 46-сантиметрова шина. Този факт извежда компанията GreenWorks пред всички други производители на безжични верижни триони. 

Моделът GreenWorks GD80CS50 има и електронна спирачка на веригата, точно такава, с каквато сте свикнали при бензиновите резачки

резачка за дърваЗа да може да управлявате без проблем 46-сантиметровата шина, производителят е предвидил метална, а не полимерна ръкохватка. С нея усещате солидността на резачката и може да я направлявате прецизно. Въпреки големия размер на шината, двигателят е достатъчно мощен, за да задвижва веригата с нужната скорост

При нашите тестове успяхме да прережем няколко 40-сантиметрови дъбови стебла, но за това ще стане въпрос малко по-късно.

Преди да преминем към следващото преимущество на GreenWorks GD80CS50, трябва да уточним няколко важни характеристики за веригата. Тя е със стъпка ⅜” и скорост 11 метра в секунда. Може да се настройва без инструменти. Опъването на веригата също става лесно и без нужда от използване на каквито и да било инструменти

Автоматично смазване на веригата и безопасно съхранение 

GreenWorks GD80CS50 е акумулаторен верижен трион с функция за автоматично смазване на веригата, която улеснява и ускорява работата. Наедно с това имате на разположение прозрачен резервоар за масло, осигуряващ ясно видимост към оставащо количество. 

Конструкцията на модела позволява съвсем спокойно да го съхранявате на рафт или на пода в гаража, без да се притеснявате за изтичане на смазочна течност.

Презареждането на батерията отнема 30-40 минути

В комплект с безкабелна дърворезачка GreenWorks GD80CS50 получавате акумулаторна батерия с капацитет  2.0 Ah и зарядно устройство. Батерията е с капацитет 144 Wh и се зарежда за около 30 минути

Ако използвате резачката за дърва GreenWorks GD80CS50 за професионална употреба, препоръчваме ви да имате под ръка няколко батерии и зарядни, за да не прекъсвате работния процес. 

Ако сте собственик на малък двор, който иска да се възползва от предимствата на безкабелните машини, то тогава включените в комплекта батерия и зарядно устройство ще са ви напълно достатъчни.

резачка за дърва

Бързото зарядно устройство управлява топлината чрез вентилатор, който охлажда батерията. Не е напълно безшумно. Може да доловите лек шум. За удобство на потребителя е предвиден светодиоден индикатор, който показва кога протича зареждане и кога батерията е вече заредена. 

Зарядното устройство на GreenWorks GD80CS50 може да бъде използвано като настолно или да го окачите на стена. Както при всички добри литиево-йонни системи, ако ви се налага да режете за кратък период от време, винаги можете да поставите батерията на зарядното устройство за 15-20 минути

Така ще осигурите малко количество енергия, без това да й навреди. По уверения на производителя със заряда на една батерия може да направите повече от 150 среза

Ниски нива на шум

Ако търсите безшумна резачка за дърва, изборът на акумулаторен модел е логичен. В сравнение с бензиновите верижни триони GreenWorks GD80CS50 е доста по-тих. Този модел е с ниво на звукова мощност 79 децибела. За сравнение бензиновите резачки често генерират шум над 100 децибела.   

Как се представя резачката за дърва GreenWorks GD80CS50 в работни условия?

За целите на това ревю изпробвахме акумулаторната дърворезачка GreenWorks GD80CS50, разрязвайки трупи с дебелина от 15 до 40 сантиметра. Първото нещо, което забелязахме в този безжичен верижен трион, е неговата висока производителност. 

Не усетихме разлика между мощността на GD80CS50 и тази на стандартен бензинов трион. Все пак, ако я натискате прекалено силно, рязането ще се забави. Нашият съвет е да контролирате натиска, позволявайки на остриетата сами да свършат работата. Следвайки този принцип, резултатите ще са точно такива, каквито искате да бъдат - гладки и прави срезове

Въпреки че шината на акумулаторна резачка GreenWorks GD80CS50 е с дължина 46 сантиметра, ние опитахме да прережем дървен пън с диаметър 43 сантиметра. Изненадващо бе колко лесно и прецизно, почти като циркуляр, разполовихме дървото.

Преимущества на резачките за дърва на батерии 

Безжичните резачки за дърва имат едно ключово предимство - с тях може да работите удобно, тъй като не са ограничени от наличието на кабел. Съчетават в себе си най-доброто от бензиновите и електрическите модели (с кабел). 

Тъй като двигателят на акумулаторната резачка работи на постоянен ток, това ви позволява да разполагате с висок въртящ момент и регулируема тяга. 

Към плюсовете на този вид резачки може да добавим:

  • възможност вие да изберете къде и кога да работите
  • ниски нива на шум от двигателя
  • плавно и лесно стартиране на машината 
  • отсъствие на газове и пушек
  • леко тегло
  • удобно транспортиране 
  • прости правила за съхранение 

резачка за дърваАкумулаторната резачка за дърва е добър избор за хоби градинари и професионалисти. Намира приложение и в общинските предприятия и горските стопанства поради възможността да се работи чисто и по-тихо. 

С качествен модел може да оформяте прецизно и удобно короните на дърветата, храсти, да разчиствате градината от ненужен дървесен материал, да подготвяте дърва за огрев и т.н. Поради това, че не генерира вредни емисии, безжичната дърворезачка може да се използва на закрито. 

Как да се грижим за акумулаторна дърворезачка? 

Поддръжката на акумулаторен уред не е кой знае колко по-различно от това за електрически. Необходимо е да наливате масло, да следите дали режещите елементи са смазани, да натягате веригата, когато е разхлабена, да заточвате зъбците и от време на време да подменяте веригата. 

Освен трябва е препоръчително да следите заряда на батерията и да се придържате към правилата за работа с нея в зависимост от типа й. резачка за дърва

Защо повечето акумулаторни резачки за дърва се продават без батерия и зарядно устройство в комплекта? 

Акумулаторните батерии, особено литиево-йонните, са скъпи. Цената им често е равна или надвишава тази на самата машина. Имайки предвид това, доста производители на градинска техника, сред които и GreenWorks, пускат на пазара цяла серия инструменти, които могат да се презареждат с универсална батерия. 

Този подход позволява да си закупите набор от машини - резачка за дърва, тример за трева, духалка за листа, косачка и т.н. на една марка и само един комплект от батерия и зарядно устройство

Разбира се, ако използвате често и продължително своите градински инструменти, наличието на резервен комплект ще бъде от полза. По този начин може да използвате без прекъсване техниката и да не накъсвате работния процес. 




Може би се интересувате още и от:

7 грешки при работа с бензинов верижен трион

Най-добрата мини акумулаторна резачка: съвети при избор

Експерти от цял свят тестваха верижен трион STIHL MS 462

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание