Резистограф IML - безкомпромисна прецизност за обследване на дървесната плътност

Публикувано: 2020-03-02 09:44:15
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Уреди за обследване на дървесина Rss feed

Какво представлява система за тестване на дървесина IML RESI PoweDrill?

Системата за тестване на дървесина, позната още като резистограф, представлява електронна бормашина с потребителски интерфейс и е предназначена за сложни измервания. 

В следващите редове ще ви запознаем с резистографа IML RESI PowerDrill - електронно устройство, с което може да изследвате както дървета, така и дървени конструкции за наличие на скрити пукнатини и загниване, осигурявайки надеждни и значими измервания. 

Чрез него може да се провери състоянието и здравето на обследвания обект, за да се направи анализ дали той е потенциално опасен и подлежи на отстраняване или реконструкция. 

Резистографът IML RESI PowerDrill представлява акумулаторен уред с алуминиев корпус, в който е вградено дигитално устройство с LCD дисплей и контролни бутони за навигация в менюто. 

Тестването и анализът на дървесина се извършват посредством тънко свредло, което се забива в дървения материал. Спрямо скоростта и съпротивлението при проникване, специален софтуер анализира, записва резултата и показва графика на дигиталния екран.

тестване на дървесина

Измервания и резултати с резистограф IML RESI PowerDrill

Голямото предимство на IML-RESI PD е не само записът на съпротивлението при пробива, но също и на скоростта, с която свредлото прониква. Следователно има две измервателни криви, които се показват на една графика. Това позволява на оператора да получи много по-ясна картина и по-лесно да идентифицира различните видове и етапи на загниване в дървесината.

Съпротивление при пробиване и триене

При провеждане на измерване пробивна игла, която е с ширина 3 милиметра и дебелина на върха 1.5 милиметра, прониква в дървесината. Колкото по-дълбоко пробива, това създава по-голямо триене. 

Съгласно тази съпротивителна сила, кривата на измерване се изменя във възходяща тенденция. Когато иглата премине през по-мек участък или кухина, това се индексира със спад в графиката.

Скорост на пробиване

Резистограф IML-RESI PD измерва както съпротивлението върху иглата, така и скоростта на проникването ѝ, като се отчита силата, необходима за пробиване на дървесината. Практически и научни експерименти доказват, че триенето не оказва влияние върху правилното определяне на скоростта

тестване на дървесинатестване на дървесинатестване на дървесинатестване на дървесина

Нагледен пример за работата на резистографа IML RESI PowerDrill

За да ви помогнем да разберете какво представлява работата на резистографа, прилагаме няколко примера. Те разкриват как може да си разясните резултатите от обследване чрез изобразяване на кривата на триене и кривата на силата в една графика.

Пример 1: Тропическа дървесина с дефект

Кривата на съпротивление (в зелено) показва постоянно нарастваща тенденция в амплитуда, дължаща се на триене на свредлото. При дълбочина 35.5 сантиметра линията прави лек ход надолу, което означава, че има дефект в дървесината. 

Точна интерпретацията обаче е трудно да се направи само въз основа на повишеното триене. Графиката за скоростта на проникване (в синьо) започва да намалява след 31-вия сантиметър и спада до 0 след 35-ия. Това показва далеч по-напредналата деградация на дървесината, което означава, че дървото е загнило.

тестване на дървесина

Пример 2: Акация с дефект

Кривата на силата за проникване (синя) намалява по-ясно на 21.5 см от кривата на съпротивлението на свредлото (зелено). Кривата на съпротивлението на сондажа не намалява под 60%

Участъкът, където не се отчита никаква сила за проникване (синьо), предполага кухина или много напреднало гниене. Разликата между амплитудите на кривата на съпротивлението на свредлото (зелено) и кривата на силата на проникване (синя) се получава от триенето на иглата.

Практиката и научните тестове показват, че измерването на захранващата сила се влияе много малко от триенето на свредлото. Анализът на твърда дървесина в ранен етап на разпадане показва увеличаване в кривата на захранващата сила. 

Обследването на дървета и дървени конструкции с резистограф IML PowerDrill е най-точният метод, благодарение на двата параметъра, комбинирани в обща графика. По този начин си гарантирате по-точна диагностика

тестване на дървесина

Каква е разликата между различните резистографи IML?

В магазин Коледжиков ще откриете богат избор на резистографи, които се отличават основно по дълбочината на пробиване, варираща от няколко десетки сантиметра до метър. Непроменени остават параметри като скорост на проникване - 15 - 200 см/минута, обороти на свредлото - 1500 - 5000 оборота в минута и скорости на свредлото - 5

Уредите за обследване на дървесина на IML са с вградена памет 25 метра, снабдени са с литиево-йонна батерия с напрежение 18V и капацитет 4000 мАч. Корпусът им е изработен от алуминий. Когато купувате резистограф IML, получавате в комплекта 2 батерии и зарядно 220V

Производителят е осигурил Bluetooth, изход Mini USB 2.0 и кабел. Резистографите са снабдени с екран с размери 139 х 37 мм за удобно разчитане. Окомплектовката съдържа транспортен куфар, патронник с инструменти, клещи и кутия с 5 свредла

Цените на уредите за обследване на здравината на дървесината варира в широк диапазон. В продуктовия каталог ще откриете и устройства с механично задвижване. При тях отново ключовата разлика е в дълбочината на проникване, като скоростта този път е от 0 до 15 см на минута

Този тип резистографи (IML-RESI MD300, IML-RESI MD400 и IML-RESI MD500) не записва крива на измерване. Трябва сами да усетите здравите и гнили зони. Самата дълбочина на проникване се проследява по 300-милиметрова скала. Тъй като отсъства специален начин за държане на уреда, трябва да осигурите стабилност по време на процедурата

Как да доловите, че дървото е загнило? По внезапното движение на машината, докато прониквате в него. И трите модела уреди за обследване на дървесина са съвместими с всяка бормашина. 

За предпочитане е тя да бъде акумулаторна, тъй като по този начин ще разполагате с повече възможности за движение и няма да сте ограничени от достъпа до ел. мрежа. 

Защо да изберем IML? 

В продуктовия каталог на IML ще откриете както резистографи, така и:

  • фрактомери - използват се за измерване на якостта на огъване и устойчивостта на натиск
  • импулсни томографи за звуково обследване и оценка на състоянието на дървесните видове
  • уреди за измерване на годишните пръстени на дърветата, с които да проследявате растежа им
  • прибори за вземане на проби от ствол - с технология, която не вреди на здравето на дърветата
  • пенетрометри - за тестване на плътността на почвата според дълбочината на проникване при забиване

Германската компания е създадена през 1985 г. и оттогава насетне е ориентирана към разработването, производството и продажбата на измервателна техника и тестови системи

Има добре развити пазари в различни страни по света, тъй като продуктите й, предназначени за професионална употреба, са качествени, прецизни и надеждни. За да отговори на променящите се потребности на пазара, IML постоянно усъвършенства технологията на производство и активно внедрява иновации. 



Полезно четиво:

Как работят машините за почистване след фугиране PERGO?

5 телоподаващи и инверторни заваръчни апарата

Предимствата на машините за полагане на кабел

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание