Лентов банциг за рязане - насоки при избор и закупуване

Публикувано: 2019-02-04 09:27:21
Категории: Дървообработващи машини Rss feed , Полезни съвети и ревюта Rss feed

Когато става въпрос за избор на лентов банциг за рязане, по-големите машини често са предпочитани, но не винаги са по-добри. Веднага обясняваме защо.

16-инчовите лентови триони произвеждат по-малко вибрации заради масата си, имат по-голяма мощност и по-голям капацитет на рязане. Тяхната цена е по-висока, по-трудно се преместват и ще заемат повече място във вашата работилница. Могат да бъдат и плашещи за начинаещите потребители.

14-инчовият лентов банциг е отлична машина за домашната работилница, независимо дали сте начинаещ дърводелец, или всеотдаен любител. Той ще може да извърши 95% от всичко, което се изисква, а изобретателността ви ще се погрижи за останалите 5%. Поради високото търсене именно на този модел машини за рязане, пазарът предлага богато разнообразие от 14-инчови банцизи.

Видове 

Има вероятност да срещнете лентови машини за рязане с различен дизайн. Ще стесним основните видове, на които е вероятно да се натъкнете. Повечето лентови триони са предназначени за рязане на дърво, но някои стават и за метал.

Хоризонтален банциг  

Както подсказва името, дължината на острието е разположена хоризонтално, като зъбите са обърнати в посока на обекта, който се вижда. Скоростта на рязане зависи от теглото на машината. Тъй като гравитацията прилага необходимото налягане, енергията, която прилагате, ще е минимална.

Вертикален банциг 

Вероятно най-популярният и най-използваният е вертикалният банциг. Изправеното положение улеснява работата с малки материали с лекота. Тези вертикални триони могат да бъдат модели, стоящи на пода или на маса. 

Където и да са поставени, те правят супер точни срезове в дървен материал. Моделите, стоящи на земята, са подходящи за работа в тежки условия.

Вижте още: Професионални електроинструменти MILWAUKEE и MAKITA

Лентовият банциг може да бъде с тегло от около 20 кг до най-тежкия към 500 кг. С фиксирана лента той обикновено се използва за ежедневна употреба, което оправдава монтажа му в работилницата

Ако искате да притежавате банциг, който работи без маса и се поставя на земята, е хубаво той да разполага с колела, за да може да го премествате лесно, ако имате нужда от това.

Лентов банциг за рязане

Технически параметри при избор на банциг за рязане на дърво

Мощност на двигателя

Размерът на двигателя влияе на цялостната работа на лентовия банциг. Колкото по-голям е той, толкова по-вероятно е да боравите безпроблемно с по-тежки приложения. Обикновено мощността на повечето модели е около 200 W, по-добрите надвишават 300 и 375 W, докато при скъпите и професионални банцизи мощността е в пъти повече. 

Ако търсите домашен банциг за малки проекти, тогава за вас е подходящ модел с по-икономичен двигател, но ви препоръчваме да търсите такъв, който е над 300 W.

Пример за банциг за рязане за хоби нужни е FERVI 0302/245. Той представлява висококачествена италианска машина с мощност 420 W. С него ще може да режете под ъгъл от 0 до 45 градуса. Размерът на плота му е 290 х 290 мм

Евтино решение, когато ви трябва лентов банциг за рязане, предлага марката RAIDER с модела й - RD-BSW18. Дървообработващата машина се характеризира с мощност 250 W, честота 50 Hz, скорост на ножа 900 м/минута и рязане под ъгъл от 0 до 45 градуса. Височината на рязане е ограничена до 80 мм

Икономично решение от BERNARDO е моделът HBS 230, който позволява да решете лесно дърво, правейки перфектни срезове. Машината се характеризира с мощност 300 W, честота 50 Hz, скорост на рязане 635 м/минута и ъгъл на рязане 45 градуса. Височината на масата й е 405 мм

Скорост и дълбочината на рязане

Скоростта е от съществено значение за всеки. В идеалния случай искате устройство, което ви позволява да регулирате скоростта според материала, с който работите. Този параметър обикновено се измерва в метри в минута. Колкото по-висока е скоростта, толкова по-бързо ще отрежете материала

Добрият лентов банциг се познава по това, че има 2 скорости, но по-евтините модели обикновено имат само една и така са по-малко гъвкави и не толкова ефективни.

Вземете като пример модела, който ви представихме по-рано - BERNARDO HBS 230, той реже 635 м/минута. За сравнение лентовият банциг FERVI 0302/305 реже със скорост 360-720 м/минута, а MAKITA LB1200F - с 400-800 м/минута

Дървообработващи машини от класа на BERNARDO HBS 600 N пък режат с внушителна бързина - 1560 м/минута, което определя и тяхната висока производителност. Тя е с мощност 4000 W и плотът й е с размери 610 х 700 мм

Дълбочината на рязане също е важен параметър, който определя избора ви на машина. Представлява разстоянието от предпазителя на острието до масата и определя до каква дълбочина преминава разрезът на острието. 

По-късите дълбочини на рязане са подходящи за малки проекти, но не и за обработка на по-дебела дървесина. В този смисъл лентовите банцизи с по-голяма дълбочина на рязане са за предпочитане от професионалистите

Лентов банциг за рязане

Отвор за изсмукване на прах

Това е удобна функция, която се среща при някои дървообработващи машини. Праховите отвори се използват за лесно събиране на праха, който се образува около работната площадка. Ако имате вакуум машина, тогава тази функция ще ми е много полезна.

Вижте още: Защо да закупите настолен циркуляр DeWalt DW745?

LED 

Понякога производителите предоставят LED светлина в машините си, която е изключително удобна при работа в тъмни и недобре осветени места. Премислете добре в какви условия ще използвате своя лентов банциг за рязане преди да се спрете на модел. Източникът на светлина е ключов за безопасна работа с машината. 

Банцигови ленти

Как се избира лента за банциг? Те се различават по дебелина, ширина, дължина и конфигурация на зъбите. Дължината варира в зависимост от машината. По-малките модели се нуждаят от по-тънки ленти, за да се предотврати счупване на елементите. Те приемат и тесни остриета, често 1/2 или или по-малки. 

Традиционно по-големите лентови триони могат да работят с по-дебели и по-широки остриета без проблеми.

Изберете фиксиран модел банциг,  ако работилницата ви е достатъчно просторна. Той ще пасне най-добре на вашата  работа. За  по-големи обеми  на рязане е желателно да предпочетете машина с фиксирана лента.

Ако ви се налага да работите извън работилницата - там, където фиксираният банциг не може да бъде транспортиран -  изберете преносим лентов трион. Той е сравнително лек и ще ви позволи да режете големи греди, както и по-малки парчета дървен материал.


Полезно четиво:

Кантослепваща машина FESTOOL KA 65

Как да разпознаем добрия ъглошлайф

Каква електрическа машина за рязане на плочки да изберем

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание