Каква електрическа машина за рязане на плочки да изберем

Публикувано: 2019-03-18 09:29:55
Категории: Полезни съвети и ревюта Rss feed , Строителна техника Rss feed

електрическа машина за рязане на плочки

Съвременният пазар предлага разнообразие от електрически машини за плочки. Това е инструмент, който има широко приложение и, когато е избран информирано, ще ви служи дълго и ще ви спести доста усилия и време

Критерии за избор

Има няколко неща, които трябва да обмислите, преди да закупите вашата машина за рязане на плочки,  фаянс, гранитогрес и др. Нека споделим опита на Коледжиков с отрезни машини, които са незаменими, когато обемът на работа е съществен. 

Електрическата машина за плочки значително по-реже в сравнение с ръчната, като краищата се получават идеално равни. Процентът на бракуваните бройки ще бъде минимален. 

Източник на захранване

Първото нещо, на което трябва да обърнем внимание, са източникът на енергия и моторът. Уверете се, че машината има достатъчно мощност, за да отреже дори най-дебелата плочка. Моделите с електромотор с висока мощност са създадени за рязане на по-твърд и здрав материал, като порцелан и камък. 

Те режат като нагорещен нож масло. Ако ви предстои именно такава задача, определено да е добре да изберете мотор, който ще бъде в състояние да отреже всяка плочка. Препоръчваме ви да разгледате отрезните машини с поне 500 W мощност

Най-добрите модели имат двигател с мощност от 800 W. За една минута те произвеждат 11 000 оборота

ВИЖТЕ ОЩЕ: Перфоратор или ударна бормашина, какво да изберем?

Преносимост и съхранение

Като професионалист на натоварен строителен обект, често се налага да премествате някоя от машините, за да я използвате на друго място. Т.е. вече говорим за критерии като размери и тегло. 

Да имаш компактен инструмент за рязане на плочки, който лесно би могъл да бъде преместен от едно място на друго, е много удобно. Компактната машина за плочки лесно се транспортира и носи. Без проблем може да бъде съхранявана в багажника на автомобил. 

Електрическите машини за плочки може да бъдат два вида:

  • Стационарни 
  • Мобилни

Мобилните модели са по-лесни за транспортиране, докато стационарните разполагат с повече възможности. Последните имат по-голяма дължина, което улеснява всяка една операция, свързана с разрязване на по-дълги плочки. Колкото по-ниско е разположен двигателят им, толкова по-компактни са. 

При отрезните машини качеството на работата зависи пряко от инструмента, който използвате. Професионалистите ще ви посъветват да платите повече за по-качествена машина за плочки - отколкото да рискувате с бюджетен модел. 

електрическа машина за рязане на плочки

Воден източник за охлаждане и предпазване от прах

Самото название електрическа машина за рязане на плочки подсказва, че ще се нуждае от някакъв вид източник на вода. Не всички отрезни машини на ток притежават водни помпи за охлаждане. Някои са със резервоари тип легени, в които от време на време се добавя по малко вода.

Както при всеки тип бизнес, времето е пари и ако работниците постоянно трябва да пълнят резервоара с вода, това ще се отрази на производителността на труда им. Препоръчваме да изберете машина за плочки с автоматично подаване на вода, защото това ще направи работата ви по-ефективна. 

Освен това водата предотвратява разпространението на прах и отломки и не позволява на повърхността да се нагрява силно. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да разпознаем добрия ъглошлайф

Добре е да се знае, че помпите, които изтласкат повече вода, са по-ефективни в справянето с праха и други отпадъци, които се генерират във въздуха на работната площадка.


Други критерии за избор

Когато избирате машина за плочки, обърнете внимание на качеството й на изработка. Огледайте добре инструмента. По него може да има различни дефекти. Поставен върху равна повърхност, агрегатът вибрира съвсем леко, което е гаранция, че ще реже прецизно. 

Друг важен критерий при избор на машина за рязане на плочки е наличието на опцията за рязане под ъгъл. Тя е важна за всеки, който се занимава професионално и иска да настройва по-лесно инструмента. 

Наличието на резервни части и консумативи също е важно. Понякога един детайл може да се развали, наличието на части за смяна елиминира риска да трябва да купувате чисто нов инструмент

Още няколко полезни момента са:

  • стабилност и удобство при работа 
  • отлична видимост на работната зона 
  • възможност за настройстване без специални инструменти 
  • ръкохватка за транспортиране 
  • достатъчно дълъг и качествен кабел и др. 

Електрическите машини за плочки се различават и по дълбочината и дължината на рязане. При някои дълбочината на срезовете е 4 см, а най-добрите модели без проблем разрязват плочки с дължина 50 см

Една от евтините електрически машини за рязане на плочки в онлайн магазина например - RAIDER RD-ETC23, е способна да прави срезове с дебелина до 3,5 см. Тя работи с дискове с размер 25.4 / 200 / 2.4 мм и позволява разяне под ъгъл от 0 до 45 градуса. Снабдена е с линеал за измерване на дължината и транспортир за измерване на ъгли. 

По-мощният модел стационарна машина RIDER RDP-ETC30 работи с дискове с размер 200 мм, прави срезове на дълбочина до 3 см, а работният й плот е с размери 1080 / 380 мм

Внимание заслужава и професионалният плочкорез на NORTON - CLIPPER TT 250 G, който е мощен и е предназначен за сухо и мокро рязане на всякакви видове плочки. С него ще може да режете под ъгъл 0 - 45 градуса, лесно се поддържа, а максималната дълбочина на рязане е 5,5 см

Ергономичната дръжка и опората за защита на острието правят работата с този инструмент комфортна

По-икономичен вариант на NORTON e машината за плочки CLIPPER TR 202, предназначена за сухо и мокро рязане. Тя без проблем се справят с рязане на плочки с дебелина 3,5 см и дължина максимум 6,5 см дължина

Разполага с авариен стоп бутон, сгъваема стойка и позволява регулиране на главата за рязане. Благодарение на конструкцията на колела, транспортирането й е лесно. 

Машини от ранга на BATTIPAV Supreme 200 представляват професионални циркулярни триони за рязане на керамични и каменни плочи, фини каменни изделия и други изделия. Той разполага с лазерно насочване, мощност 2200 W и е подходящ за сухо и мокро рязане

Специална система за водоснабдяване спомага за отличната производителността на машината и удължава живота на използваните диамантени дискове. В допълнение към това BATTIPAV Supreme 200 е защитена срещу прегряване и претоварване

С тази машина за плочки може да режете изделия с дебелина 8,5 см и е предвидена възможност за диагонално рязане. Отличен избор е за професионалисти! 

Вече знаете кои са основните фактори, по които да изберете своята електрическа машина за плочки. След като изберете подходящия за вас модел, не забравяйте да спазвайте правилата за безопасна употреба.

Полезно четиво:

Универсален диамантен диск NORTON CLIPPER 4x4 Explorer

Професионални машини за премахване на остатъци след фугиране PERGO

Лентов банциг за рязане - насоки при избор и закупуване

Какво трябва да знаете при избор на генератор за ток на газ

От екипа на Коледжиков

Материалите в блога на онлайн магазин Коледжиков са продукт на съвместните усилия на екипа, който се състои от копирайтър и търговци с дългогодишен опит и образование в сферата на инженерните науки, градинската техника, винарското оборудване, строителството и др. В подготовката им участие взимат и нашите сервизни техници с ценни съвети и насоки за правилна екслоатация на машините.

Споделете това съдържание